Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Saturday, April 27, 2013

Lima Faktor Utama Kenapa Najib Semakin Tidak Releven

Umno bakal alami nasib seperti MCA 2008
Muda Mohd. Noor April 27, 2013
KPRU membuat ramalan ini berdasarkan lima faktor utama yang memperlihatkan Najib sudah semakin tidak releven di mata rakyat Malaysia

PETALING JAYA: Badan Pemikir Kajian Politik untuk Perubahan (KPRU) meramalkan Umno akan kehilangan banyak kerusi parlimen sebagai yang dialami pada Mac 2008.

KPRU membuat ramalan ini berdasarkan lima  faktor utama yang memperlihatkan Najib sudah semakin tidak releven di mata rakyat Malaysia.

Faktor pertama berkait rapat dengan kejatuhan populariti Presiden Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Najib Tun Razak berbanding peningkatan populariti pemimpin Pakatan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Faktor kedua adalah dasar 1Malaysia gagal untuk menaik taraf hidup rakyat Malaysia. Najib mengumumkan bahawa kadar kemiskinan negara telah jatuh kepada 1.7 peratus sahaja

Walhal dijangka angka sebenar kadar kemiskinan dalam Malaysia sebenarnya mencapai sebanyak 19 peratus mengambil kira kadar pendapatan isu rumah kerajaan dan Laporan Tinjauan Kemudahan Asas 2009 oleh Jabatan Perangkaan Malaysia.

Pada masa yang sama, kata KPRU kerajaan BN terpaksa membelanjakan hampir RM3 bilion bagi pemberian Bantuan Rakyat 1Malaysa (BR1M).

Begitu juga  60 peratus penjawat awam tidak mampu dari segi kewangan untuk membeli rumah serta kegagalan Skim Rumah Pertamaku untuk membantu warga muda untuk membeli rumah.

Tiada kemampuan

Jenama 1Malaysia juga dapat dilihat sebagai kegagalan Najib apabila kira-kira 250 buah Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) telah dibuka seluruh negara untuk membantu memberikan barangan murah kepada rakyat Malaysia.

Najib juga merancang membuka lagi 57 kedai KR1M seluruh negara. Ini bermakna rakyat Malaysia tidak mempunyai kemampuan dari segi kewangan untuk membeli barangan berkualiti pada harga yang berpatutan.

Faktor ketiga Anwar mempunyai reputasi yang lebih positif berbanding Najib khususnya dari segi keupayaan tadbir urus kewangan negara dan penggubalan dasar baru yang dapat membawa pembaharuan seiring dengan tuntutan sezaman.

“Pada tahun 2007, hutang negara adalah sebanyak RM267 bilion. Pada 2013, hutang negara telah melonjak kepada RM502 bilion.

“Ketika Anwar  menjadi menteri kewangan, kadar defisit negara telah diubah menjadi kadar surplus dengan tahun 1998, sebelum beliau dipecat, Malaysia mencapai surplus sebanyak 2.4 peratus.

“Keadaan surplus ini terus menjadi deifisit sejurus selepas Anwar dipecat. Ini berbanding dengan kadar defisit di bawah Najib yang melonjak kepada 5.4 peratus pada tahun 2010,” tambah kenyataan itu.

KPRU  mendakwa  Najib juga gagal untuk menaikkan jumlah tenaga kerja mahir dalam negara memandangkan 80 peratus tenaga kerja dalam negara hanya mempunyai lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Anwar lebih positif

Selain itu, reputasi Anwar Iebih positif di mata orang awam berbanding Najib.

Faktor keempat yang akan mempengaruhi keputusan di PRU 13 ini adalah dasar Najib yang dilihat sebagai lemah dan tidak berpendirian tetap. Ini mengikut 10 kes dasar ‘flip-flop’ yang pernah dilaporkan oleh KPRU yang berlaku di bawah pentadbiran Najib.

“Antara 10 kes tersebut adalah terdiri daripada dasar ‘flip-flop’ Lynas, kegagalan pertukaran saham Malaysia Airlines dan Air Asia sehingga kepada pembatalan Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) selepas penentangan oleh para penjawat awam.


“Kegagalan Najib untuk berpendirian tegas kepada dasar-dasar negara yang mempengaruhi kehidupan harian menunjukkan beliau tidak mempunyai keupayaan untuk membawa Malaysia kepada arah sebuah negara maju yang berpendapatan tinggi.


“Ianya juga memberi gambaran bahawa Najib tidak mempunyai kebijaksanaan untuk memutuskan dasar yang paling efektif demi rakyat tanpa mengayakan kroni-kroni beliau,” kata kenyataan itu.


Faktor kelima adalah skandal-skandal yang kembali menghantui Najib dan pentadbiran beliau.


Antaranya termasuk Scorpene, pembunuhan Altantuya, kritikan terhadap tindakan melampau ke atas para peserta perhimpinan Bersih 2.0 dan 3.0, skandal National Feedlot Center (NFC), kegagalan pentadbiran Najib mengendalikan pencerobohan Lahad Datu dengan pantas dan efektif, skandal perbicaraan liwat terhadap Anwar, skandal kroni AES, skandal kroni emel 1Malaysia dan skandal kotor melibatkan Ketua Menteri Sarawak dan keluarganya.


Tinjauan oleh Pusat Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti (Umcedel) telah menemui kadar kelayakan Najib untuk memangku jawatan sebagai Perdana Menteri semakin berkurangan di mana hanya 39 peratus  berbanding Anwar  yang  43 peratus kepercayaan para respondan.


Ini adalah pengurangan sebanyak empat peratus daripada tinjauan yang dilakukan pada awal tahun 2013.

No comments:

Post a Comment

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa