Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Sunday, April 6, 2008

Sedikit catatan perjalanan

Selesai Pilihan raya ke 12 pada 8 Mac 2008, setelah sedikit sebanyak bekerja menolong seorang kawan yang bertanding tetapi kalah, saya merancang percutian dengan isteri ke Perak dan Penang melawat Ibu Mertua Saedah Pandak Ahmad di Ipoh, melawat anak sulung kami Lt.(N) Fakhron Diyana (Jurutera) di Kem TLDM Lumut dan juga anak kedua kami Fakhron Elliyana di UiTM Permatang Pauh juga sedang belajar di dalam jurusan Kejuruteraan Makanikal.

Kami bertolak dari Kota Bharu jam 11.40 pagi 27 Mac 2008 ke Ipoh. Saya memilih laluan altanatif dari Kota Bharu melalui Rantau Panjang - Penglima Bayu dan ke Jeli. Seterusnya ke Grik melalui Jalan Raya Timur-Barat untuk ke Ipoh. Di sepanjang laluan dari Kota Bharu ke Pasir Mas seterusnya ke Rantau Panjang dan Jeli masih lagi berserabut dengan poster pilihan raya milik parti-parti yang bertanding yang sepatutnya telah dibersihkan. Walau pun sudah lebih dua minggu Pilihan raya tamat, segala poster masih tidak dibersihkan. Mungkin parti yang kalah masih bersedih dan berduka dengan kekalahan dan parti yang menang pula masih bergembira dan berseronok dengan kemenangan, wallahu aklam.

Sepanjang laluan dari Kota Bharu ke Grik jalan raya yang berlopak dan berlubang akibat hujan lebat dan banjir telah dibaiki dan sudah licin bertar baru. Inilah agaknya hikmah Pilihan raya. Segala infra struktur dibaiki dan dibuat baru. Pemanduan menyeronokkan. Kami singgah makan tengahari di Tasik Raban berlaukkan ikan sungai dan masakan kampung, sedap sungguh!

Kami tiba di Ipoh jam 4.00 petang. Terus ke rumah Ibu Mertua di Kampong Manjoi, Ipoh untuk bermalam. Di kampong ini saya dapati ramai penduduknya penyokong PAS dan PKR. Mereka masih lagi seronok menyambut kemengan PKR,DAP dan PAS menawan Negeri Perak daripada Kerajaan Barisan Nasional. Sembahyang Hajat dan Kenduri Kesyukuran berlangsung di banyak tempat di sini sama ada di Madrasah atau di rumah-rumah individu yang menjadi Ketua masyarakat setempat. Yang menariknya saya dapati sepanjang perjalanan dari Grik ke Ipoh, semua poster telah dibersihkan. Nampaknya Orang-Orang Perak lebih prihatin tentang kebersihan daripada Orang-Orang Kelantan. Walau pun mereka seronok dengan kemenangan tetapi tanggung jawab menjaga kebersihan mereka tidak abaikan. Tahniah Orang-Orang Perak!

Pagi 28 Mac 2008 jam 11.00 kami bertolak ke Lumut untuk menziarahi Kak Long (Lt. (N) Fakhron Diyana yang akan belayar ke Malaysia Timur pada 4 April 2008 selama 4 bulan. Kami makan tengahari bersama di sebuah restoran makanan laut. tidaklah sedap sangat, tapi bolehlah!. Di sini juga sudah bersih dari poster. Pengunjung dan Pelancung juga tetap sibuk macam sebelumknya. Ada yang sibuk memilih hasil laut yang dikeringkan di Gerai-Gerai dan ramai juga yang sedang menuggu feri atau boat untuk ke Pulau Pangkor. Tidak ketinggalan kami pun punggah juga hasil laut yang dikeringkan untuk dibawa balik ke Kota Bharu.

Saya sempat juga bertanya tentang perasaan dan tanggapan orang-orang di sini tentang kemenangan PKR, DAP dan PAS di Negeri Perak. Rata-rata mereka merasa lega sebab dengan kekalahan BN, harga minyak tidak akan dinaikan dan dengan kemenangan PKR, DAP dan PAS, mereka mudah-mudahan tidak akan dibebankan dengan kenaikan cukai untuk perkhidmatan Majlis Perbandaran/Majlis Daerah berdasarkan janji PKR,DAP dan PAS mengutamakan kebajikan rakyat.

Dari segi pelancungan juga tidak terjejas. Para Pelancung tidak peduli siapa saja yang memerintah, mereka hanya ingin bersenang-senang dan melancung. Mereka yang gemarkan pantai dan laut, mereka tetap akan berkujung ke sini. Jadi punca pendapat penduduk setempat tidak akan terjejas.

Malam ini kami bermalam di Manjoi lagi. Selepas makan malam Kakak Ipar dan Biras datang untuk bersembang dan tanya khabar. Saya tanya pendapat mereka tentang kemenangan PKR, DAP dan PAS di Perak. Mereka juga gembira dan pendapat mereka sama dengan orang-orang di Lumut dan Pulau Pangkor.

Esoknya 29 Mac 2008, jam 11.00 pagi kami bertolak ke UiTM Permatang Pauh, Pulau Pinang menziarahi Adik (Fakhron Elliyana) yang menyewa aparment. Kami bermalam di Hotel UiTM. Nampaknya pengunjung ke Penang juga tidak terjejas. Hotel UiTM juga penuh. Pada awalnya kami nak tempah Bilik Famili tetapi diberitahu bilik berkenaan telah penuh, jadi kami bermalamlah di bilik standard saja.

Malamnya kami berkunjung ke Pasar Malam Batu Feringgi. Pasar Malam ini juga penuh dengan pelancung asing dan pengunjung tempatan. Maknanya dari segi kehidupan masyarakat setempat juga tidak terjejas dengan kekalahan BN kepada DAP dan PKR. Cuma bagi mereka yang saya tanya apakah harapan mereka kepada kerajaan baru Pulau Pinang? Jawab mereka dengan ringkas, "Kami mahukan apa yang telah dijanjikan kerajaan baru kepada kami" Memang banyak yang dijanjikan oleh DAP dan PKR kepada penduduk Pulau Pinang. Kalau tak tertunai, "nanyalah" jawabnya. Orang Pulau Pinang bukannya taksub kepada perti seperti Orang Kelantan.

Esoknya 30 Mac 2008 jam 2.00 petang kami bertolak balik ke Kota Bharu.

1 comment:

  1. Rindunye kt papa ngan mama....kapal berlabuh sekejap je, ni pun nasib bek dpt connection internet....saja jenguk2 page papa....

    ReplyDelete

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa