Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Tuesday, September 20, 2011

Di mana Duduknya UMNO Ketika Itu?

Ini adalah N3 terakhir saya berkenaan Mat Indera.
Saya copy and paste bulat-bulat dari blogger SharpShooter
Dan kredit kepada blogger Panglima 7

Nak dipanjangkan lagi tidak ada gunanya. Perkara ini sebenar sudah dicairkan oleh boleh dikatakan semua bloggers politik.

Tinggal lagi apa yang difikirkan oleh penilai/pembaca. Impaknya pasti ada.

Sekarang pula heboh tentang Bendera Malaysia dan lagu Mamula moon/Negaraku. Perkara ini saya tak mahu sentuh sebab walau pun kita rasa diperbodohkan tetapi hakikatnya itulah lagu kebangsaan kita dan itulah juga bendera negara kita sejak 'merdeka' lebih 54 tahun!

umno tidak buat apa..umno sebenarnya penakut - Imam Majid

Assalamualaikum Wbr...

Bukan senang untuk mencari kebenaran dari cerita yang telah dipusing oleh UMNO dan juak-juaknya termasuklah TV Tigasukunya. Oleh yang demikian Kredit diberikan kepada Blog PAS, Badan Perhubungan Pas Negeri Perak yang merungkaikan kisah benar ini dari mulut seorang Pejuang yang masih lagi hidup dan dipanjangkan umurnya oleh Allah SWT untuk menceritakan penipuan dan pembohongan UMNO ini. Jikalau tidak...nescaya kita ditipu hidup-hidup oleh UMNO. Klik di SINI untuk ke blog beliau. - Panglima 7


Kredit kepada Blog PAS, Badan Perhubungan Pas Negeri Perak

UMNO memang pengecut. Sanggup memusing fakta sejarah. Pejuang Negara dikatakan Komunis. Talibarut Inggeris dikatakan Pejuang. Orang lain sibuk berjuang menentang dan menghalau Inggeris...engkau pula menangguk di air keruh. Lembu punya susu, Sapi yang dapat nama. Setelah 50 tahun kemerdekaan negara ....baru terbongkar semua ini.

IPOH: "Saya kenal siapa Mat Indera, saya lama berkawan dengannya semasa saya berada di Johor".

"Mat Indera bukan komunis, dia perjuang kemerdekaan, dia terlibat dengan Parti Kebangsaaan Melayu Malaya".

Demikian ditegaskan oleh Abdul Majid Saleh, yang lebih dikenali Pak Imam Majid, seorang pejuang kemerdekaan yang berani menentang penjajahan Inggeris sehingga beliau dipenjarakan pleh Inggeris selama tujuh tahun.

Menceritakan kisah perjuangannya ketika dikunjungi Pimpinan Badan Perhubungan PAS Perak bersama Unit Media PAS di kediaman rumahnya baru-baru ini, beliau memberitahu beliau bersama Ismail Kali menubuhkan PKMM di Perak, iaitu di Sungai Lesung, Tapah.

Beliau telah bergerak ke serata negeri untuk melebarkan pengaruh PKMM. Kemudian beliau telah berpindah ke negeri Johor dan terlibat secara aktif mengembangkan PKMM di Johor. PKMM telah berkembang ke seluruh daerah di Johor.

Semasa beliau aktif menggerakkan PKMM di Johor itulah beliau kenal dengan Mat Indera.

"Mat Indera itu lulusan agama, dia mengajar agama, saya selalu bertemu dengannya," ujar Imam Majid.

Sehubungan itu beliau menafikan sekeras keras dakwaan pihak Umno dan media pro Umno yang mengaitkan Mat Indera dengan komunis dan menyifatkan ianya satu pembohongan dan fitnah besar yang kepada pejuang kemerdekaan itu.

Menurutnya, penjuang menentang penjajah dan berjuang untuk membebaskan negara ini dari cengkaman dipelopori pejuang pejuang terdahulu termasuk pejuang pejuang dari PKMM, saperti Dr Burhanudin Al Helmi, Ustaz Abu Bakar Baqir dan ramai lagi ahli ahli dan pejuang PKMM.


"Umno buat apa ketika itu, Umno tidak buat apa apa, Umno sebenarnya penakut," ujarnya.

Menurutnya lagi, malah Umno pula yang menentang PKMM, Umno rapat dengan Inggeris, kerana itu Umno bukan musuh Inggeris, sebaliknya PKMM adalah musuh Inggeris.

"Saya ingat dalam penangkapan ahli ahli dan pejuang kemerdekaan tidak kurang 86,000 telah ditangkap oleh Inggeris dan `disumbat' dalam penjara dan kem-kem tahanan. Beliau sendiri dimasukkan ke kem-kem tahanan dari satu tempat ke satu tempat di Johor, Singapura, Melaka dan Perak.

"Mana ada orang Umno yang ditangkap oleh British , Umno itu pengecut" ujarnya.

Mengenai hubungannya dengan Dr Burhanuddin Al Helmi, beliau memberitahu Dr Burhanuddin adalah rakan rapatnya semasa berada di Singapura. Beliau begitu kagum dengan Dr. Burhanudin yang dianggapnya seorang pemimpin yang hebat dan menguasai banyak bahasa.

Pak Imam Majid semakin yang semakin uzur masih mampu mengingat kisah perjuangan beliau bersama rakan rakan menentang Inggeris.

Kalau Takut Dipukul Badai...Usah Berumah Di Tepi Pantai...
Amizudin Ahmat (Din Binjai)
http://sharpshooterblogger.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa