Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Monday, July 21, 2014

MH17 Ditembak Jet Pejuang Ukraine?

Macam-macam alasan dan tuduh menuduh
Hakikat sebenarnya masih lagi kabur!

Pesawat pejuang Ukraine terbang hampir MH17 sebelum terhempas - Moscow
2014/07/21 - 22:17:11 PM

MOSCOW: Russia hari ini menyatakan rekod penerbangannya menunjukkan sebuah pesawat pejuang Ukraine terbang hampir dengan pesawat Malaysia Airlines MH17 sejurus sebelum ia terhempas dan Kiev pada masa itu mengendalikan stesen radar untuk sistem peluru berpandu. 

Moscow juga menafikan ia membekalkan pemisah Ukraine sistem peluru berpandu atau senjata lain ketika ia berusaha menangkis dakwaan masyarakat antarabangsa bahawa ia bertanggungjawab menembak jatuh pesawat Malaysia dengan 298 penumpang dan anak kapal itu. 


Berbekalkan beberapa carta dan imej, dua pegawai tinggi tentera Russia membentangkan kes terhadap Ukraine pada satu taklimat khas di sini. 

Left Jen Andrei Kartopolov berkata, pesawat Malaysia itu tersasar ke utara dari laluan asal manakala pesawat pejuang SU-25 Ukraine yang biasanya dilengkapi peluru berpandu udara ke udara, dirakam berada hampir dengan pesawat Boeing 777 itu. 

Katanya, pesawat Malaysia itu “tersasar dari laluannya ke utara...Jarak tersasar maksimum ialah 14 kilometer". 

“Peningkatan ketinggian direkodkan bagi pesawat tentera Ukrain. Jaraknya dari Boeing Malaysia ialah tiga hingga lima kilometer. 

“Apakah matlamat sebuah pesawat tentera terbang di laluan pesawat awam hampir pada masa sama dan pada ketinggian sama? Kami ingin mendapatkan jawapan kepada persoalan ini," katanya.

 
Kartopolov juga berkata, Kementerian Pertahanan Russia mengesan aktiviti luar biasa stesen radar yang digunakan untuk mengendalikan sistem peluru berpandu pada hari tragedi itu. 

“Dari 17 Julai (Khamis) tahap operasi stesen radar Ukraine meningkat kepada maksimum," katanya. 

Kartopolov berkata, tujuh stesen radar beroperasi hampir dengan kawasan tragedi pada Selasa, lapan pada Rabu dan sembilan pada hari nahas iaitu Khamis. 

Sambil merujuk data, beliau berkata selepas nahas itu, hanya empat stesen radar beroperasi pada Jumaat dan hanya dua pada Sabtu. 

Kartopolov juga menegaskan Russia tidak membekalkan puak pemisah Ukraine dengan sistem peluru berpandu Buk atau senjata lain. - AFP

2 comments:

  1. Kata lh apa pn ia sudh terjadi..yg penting skg mngapa ia terjadi n kenapa ia di jadikan smpi bgitu..dosa apa mereka lakukan di hukum mcm tue..Allahuakbar.

    ReplyDelete
  2. ini mungkin lakonan ter mahal masa kini Obama nak ketuk kepala Putin , tapi Putin bukan orang jenis Bahalol.

    kalau tidak , tak mungkin China tunduk pada Putin.

    ReplyDelete

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa