Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Thursday, April 24, 2014

MH370: Beban Terhempap Ke Bahu Petronas Lagi!

Hisham: Petronas sedia dapat aset baru SAR
Pemangku Menteri Pengangkutan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata hari ini Petronas tidak keberatan mendapatkan aset baru bagi operasi mencari pesawat Malaysia Airlines Penerbangan MH370, yang memasuki hari ke-47, dan syarikat minyak dan gas itu tidakpun membincangkan soal wang.
    
Bercakap pada sidang media untuk memberi maklumat terbaru mengenai operasi mencari itu semalam, Hishammuddin berkata beliau telah berbincang dengan Petronas berhubung penglibatan badan komersial dalam operasi mencari.
    
"Dalam beberapa hari lagi, kami akan berunding dengan beberapa pihak lain untuk melihat kemungkinan menambah aset yang boleh dibekalkan untuk pencarian di laut dalam," tambahnya.
    
Beliau mengambil perhatian ketika operasi mencari memasuki fasa berikutnya, negara yang tidak dapat turut serta sebelum ini, kini tampil untuk memberi bantuan kepada pasukan mencari dan menyelamat (SAR).
    
"Ini memerlukan aset laut dalam, mungkin Bluefin-21, lebih banyak kenderaan selam yang agak mahal.
    
"Namun saya berterima kasih kerana banyak pihak di luar sana berminat menyertai operasi," kata beliau.
     
Mengenai rancangan untuk menyusun semula kumpulan dan strategi operasi mencari, Hishammuddin menyatakan tindakan itu tidak akan dilakukan segera dan masih terdapat 20 peratus kawasan pencarian yang belum diliputi oleh Bluefin-21.
    
Beliau berkata rancangan itu akan dibincangkan dengan Angus Houston, Ketua Penyelaras Pusat Penyelarasan Agensi Bersama (JACC).    
    
Ditanya sama ada pelantikan Pasukan Penyiasat Antarabangsa, yang diluluskan oleh Kabinet semalam, akan melambatkan siasatan awal, Hishammuddin menjawab:
    
"Tidak. Inilah peluang bagi semua pakar yang telah berhimpun di sini untuk melihat apa yang kita lalui dan bagaimana kaitannya dengan landskap penerbangan pada masa depan."   
    
Menurut menteri itu, apa jua siasatan yang dibuat sebelum ini akan dilaporkan kepada pasukan pakar bebas itu untuk mereka nilai, agar tidak wujud unsur prasangka dan spekulatif.  
    
"Apa yang kita mahu ialah penilaian bebas tentang siasatan yang telah dibuat," kata beliau.  
    
Sementara itu, Ketua Pengarah Jabatan Penerbangan Awam (DCA) Datuk Azharuddin Abdul Rahman berkata DCA telah menghantar laporan awal mengenai nahas itu kepada Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO).
    
"Kami belum buat sebarang keputusan sama ada akan menyiarkannya kepada media atau orang ramai," katanya. - mk

2 comments:

 1. kah3x...bab ini mmg aku resepek abis puak2 umno..depa ada seribu cara utk buat duit samada waktu senang @ waktu bencana, lu worang mmg terhebat didunia.

  ReplyDelete
 2. Thursday, April 24, 2014Luahan Hati Isteri Pramugara MH370, Dakwa Kerajaan Menipu & Rancang Plot Drama..

  Selepas lebih 40 hari kehilangan pesawat MH370, isteri kepada pramugara Hazrin Mohamed Hasnan atau lebih dikenali dengan nama Rain, Maizura Othaman hari ini sekali lagi meluahkan perasaannya secara terbuka melalui rangkaian media sosial, Instagram.

  Bagaimanapun, kali ini apa yang ditulisnya lebih bermotifkan mencari kebenaran yang didakwa disembunyikan oleh pihak tertentu kepada waris keluarga penumpang pesawat penerbangan MH370 yang hilang pada 8 Mac lepas.

  “Hati saya kuat mengatakan suami saya dan yang lain-lain diculik… oleh sebuah kuasa besar,” tulisnya.

  Intan sebelum ini pernah meluah perasaan menerima kehilangan Rain yang beliau sifatkan “masih ada” dan menyimpan harapan bahawa suatu hari nanti suaminya akan pulang.

  Pada 27 Mac lalu, iaitu 2 hari selepas Intan meluah perasaannya di dalam media sosial, Astro Awani melaporkan keperitan Intan untuk menerangkan keadaan kepada anaknya yang bertanya bilakah bapanya akan pulang.

  Dalam pada itu, Astro Awani turut dihubungi oleh seorang waris penumpang MH370 yang dipanggil untuk satu pertemuan bersama Kementerian Luar dan pihak berkuasa pada Ahad, 20 April lepas.

  Dia yang enggan dikenali menyatakan, keluarga waris seakan-akan tidak boleh mengawal perasaan dan menjerit-jerit sepanjang Timbalan Menteri Luar, Datuk Hamzah Zainuddin menjelaskan situasi dan langkah susulan yang akan diambil berhubung insiden MH370 ini.

  “Waktu mesyuarat dengan Hamzah itu memang teruk, gaduh jerit-jerit di dalam dewan itu,” ujar waris berkenaan.

  Katanya, waris juga tidak bersetuju mengenai isu bantuan kewangan dan sijil kematian yang dikemukakan kementerian.

  “Keluarga mahu bukti fizikal, walau jumpa satu `body’ pun jadilah.

  “Pada masa itu Intan bangun dan kata, bagaimana hendak percaya, tidak ada satu bukti langsung. Intan tanya apakah benar pesawat itu jatuh ke dalam laut dan semua pihak berkenaan senyap seribu bahasa,” jelasnya.

  Waris itu turut berada dalam pertemuan tertutup selama lebih dua jam di sebuah hotel di Kuala Lumpur itu bersama 40 waris.

  Sesi penerangan itu juga dihadiri oleh Ketua Pengarah Penerbangan Awam, Datuk Azharuddin Abdul Rahman dan Ketua Pegawai Eksekutif MAS, Ahmad Jauhari Yahya.

  “Saya tak tahan dengar dan terus balik,” katanya.

  Pada sidang media selepas pertemuan itu, Hamzah yang juga Pengerusi Jawatankuasa Waris Penumpang Malaysia Airlines (MAS) MH370 berkata, pihaknya akan mengemukakan cadangan kepada Jawatankuasa Waris Penumpang berhubung bantuan kewangan yang diperlukan dalam masa terdekat.

  Hamzah berkata, perkara itu adalah antara isu utama yang dibangkitkan dalam pertemuannya dengan waris yang dilakukan pada sebelah pagi.

  Beliau juga mengumumkan kerajaan sedang mempertimbangkan satu tarikh untuk mengumumkan pengesahan beberapa isu melibatkan penumpang dan anak kapal pesawat itu ~ Astro Awani

  ReplyDelete

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa