Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Tuesday, April 30, 2013

Perpaduan Umah Di TLDM Lumut: Benarkah Mahathir Tidak Bercakap Politik?

Mahathir berpolitik atau tidak hanya yang hadir jer yang tahu
Tapi bolehkah diperayai yang orang politik tidak bercakap politik ketika edah berkempen dan di ambang pilihanraya?
Kenapa Mahathir perlu ke sana kalau hanya untuk bercakap tentang perpaduan umah?
Teruk sangatkah perpecahan yang berlaku di dalam TLDM?
Sedangkan isu perpaduan umah lebih penting ditekankan di luar sini kerana bayak perkara yang menyebabkan perpecahan
Ini termasuklah banyak ucapan Mahathir sendiri yang cenderung kepada provokasi dan perkauman

Tapi walau apa pun situasinya sesiapa saja tidak berhak mempertikaikan keupayaan dan merendah-rendahkan tentera kita.
Memang mereka ini patut disaman!
  
TLDM akan saman pihak yang terus politikkan isu Scorpene
LUMUT, 29 April — Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) tidak teragak-agak mengambil tindakan undang-undang terhadap pihak yang terus memfitnah dan mempolitik isu kapal selam Scorpene, terutama ketika berkempen.
Panglima Tentera Laut Tan Sri Abdul Aziz Jaafar berkata pihaknya mendapat maklumat ada beberapa calon pilihan raya yang berterusan mempertikai pembelian kapal selam terbabit selain mendakwa aset berkenaan tidak berfungsi.
“...saya dengar banyak cerita dan saya sedang mengumpul bukti.. saya cabar mereka untuk menzahirkan kenyataan itu secara bertulis jika mereka berani.
“Kemudian bersedialah untuk berhadapan dengan saman fitnah... kita sudah berlembut sangat dengan mereka sebelum ini,” katanya kepada pemberita selepas majlis perhimpunan warga TLDM di Pangkalan TLDM Lumut, di sini hari ini.
Beliau berkata kedua-dua inventori, KD Tunku Abdul Rahman dan KD Tun Abdul Razak itu berada dalam keadaan terbaik malah telah menyelam ke dalaman maksimum dan penembakan di dalam air yang menepati sasaran sejauh 55km.
“Saya telah berlayar tiga kali... ianya berjalan lancar malah Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng sendiri sudah belayar dan beliau sendiri mengakui keupayaan kapal selam tersebut dan berbangga dengan keupayaannya,” katanya.
Beliau berkata negara luar mengiktiraf dan memandang tinggi keupayaan serta kecekapan anggota dalam pengoperasian dua kapal selam berkenaan.
Mengenai dakwaan calon pilihan raya Laksamana Pertama (B) Datuk Abdul Imran Abd Hamid dihalang berkempen di Pangkalan Lumut, beliau berkata dasar TLDM tidak membenarkan ceramah atau kempen politik dalam kawasan berkenaan.
“Bekas Perdana Menteri Tun Mahathir dibenar masuk kerana beliau tidak bercakap mengenai politik, beliau ke sini untuk bercakap tentang perpaduan manakala Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi pula ke sini atas kapasiti sebagai Menteri Pertahanan,” katanya.
Menurutnya dasar itu bagi mengelakkan berlaku pecah belah dalam kalangan warga TLDM.
Sementara itu, beliau berkata jumlah pengundi tentera dan pasangan yang berdaftar di Lumut adalah sebanyak 14,231 orang dan 12,766 daripada mereka akan mengundi awal di pusat mengundi di Sekolah Menengah Kebangsaan Pangkalan TLDM Lumut.
Katanya TLDM juga telah mempertingkatkan penguatkuasaan di perairan Sabah dengan kerjasama Tentera Udara Diraja Malaysia, Tentera Darat, Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia dan Polis Diraja Malaysia sepanjang musim pilihan raya bagi memastikan keselamatan masyarakat dan negara terjamin. — MI

No comments:

Post a Comment

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa