Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Saturday, June 21, 2014

Cerita Artis: Sajian "sampah" Tetapi Ramai Yang Menganggapnya Sebagai Makanan "betul"

Gambar bikini di atas katil juga boleh menggusarkan moral rakyat M'sia
Alyaa Alhadjri
KOMEN: "Ya Allah Ya Tuhanku! Ini tidak sesuai untuk menjadi sebuah cerita. Jadi tabloid macam majalah Mangga dah! Perkara seperti (cerita) ini membuatkan saya stres! "

Semua orang (termasuk abang saya) berhak untuk mengatakan pendapat mereka sendiri tetapi hakikatnya adalah bahawa dia membaca cerita yang berkenaan, bersama-sama dengan beribu-ribu orang lain, dan dengan sendirinya membuat cerita "Berita yang layak dibaca".

Ucapan sarkastik beliau datang ke fikiran kerana saya terserempak cerita lain pada pelakon tempatan yang pada masa lalu telah jelas dipaparkan dalam majalah hiburan Melayu, terkenal untuk "seksi" bergambar di tepi kolam.

Selebriti, seks dan keganasan adalah bahan-bahan teras yang terus menjual cerita dan sebagai rakan sekerja  menegaskan, kadang-kadang ia boleh menjadi semua tajuk berkenaan gambar-gambar tanpa memerlukan banyak menyokong bahan.

Jika cerita-cerita seperti itu boleh dimakan, ia akan diklasifikasikan sebagai "makanan segera" - cepat untuk menyediakan, kualiti yang meragukan tetapi sering diklasifikasikan sangat menarik.

Ada yang melihatnya sebagai "sampah" tetapi terdapat banyak lagi yang akan menganggapnya sebagai makanan "betul"; satu fakta yang telah juga dieksploitasi oleh pembekal makanan tersebut.

Sejak ketiadaan beliau dari halaman-halaman majalah hiburan tempatan,  Maria Farida pelakon berusia 44 tahun, seperti kebanyakan pelakon seusia beliau, telah mengekalkan kehadiran beliau pada media sosial.

Gambar tunggal menunjukkan empat pasang bikini beliau, dimuat naik di akaun Instagram beliau, dan bertajuk "Tidak boleh membuat keputusan mengenai yang mana satu... hmmm 'adalah semua yang diperlukan untuk menjana puluhan tajuk utama (termasuk yang ini) dan mencetuskan" perdebatan "pada media sosial.

Pelakon itu telah berkongsi gambar, Sabtu (14 Jun) semasa bercuti di Krabi pulau, Thailand, dan kemudian dipetik sebagai berkata bahawa "ia tidak sepatutnya menjadi isu".

"Ia hanya sejenis pakaian renang dipaparkan di atas katil. Mereka (pengikut) telah menjadi marah dan bertindak balas seperti yang saya memakai bikini dan memberikan komen mereka di Instagram saya, "Maria ketika ditemui portal bahasa Melayu mStar dan The Star Online.

"Ia bukan seperti mereka tidak pernah melihat bikini sebelum ini. Dan saya tidak pernah meminta sesiapa sahaja untuk melihat gambar-gambar saya memberi.

"Ini hanya menunjukkan 'minda kotor' mereka apabila ia datang kepada perkara  pakaian dalam. Apa yang mereka kata tidak masuk akal, "Maria, yang sebelum ini peranan utama adalah pada tahun 2011 dalam filem Melayu "Datin Ghairah," katanya.

Ia tidak masuk akal untuk Maria untuk mengatakan bahawa dia tidak pernah meminta sesiapa sahaja untuk melihat gambar-gambar dia disiarkan kerana itu adalah konsep "sosial: media untuk menyambung dan berkongsi dengan orang-orang yang" mengikuti "anda.

Apa juga tidak masuk akal (sekurang-kurangnya kepada saya) adalah obsesi orang ramai di Malaysia ini untuk bermain "polisi moral" mengulas gambar atau cerita-cerita itu; seolah-olah dengan berbuat demikian akan mendapatkan mereka pahala dengan Tuhan.

Mungkin, hanya mungkin, polisi moral ini harus mengabaikan godaan untuk membuat kenyataan lebih kudus daripada kita tidak terlibat dalam perdebatan sia-sia ke atas gambar-gambar ini.

Untuk berbuat demikian hanya akan memberi publisiti yang tidak perlu kepada selebriti dan menjadikan mereka lebih "Berita yang layak dibaca".

2 comments:

  1. Harap admin blog serious tidak memaparkan artikel2 yang bertaraf sampah dan mencari publiciti murahan.

    ReplyDelete
  2. XUMNO

    Terima kasih di atas teguran peringatan saudara

    ReplyDelete

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa