Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Monday, July 21, 2014

Tragedi MH17: Bukti Jelas Penglibatan Rusia, Pengganas Akan Serah Kotak Hitam

Penilaian perisikan AS mengenai nahas MH17
Setiausaha Negara Amerika Syarikat, John Kerry menegaskan semalam apa yang menurutnya bukti jelas penglibatan Rusia dalam kejadian menembak jatuh  pesawat MH17 di timur Ukraine.

Walaupun tidak menyalahkan Moscow secara terang-terang, Kerry mengemukakan tuduhan AS yang paling terperinci setakat ini, berdasarkan penilaian perisikan terbaru AS, bahawa Rusia membekalkan kepada pemberontak pro-Moscow sistem anti-pesawat yang canggih yang digunakan untuk menembak jatuh MH17.

Nahas itu membunuh semua 298 orang di atas pesawat itu.

Moscow menafikan sebarang penglibatan dan menuduh tentera Ukraine bertanggungjawab terhadap kejadian itu.

Berikut adalah perkara utama dalam penilaian perisikan AS yang disiarkan pada hujung minggu di laman web Kedutaan AS di Kiev


'Kami akan serah kotak hitam pada pakar'
mk - 12:31PM - 21 Jul 2014

Seorang pemimpin pemisah pro-Rusia mengesahkan mereka mempunyai apa yang kumpulan itu percayai kotak hitam MH17, tetapi berkata ia perlu pakar untuk mengesahkannya, lapor Reuters.

"Beberapa barangan, mungkin kotak hitam, telah ditemui, dan mereka telah dihantar ke Donetsk dan ia dalam kawalan kami.

"Tidak ada pakar di kalangan kami yang boleh menentukan rupa kotak hitam, tetapi kami membawanya ke Donetsk beberapa barangan teknikal yang mungkin kotak hitam pesawat itu," kata Perdana Menteri Republik Rakyat Donetsk, Aleksander Borodai yang dipetik sebagai berkata.


Beliau berkata, kotak hitam itu akan diserahkan kepada pakar-pakar antarabangsa, sebaik sahaja mereka tiba.

Pesawat Malaysia Airlines MH17 dengan 298 orang di dalamnya terhempas di timur Ukraine pada kira-kira jam 10.15 malam pada 17 Julai (waktu Malaysia), berhampiran sempadan Ukraine-Rusia. Boeing 777-200 itu dalam penerbangan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur dan dijadual tiba pada jam 6 pagi hari berikutnya.
       
Perang sedang berlaku di kawasan itu antara
 kerajaan Ukraine yang disokong Barat dengan kumpulan pemisah Ukraine yang disokong oleh Rusia. Ia dikatakan krisis paling teruk antara Barat dan bekas republik Soviet sejak Perang Dingin.
   
Ukraine dan Amerika Syarikat mengatakan mereka yakin pesawat itu telah ditembak jatuh oleh peluru berpandu darat ke udara dari wilayah yang dikuasai oleh pemberontak Ukraine.
       
Presiden Rusia Vladimir Putin telah menyalahkan tragedi itu ke atas kerajaan Ukraine untuk memanjangkan perang menentang puak pemisah, tetapi tidak secara langsung menangani pihak bertanggungjawab menembak jatuh pesawat tersebut.

No comments:

Post a Comment

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa