Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Thursday, September 8, 2011

Ha..haa.. Aku Tergelak!

Bagiku inilah cerita kartun tahun ini. Orang-orang (kononya) bijak ini menjadi badut kerana apa....? fikirlah sendiri!

Keyataan mereka ini entah di dalam sedar atau mabuk? Ada ke pulak tulisan pada tahun 40'an menceritakan sejarah tahun 50'an dan disuruh pula orang lain baca!
Apa yang nak dipertahankan oleh Professor UMNO ini entahlah.. mungkin mempertahankan periuk nasi nya agaknya..

Profesor Datuk Dr Ramlah Adam menjelaskan bahawa Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu sepatutnya membaca bahan sejarah tulen sebelum membuat sebarang kenyataan berkaitan sejarah negara.

Ramlah turut mencadangkan agar Mat Sabu membaca penulisan Ronald Bradle dalam 1940an berkenaan isu ini. Bradle merupakan peguam kerajaan negeri Johor ketika itu.

Apa dia cakap ni?? Peristiwa Bukit Kepong berlaku pada 23 Februari 1950, yang diserang ialah anggota Polis yang berkhidmat untuk penjajah British tapi Proffesor ni mencadangkan supaya Mat Sabu membaca tulisan Ronald Bradle dalam 1940an?

Bagaimana pula Ronald Bradle yang menulis dalam tahun 40an itu boleh menulis tentang sejarah yang berlaku pada tahun 50an? Kalau yang menulis itu adalah Inggeris takkanlah dia nak menulis bahawa bangsa yang dijajahnya itu baik-baik belaka..

Selain Profesor ini,Profesor Khoo Kay Kim turut berkata seperti ayat dibawah ini..

“PKM yang berasal dari luar negara mahu menakluk negara ini walhal dari segi perundangan Tanah Melayu tidak ditakluk oleh British.”

“Ini kerana British tidak mengambil alih kuasa Sultan dan negeri-negeri Melayu ialah negeri naungan. Hanya Pulau Pinang dan Melaka ialah negeri jajahan takluk mahkota.”

Faham betul-betul.. mereka berkata Tanah Melayu tidak ditakluk oleh British, jika tidak ditakluk oleh British mengapa pula Tunku Abdul Rahman dan rombongannya ke London untuk menuntut kemerdekaan Tanah Melayu?

Kalau tak pernah ditakluk kenapa pula Tunku perlu melaungkan kemerdekaan Negara pada 31 Ogos 1957 dulu dan kenapa pula kita perlu menyambut Hari Kemerdekaan Negara pada setiap 31 Ogos?

Tanah Melayu kan tak pernah dijajah… Alahai Profesor…

Apakah kerana kenyataan Mat Sabu bahawa Mat Indera itu Pejuang Sebenar maka sejarah Tanah Melayu perlu ditulis dan diperkenalkan semula kesekolah-sekolah dengan mengatakan bahawa Tanah Melayu tidak pernah dijajah..

Dan sambutan hari Kemerdekaan akan dimansuhkan bagi membuktikan kepada semua memang Tanah Melayu tidak pernah dijajah?

Apa lagi kata Profesor ni korang bacalah dibawah, kemudian komenlah..

Patutlah ranking UM makin munurun…


Mat Sabu hanya baca bahan sejarah lisan

PETALING JAYA: Sejarahwan Profesor Datuk Dr Ramlah Adam menjelaskan bahawa Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu sepatutnya membaca bahan sejarah tulen sebelum membuat sebarang kenyataan berkaitan sejarah negara.

“Mat Sabu sepatutnya baca bahan yang ‘authentic’ kerana terdapat banyak bahan yang berdasarkan sejarah lisan.

“Ini realiti sejarah berdasarkan fakta. Sejarah lisan pula hanya berdasarkan ingatan,” kata Dr Ramlah ketika mengulas isu Mat Indera yang ditimbulkan oleh orang kuat PAS tersebut.

Mat Sabu mengemukakan bukti berasaskan buku bertajuk Pengukir Nama Johor terbitan Yayasan Warisan Johor.

Utusan Malaysia melaporkan pada bulan lepas dakwaan Mohamad Sabu, yang juga dikenali sebagai Mat Sabu, bahawa Ahmad @ Mat

Indera yang memimpin kumpulan komunis dan menyerang Balai Polis Bukit Kepong pada 23 Februari 1950 merupakan pejuang kemerdekaan sebenar.

Ramlah turut mencadangkan agar Mat Sabu membaca penulisan Ronald Bradle dalam 1940an berkenaan isu ini. Bradle merupakan peguam kerajaan negeri Johor ketika itu.

Selain Bradle, sejarahwan tersebut mengesyorkan Mat Sabu agar membaca penulisan Lt Kol (B) Mohd Azam Mohd Haniif Ghouse berkenaan dengan perjuangan menentang komunis.

Mengulas lebih lanjut, Dr Ramlah turut menolak konotasi bahawa Mat Indera dan Parti Komunis Malaya memperjuangkan kemerdekaan negara.

“Mereka memilih untuk masuk hutan dan meneruskan serangan selepas kemerdekaan,” kata Dr Ramlah.

Darurat diisytiharkan pada 16 Jun 1948 dan Malaya merdeka dalam bulan Ogos 1957.

Ramlah turut mendakwa bahawa serangan komunis adalah kerana pertentangan ideologi antara British dan komunisme.

‘PKM mahu negara komunis merdeka’

“PKM yang berasal dari luar negara mahu menakluk negara ini walhal dari segi perundangan Tanah Melayu tidak ditakluk oleh British.”

Ini kerana British tidak mengambil alih kuasa Sultan dan negeri-negeri Melayu ialah negeri naungan. Hanya Pulau Pinang dan Melaka ialah negeri jajahan takluk mahkota.

Ramlah yang pernah berjumpa dengan pemimpin PKM Rashid Maidin memberitahu FMT bahawa Rashid hanya senyum sahaja apabila ditanya mengapa beliau memilih untuk keluar dari hutan setelah perjanjian perdamaian ditandatangani antara PKM dan kerajaan Malaysia pada tahun 1989.

“Ini membuktikan bahawa mereka hanya mahu menubuhkan kerajaan komunis, bukannya mahu kemerdekaan,” kata bekas pensyarah sejarah Universiti Malaya itu.

Berkenaan Mat Indera pula, Ramlah berkata bahawa Mat Indera tidak boleh dianggap pejuang kerana di dalam PKM sendiri Mat Indera hanya pemimpin peringkat bawahan.

Sebelum ini, Profesor Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim turut menafikan bahawa Mat Indera adalah seorang pejuang kemerdekaan.

Di samping itu, beliau turut mempertahankan rakyat Tanah Melayu pada ketika itu yang bekerja sebagai anggota keselamatan di bawah pentadbiran British.

“Mereka bukan tali barut British sebaliknya menjadi anggota keselamatan kerana percaya ini negara mereka dan mahu mempertahankannya dari komunis,” kata Ramlah yang juga pernah menjadi rektor Kolej Yayasan Melaka.

Free Malaysia Today/Anak Sungai Derhaka

5 comments:

 1. Salam Tuan.

  Saya pun nak tumpang gelak.

  Kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah...

  ReplyDelete
 2. Patutlah anda hanya menjadi guru rekreasi saja. Lebih baik anda cari jurnal Bradle itu dan baca dulu sebelum memberi sebarang komen. Sebab ilmuan yang baca posting anda ini bukan saja akan ketawa, tetapi turut menangis kesedihan melihat Melayu yang bukan ahlinya sedang merendahkan martabat sendiri.

  ReplyDelete
 3. Kasihan

  Sudahkah anda juga membacanya?

  Apa yang saya katakan adalah kenyataan mereka yang berbelit-belit mengalahkan karpal sigh.

  Pertanyaan saya adalah kenapa mereka jadi begitu?

  Nampaknya anda membaca tulisan ini di dalam bahasa melayu tetapi anda gagal memahami apa yang dimaksudkan!

  Tapi tak apalah. Mungkin anda lebih bijak.

  ReplyDelete
 4. jai

  Terima kasih kerana sudi gelak bersama. Tidaklah saya gila sorang-sorang tertawakan manusia-manusia yang kebanyakan manusia menganggap level bijaknya di atas dari majoriti.

  ReplyDelete

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa