Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Monday, April 28, 2014

Obama Nasihat Atau Perli?

'M'sia tak berjaya jika masih beza minoriti'
Presiden Amerika Syarikat (AS) Barack Obama berkata Malaysia tidak akan menjadi negara maju sekiranya masih mendiskriminasikan golongan bukan Muslim dan minoriti.
 
"Ini negara majoriti Muslim. Ada masanya mereka yang bukan Islam melihat diri mereka kekurangan atau menghadapi permusuhan.

"Tiada negara yang boleh berjaya sekiranya sebahagian penduduknya dipinggirkan dan didiskriminasi.

"Malaysia tidak akan berjaya sekiranya bukan Islam tidak mempunyai peluang sama seperti yang lain," kata beliau semasa sesi pertemuan dewan dengan Inisiatif Pemimpin Muda Asia Tenggara (YSEALI) di Universiti Malaya hari ini.

Obama dalam menjawab soalan dari wakil Myanmar yang meminta nasihat beliau mengenai bagaimana cara pemimpin muda menangani masalah kepelbagaian masyarakat dalam rantau Asean.

Obama yang menjadi presiden keturunan Afrika pertama AS berulang kali menitik beratkan soal kepentingan untuk memberi peluang sama tanpa kira latar belakang.

"Jika kita lihat antara punca terbesar konflik, penderitaan dan peperangan di seluruh dunia, salah satunya – jika bukan punca paling penting – adalah kerana layanan berbeza terhadap masyarakat yang lain.

"Untuk berjaya, anda perlu ada toleransi kepada mereka yang berbeza dengan anda. Baik dari segi keturunan, agama, bangsa dan orientasi seksual," kata beliau.

Sebagai satu rantau negara, Asia Tenggara merupakan kuasa ekonomi ketujuh terbesar di dunia dan rakan niaga keempat terbesar AS dan penting kestabilan jangka panjang, kata Obama.

"Amerika tidak boleh memaksa masa depan sedemikian di rantau ini, sebaliknya ia perlu dibina bersama," kata beliau yang meluangkan masa hampir dua jam berucap dan melayan soalan dari belia yang dipilih dari 10 negara Asean ini. - mk

3 comments:

  1. The BIGGEST munafikun...CAKAP tarak serupa lu bikin kat PALESTINE...kat Aghanistan...kat Libya...kat Iraq...SEMUA negara UMAT ISLAM...lu TINDAS...lagi mau cakap PENINDASAN kaaa...

    ReplyDelete
  2. Mengapa kita umat Islam mengagumi orang munafik spt Obama yang cakap tak serupa bikin tidak seperti Presiden Korea Selatan yang meletakan jawatan kerana feri karam. Contoh pemimpin yang bertanggong jawab kepada amanah yg diberikan berbanding dg pemimpin yang mengaku Islam tapi....

    ReplyDelete
  3. Said the biggest hypocrite.....Bla, bla,bla,....Balls!!

    ReplyDelete

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa