Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Sunday, July 20, 2014

Mayat penumpang MH17 mula mereput, terdedah udara luar

TMI - Published: 19 July 2014
Konvensyen antarabangsa mengarahkan pihak berkuasa Ukraine supaya menjalankan siasatan ekoran pesawat ditembak di ruang udara. – Gambar Reuters, 19 Julai, 2014

Selepas lebih 24 jam pesawat MH17 ditembak jatuh, bau busuk daripada mayat yang mereput dan terbakar mula memenuhi ruang udara cuaca panas di Ukraine, lapor CNN.
Kawasan padang lapang yang ditawan pemberontak di timur Ukraine itu masih dipenuhi dengan mayat bergelimpangan, barangan termasuk beg dan buku milik mereka yang menemui ajal dalam tragedi itu juga bersepah-sepah.
"Secara kasarnya seperti kawasan kejadian jenayah terbesar didunia, dikawal oleh lelaki berseragam dengan senjata berat dan tidak mesra," kata Michael Bociurkiw jurucakap kumpulan Organisasi Keselamatan dan Kerjasama di Eropah (OCSE).
Askar bersenjata itu menghalang kumpulan OSCE daripada masuk ke kawasan kejadian.
"Kami dah minta izin untuk berjumpa dan pemimpin dan komander mereka tetapi tiada siapa yang muncul
"Ada seorang lelaki yang berseragam, lengkap bersenjata dan kelihatan mabuk menghalau semua orang termasuk wartawan," kata Bociurkiw.
Katanya, kawasan kejadian tidak dikawal ketat apabila wartawan dilihat berlegar sekitar bangkai serpihan untuk membuat laporan, kata CNN.
"Kawalan keselamatan agak longgar. Mereka sepatutnya meletakkan tanda larangan jika tidak orang ramai akan merosakkan bahan bukti.
"Jadi banyak kerja yang perlu dilakukan dengan cepat," katanya.
Konvensyen antarabangsa mengarahkan pihak berkuasa Ukraine supaya menjalankan siasatan ekoran pesawat ditembak di ruang udara.
Namun dengan bilangan anggota pasukan yang sedikit, mereka memerlukan lebih ramai tenaga bantuan untuk mengendalikan 298 mayat yang bertaburan disekitar kawasan padang.
Kementerian Luar Ukraine semalam dilaporkan berkata setakat ini 181 mayat berjaya dikutip.
Pasukan bantuan kecemasan dilaporkan berkata, kebanyakan mayat sudah hancur dan sukar dikenal pasti sama ada lelaki atau wanita, manakala yang lain ditemui masih elok tanpa kesan calar.
Beberapa mayat dijumpai disebalik serpihan pesawat dan ada yang ditemui ditempat mereka terjatuh.
Wartawan bebas Noah Sneider yang melawat kawasan kejadian memberitahu CNN bahawa ada penumpang yang ditemui mati ditempat duduk dengan memakai fon kepala.
Ada penumpang yang berpakaian santai untuk percutian tropika dengan bersluar pendek dan berselipar, manakala naskhah percutian di Bali juga dilihat antara barang yang ditemui bersepah dikawasan kejadian.
Tidak pasti siapa yang mengawal selia, atau sama ada mayat terbabit dilayan dengan bermaruah, kata CNN.
Puak pemisah Ukraine kini dalam siasatan, ekoran dituduh bekerjasama dengan Russia yang bertanggungjawab atas pesawat MH17.
Sementara itu, suhu musim panas dijangka memberi kesan kepada mayat yang masih bertaburan di sekitar kawasan padang.
"Sekarang ni cuaca masih sejuk. Tetapi jika esok panas, keadaan mungkin menjadi teruk," kata Bociurkiw. – 19 Julai, 2014.

1 comment:

  1. Roh Roh yang mati sudah pun kena seksa kubur...

    Ada semua orang satu dunia ada kesah pasal seksa kubur ini ???

    Ampun.... Ampun ya ALLAH SWT.
    Ampun ni lah dosa kami.... Ampun.

    ReplyDelete

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa