Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Thursday, June 26, 2014

Tak Mahu Kecoh Atau Takut Hospital?

Rela 'Simpan' Ketumbuhan Buah Zakar Sebesar Bola Sebab Tak Mahu Kecoh
mStar - Diterbitkan: Rabu, 25 Jun 2014 10:54 PM
Ketumbuhan buah zakar Bob Day sebesar bola dengan berat 4 kilogram. Foto Mercury

SEORANG datuk tidak mempedulikan ketumbuhan pada buah zakarnya yang membesar sehingga saiz bola seberat empat kilogram (kg) hanya kerana tidak mahu 'perkara itu' menjadi kecoh.
Bob Day yang merupakan penjual daging bagaimanapun hanya mendapatkan bantuan selepas anak-anaknya menyedari terdapat ketumbuhan membonjol di sebalik seluarnya dan menasihatinya supaya berjumpa dengan doktor.
Selepas pemeriksaan doktor itu, Day yang menghidap penyakit kanser mendapat tahu ketumbuhan itu seberat empat kg.
"Anda dapat melihat 'ketumbuhan' itu di sebalik seluar saya. Ia semakin membesar,  tetapi saya tidak mempedulikannya kerana tidak mahu bikin kecoh.
"Saya tidak rasa sakit kerana jika tidak saya mungkin sudah pergi berjumpa doktor lebih awal. Saya masih boleh menanam pokok dan melakukan semua perkara seperti biasa," katanya.
Day yang berasal dari Liverpool  itu dipujuk anak perempuannya, Jennifer dan anak lelakinya, Stephen supaya berjumpa dengan doktor.
Sebaik sahaja ketumbuhan itu dikesan, mereka menyedari bahawa Day mengalami masalah untuk duduk.
Doktor mengesahkan bahawa ketumbuhan yang semakin membesar itu disebabkan kanser pada Krismas tahun lepas dan dia kemudian membuangnya pada Februari lalu.
Day yang berusia 83 tahun itu akhirnya dapat mengubati penyakitnya. Jennifer, 54, berkata, "Dengan saiz (ketumbuhan) sebesar itu, saya fikir mereka (doktor) akan kata, "Sudah terlambat, tiada apa yang kami boleh lakukan".
"Apabila kita fikirkan tentang kanser, kita akan fikir "cukup setakat ini" tetapi hari ini ramai yang sembuh daripada penyakit kanser," katanya.
Bob Day

Pakar bedah, Coonoor Chandrasekar melakukan pembedahan bagi membuang ketumbuhan pada buah zakar Day di Hospital Diraja Liverpool.
Beliau berkata: "Jika Bob tidak membuat pemeriksaan... ketumbuhannya itu mungkin boleh menyebabkan kematian. Adalah penting untuk diperiksa awal."
"Jika anda mendapati adanya ketumbuhan, jangan takut untuk berjumpa doktor," kata Chandrasekar. - metro.co.uk

No comments:

Post a Comment

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa