Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Friday, December 26, 2014

Bagaimana Agak Caranya Untuk Selamatkan Pesakit Di Sini

Hospital Kuala Krai bergelap akibat banjir
Published: 25 December 2014 - TMI

Seorang pakar bius terpaksa memberi rawatan "intubation" (bius melalui hidung) kepada seorang bayi dalam gelap untuk menyelamatkan nyawanya selepas generator di Hospital Kuala Krai kehabisan minyak hari ini.
Ini merupakan pengalaman yang menakutkan seperti dinyatakan melalui mesejWhatsApp oleh Dr Adibah Abdullah, seorang pegawai perubatan di hospital itu.
Hospital itu beroperasi dengan menggunakan generator selepas bekalan elektrik terputus kira-kira 5 petang semalam, akibat peras air meningkat dengan cepat dalam apa yang disifatkan sebagai banjir terburuk dalam sejarah Kelantan.
Bagaimanapun, tidak dapat dipastikan dengan tepat bila generator kehabisan diesel.
Dalam rentetan mesej WhatsApp untuk memberi maklumat terkini kepada seorang rakan mengenai keadaan yang semakin teruk di hospital, Dr Adibah menjelaskan pesakit di unit rawatan rapi (ICU) dan unit penjagaan kritikal (CCU) bernafas menggunakan mesin yang berfungsi melalui kuasa bateri
"Kalau bekalan tak pulih, kami akan bergilir-gilir membuat manual bagging ... tapi sampai bila?" beliau menulis.
Beliau berkata bekalan diesel untuk generator dijanjikan dihantar pada 8.30 malam oleh helikopter.
Bagaimanapun, masalahnya ialah hospital itu berada dalam kegelapan sepenuhnya.
"Kami tidak mempunyai suar tetapi kami memerlukan lampu untuk menunjukkan kepada mereka di mana kami berada.
"Kuala Krai bertukar menjadi sungai yang besar, dan hospital kami adalah satu daripada beberapa pulau yang tidak bersinar dalam kegelapan," kata beliau dalam catatannya.
Dalam satu lagi detik yang menyayat hati, Dr Adibah berkata helikopter tiba sebelumnya pada sebelah malam tetapi tidak dapat mendarat kerana ketiadaan ruang.
"Kipasnya berputar begitu kuat sehingga air terpercik dari kawasan yang digenangi air, serpihan berterbangan, dan mereka berkata bumbung akan runtuh jika helikopter menghampiri lebih dekat.
“Satu-satunya cara untuk menyelamatkan pesakit ialah dengan mengangkat mereka ke atas, seperti dalam filem. Dari bot, atau dari kawasan yang berhampiran dengan pinggir air.
"Tetapi kita bercakap mengenai pesakit yang sakit di sini. Yang bernafas dengan mesin, bayi baru lahir, orang tua patah tulang," beliau menulis.
Beliau berkata helikopter akhirnya terpaksa berlepas tanpa memindahkan mana-mana-mana pesakit.
"Helikopter berlegar-legar ... dan tidak menghantar apa-apa. Kenderaan amfibia milik bomba datang. Kemudian ia pergi semula. Matron mengumumkan 'tak jadi pindah, sila pulang ke wad masing-masing'.
"Dan kerana lif tidak berfungsi (menggunakan lif dalam keadaan elektrik on-off begini adalah tindakan amat bahaya), kebanyakan pesakit mengheret badan menaiki tangga," katanya.
Dr Adibah berkata pesakit kecewa apabila mereka melihat kenderaan amfibia itu berlepas dan tidak dapat sampai kepada mereka.
Beliau berkata satu-satunya bantuan perubatan yang tiba sejak krisis itu bermula ialah seorang doktor tentera, yang tiba di hospital beberapa jam lalu. – Bernama, 25 Disember, 2014

2 comments:

 1. Itu padahnya buat bangunan tinggi tetapi tiada kemudahan untuk heli lending, terutamanya di kawasan orang awam yang amat memerlukan. Selepas ini, perdana menteri yang baru mungkin kena fikirkan inisiatif ini bagi mengelakkan perkara yang sama berulang lagi.

  Satu lagi, lepas ni tak parlulah buat projek menternak lembu dalam kondo lagi atau bazir duit niaga 1mdb. Duit tu simpan buat beli heli yang ada pelampung bawah dia. Heli ni kalu beli baru (bukan second hand)boleh pakai lama. Kalu duit lembu kondo hari tu buat beli heli macam nih, banyak dah boleh dapat. Tak ada ler sibuk pening2 kepala nak bantu mangsa banjir. Ini pun perdana menteri yang baru nanti boleh fikir-fikirkn sbb banjir kat m'esia ni bukan 10 tahun sekali tapi tiap2 tahun berlaku.

  Tak gitu en admin?

  ReplyDelete
 2. Bahalol saja

  Banjir ini acara tahunan sepatut nya pengurusan hospital boleh nampak dan siap kan genset genset di bangunan lantai kritokal.

  Msslah tak selesai jika malas makan gaji buta saja macam Mat Bahalol.

  ReplyDelete

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa