Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Monday, February 24, 2014

'Kajang Move': Kenapa Kuda Pencen Yang Kalut?

`Langkah Kajang’: Dr Mahathir terpaksa panggil mesyuarat khas, kata Anwar
OLEH MD IZWANFEBRUARY 24, 2014


Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan "Langkah Kajang" yang direncanakan sebagai berhasil kerana berjaya mengejutkan kembali pemimpin tua yang sudah pencen dalam Umno.
Ketua umum PKR itu berkata, rancangan tersebut menyebabkan bekas perdana menteri paling lama berkhidmat, Tun Dr Mahathir Mohamad terpaksa memanggil satu mesyuarat khas untuk membincangkannya.
"Strategi kita ini mengejutkan, saudara tahu tak Dr Mahathir panggil mesyuarat khas? Penat-penat dia, dengar Anwar Ibrahim nak pergi Selangor sampai kena panggil mesyuarat," kata Anwar semasa berucap merasmikan bilik gerakan PKR di Kota Cheras, malam tadi.
Anwar berkata, bukan sahaja Dr Mahathir yang terkejut malahan bekas menteri kewangan, Tun Daim Zainuddin juga mengakui bahaya yang mungkin dihadapi Umno."Yang lama-lama semua, semua datang... yang pencen-pencen semua datang,” katanya.
"Semasa mesyuarat itu, seorang bangkit berkata Anwar bertanding Kajang sebab nak jadi menteri besar, tak boleh jadi perdana menteri jadi menteri besar sajalah. Apa dia boleh buat.
"Kemudiaan Tun Daim Zainuddin bangun, dia marah. Dia kata kamu tidak kenal Anwar, kamu tidak kenal dia, Anwar kalau dia ambil menteri besar, nazak Umno," kata Anwar menjelaskan situasi yang berlaku semasa mesyuarat tersebut.
Ketua pembangkang itu berkata, kebimbangan yang disuarakan oleh Dr Mahathir dan Daim membuktikan "Langkah Kajang" berjaya mencuit kebimbangan dua individu berpengaruh dalam Umno.
"Maknanya, strategi kita ini, 'Kajang Move' ini maksudnya, betul.
"Strategi ini bagi kejutan," katanya.
Anwar berkata, tujuan utama Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang diadakan bagi mempertahankan pentadbiran Pakatan Rakyat (PR) daripada terus diserang dan diasak oleh pemimpin Umno dan badan bukan kerajaan (NGO) yang rapat dengan parti itu tersebut seperti Perkasa.
Dr Mahathir sebelum ini mengakui beliau sememangnya takut sekiranya bekas timbalannya, itu menjadi menteri besar Selangor.
Dr Mahathir berkata, kejayaan Anwar memegang tampuk kuasa di Selangor akan sekali gus menyebabkan kakitangannya tidak selamat.
"Orang ramai tidak akan berasa selamat sekiranya Anwar menjadi menteri besar kerana pelakuannya yang 'tidak bermoral'.
"Kakitangan beliau juga tidak selamat," kata Dr Mahathir pada sidang media di Universiti Islam Antarabangsa (UIA) di Gombak, Selangor minggu lalu.
Selain itu, Dr Mahathir yang merupakan bekas presiden Umno berkata, Anwar tidak layak menjadi menteri besar kerana hanya mementingkan jawatan, bukan untuk memperjuangkan bangsa dan agama.
Kerusi DUN Kajang kosong selepas wakil rakyatnya Lee Chin Cheh daripada PKR meletakkan jawatan pada 27 Januari lalu bagi memberikan laluan kepada Anwar untuk bertanding.
Barisan Nasional (BN) sudahpun mengumumkan Naib Presiden MCA, Datin Paduka Chew Mei Fun sebagai calon mereka.
Selain itu, calon bebas termasuk bekas pemimpin PKR seperti Datuk Zaid Ibrahim, Datuk Seri S Nalakaruppan dan N Gobalakrishnan, turut menyatakan hasrat untuk bertanding.
Suruhanjaya Pilihan Raya mengumumkan hari mengundi bagi PRK Kajang adalah pada 23 Mac manakala hari penamaan calon jatuh pada 11 Mac. - 24 Februari, 2014.

2 comments:

  1. Buat masa ini hang tok sah guna perkataan 'kuda', nanti Haji Hadi sedih...

    ReplyDelete
  2. Aik! Macam mana boleh bocor rahsia perbualan anjing tua tu?

    ReplyDelete

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa