Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Tuesday, January 5, 2010

Keliru Saya

Patutkah perkara begitu menjadi hebuhan di akhbar? Ini adalah cerita keaiban orang lain. Saya tahu, bila saya copy n paste di blog saya, maka saya juga secara langsung menjadi salah seorang penyebarnya juga. Article ini saya copy dari mStar Online. Headlinenya pun semacam ada agenda lain " Bekas Madu Noraniza Idris Dakwa Suami Pernah Tiduri Lebih 10 Wanita" Kenapa tajuk ini dipilih? Adakah akhbar online ini sengaja untuk menjatuhkan marwah dan nama seseorang?

Kepada yang lebih tahu dan Alim, tolong komen...

KUALA LUMPUR: Bekas madu kepada penyanyi etnik kreatif Noraniza Idris hari ini mendakwa suaminya, Datuk Muhamad Mustafa Idrus, 54, pernah meniduri lebih 10 wanita sepanjang perkahwinan mereka.

Mastura Bakar, 24, ketika memberitahu Mahkamah Rendah Syariah Wilayah Persekutuan, di sini berkata, suaminya itu tidak adil dalam berpoligami selain banyak berfoya-foya.

"Dalam berpoligami memang dia tidak adil dan banyak berfoya-foya dengan lebih 10 wanita di hotel kerana saya mengenali dan menghubungi setiap wanita yang pernah tidur dengannya,” katanya hari ini ketika menjawab soalan peguam syarie Roslizam Rahim yang mewakilinya dalam semasa prosiding tuntutan cerai fasakh.

Dalam pada itu, Mastura mendakwa Muhamad Mustafa yang juga ahli jawatan kuasa Umno Tasek Gelugor itu pernah meliwatnya setelah dia enggan tidur bersama.

“Dia (suami) suka paksa saya untuk tidur dengannya dan apabila saya enggan berbuat demikian, dia mengasari saya termasuk pernah meliwat saya.

“Jadi, sebab itu saya tertekan dan ingin memohon cerai fasakh dengannya. Bukan itu sahaja, dia juga pernah memukul, menampar dan menendang saya sebanyak tujuh hingga lapan kali apabila mempunyai masalah dan apabila saya bertanya tentang hubungannya dengan wanita lain.

“Apabila saya melarikan diri dari rumah, dia akan pecahkan barang-barang dan pernah melanggar saya dengan kereta sekali,” katanya pada perbicaraan kes tuntutan cerai fasakh terhadap suaminya itu.

Mastura juga memberitahu Hakim Syarie Mohd Yunus Mohamad Zin bahawa dia merupakan isteri keempat ketika mereka bernikah pada 3 Jun 2006.

Namun, dia hanya mengetahui tentang statusnya itu semasa mahu melahirkan anak sulung mereka.

“Ketika bernikah dengannya, saya langsung tidak mengetahui yang saya merupakan isterinya yang keempat. Saya hanya mengetahui yang dia pernah berkahwin dan mempunyai anak-anak.

“Apabila saya nak bersalin anak pertama, baru saya tahu yang saya merupakan isteri keempat," ujarnya.

Beliau berkata, selepas itu suaminya berkahwin dengan tiga wanita termasuk Noraniza.

“Dia sendiri mengaku telah berkahwin dengan ketiga-tiga wanita itu kepada saya setelah saya mengemukakan bukti-buktinya.

Selepas dua tahun berkahwin, tambahnya, Muhamad Mustafa mula jarang pulang ke rumah apabila selepas dia mengetahui suaminya mempunyai isteri lain.

“Kadangkala, seminggu dia tidak pulang ke rumah. Sekitar Mei 2008, dia hanya pulang sekejap dan tidak bermalam di rumah. Saya rasa seperti tempat persinggahannya.

Menurut Mastura, dia bukan sahaja tertekan sehingga trauma untuk tinggal bersama malah lelaki itu juga didakwa tidak memberikan nafkah kepadanya dan anak-anak sejak Disember 2008.

“Sejak Disember 2008, semuanya (pakaian, makanan dan rumah sewa) saya tanggung sendiri dan mendapat bantuan keluarga,” ujarnya lagi yang kini menganggur.

Sebelum ini, Mastura menanggung keperluannya dan anak-anak menerusi pendapatannya bekerja sebagai pembantu jualan di kedai barang kemas My Diamond di The Curve, Damansara termasuk berkerja di pusat rawatan spa Mustika Ratu.

Mastura dan Muhamad Mustaffa bernikah pada 3 Jun 2006 di Masjid Pengkalan Hulu, Perak dan dikurniakan tiga anak berusia dua hingga lima tahun.

Muhamad Mustafa tidak hadir ke mahkamah dan diwakili oleh peguam syarie Zaidi Ibrahim.

Kes itu ditangguh pada esok, 6, 12, dan 13 Januari di mahkamah yang sama.

12 comments:

 1. mmm tak patut ..
  tapi kalau portal news tu nak dapat hit, buatlah mika tajuk chenabeng!
  Alim ulama pun g bukak bila tgok tajuk cenggitu ....


  >>_____<<


  etika etika ...

  ReplyDelete
 2. SALAM TUAN; JIKA IAPUN BENAR BERITA ITU TAPI KINI IANYA TELAH DISEBARKAN PULAK PADA KALAYAK. BETAPA AIBNYA MEREKA. KESIAN..

  ReplyDelete
 3. Frodo Baggins

  Kerana inginkan hit dan untung, sanggup mengaibkan orang? Entahlah.

  Bagaimana pula terjadi ke atas kerabat kita? Memang dia melakukan perkara yang aib. Tetapi janganlah libatkan segala bininya.

  Allah menyuruh kita tidak mendedahkan aib orang, tapi kita lakukan sebaliknya demi untung!

  ReplyDelete
 4. W'salam kulat.

  Itulah cacatnya Islam kita. Kita tidak pernah fikirkan aib orang lain. tidak laksanakan pesanan Allah.

  ReplyDelete
 5. Bidan Diraja

  Terima kasih di atas kunjungan.

  Yang tidak baiknya, business dengan cara menjual maruah orang lain bukannya ajaran Islam.

  ReplyDelete
 6. Sukar nak percaya.. tapi ada rasa nak percaya walaupun masih tak percaya...

  ReplyDelete
 7. Rashid

  Kalau kita renungi ragam manusia, rasa boleh percaya walau pun bukan 100%

  ReplyDelete
 8. mr edz

  Pak Din tidak setuju mensensasikan berita dengan menjual marwah sesama Melayu/Islam. Apa kata orang bukan Islam terhadap agama kita?

  ReplyDelete
 9. tapi perempuan tu sendiri membuka aib nya

  ReplyDelete
 10. Luna

  Terima kasih kerana meninggalkan jejak di sini.

  Betul, perempuan itu yang membuka aibnya sendiri. Tetapi itu di Mahkamah untuk keadilan dirinya.

  Namun kita sebagai Muslim tidak seharusnya memanjangkan keaiban itu ke seluruh masyarakat melalui media.

  ReplyDelete

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa