Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Monday, October 28, 2013

Rasuah: Mahathir Baru Sedar?

Pada aku Mahathir umpama Badot nyanyuk
Bila anak dia kalah baru bising tentang politik wang @ rasuah
Rupanya dia tak sedar atau buat-buat tak tahu yang rasuah berleluasa di era pemerintahannya lagi
Benih rasuah disemai dan dibajai sehingga subur masa kini
Jadi Mahathir takyahlah nak merungut dan nak salahkan Najib pula

Politik wang masih wujud dalam Umno, kata Dr Mahathir
MI - OCTOBER 28, 2013
LATEST UPDATE: OCTOBER 28, 2013 05:17 PM
Politik wang memainkan peranan dalam memastikan seseorang calon yang tidak layak memenangi jawatan dalam pemilihan Umno baru-baru ini, kata bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.
Katanya, rasuah masih belum dapat dihapuskan dalam pemilihan Umno dan wang masih terus diberikan.
“Banyak wang yang diberi hingga nilai berjuta ringgit dan itu menjadikan mereka yang tidak layak telah dipilih disebabkan wang yang diberi,” katanya di Putrajaya pagi ini.
Katanya, jika ada pertandingan maka calon sanggup berbelanja besar untuk mendapat sokongan."Saya pernah menang, kalah dan menang tanpa bertanding dalam pilihan raya. Keadaan yang paling tidak menyeronokkan bagi pengundi di kawasan saya, apabila saya diisytihar menang tanpa bertanding kerana tiada wang untuk beli nasi lemak dan rokok.”
Menurutnya, rasuah dalam pilihan raya bermula selepas negara mendapat kemerdekaan apabila pengundi mula bertanya apa yang akan diperoleh jika mengundi calon tertentu.
“Semenjak itu, kita melihat pilihan raya demi pilihan raya, soalan itu juga yang diajukan. Mereka tidak lagi melihat kepada pembangunan negara tetapi kepentingan diri sendiri.
“Menjual undi menjadi budaya dan pembangunan negara tidak lagi dihiraukan. Apabila hal itu telah berleluasa, rasuah menjadi biasa,” katanya.
Dr Mahathir berkata perkara itu turut melibatkan penjawat awam di mana dari menteri ke pegawai,mengharapkan balasan dalam tugas berbanding menjalankannya sebagai tanggungjawab.
Walau bagaimanapun, Dr Mahathir berkata masalah ini boleh dibetulkan.
“Ia boleh dibetulkan namun bukan dengan menghukum. Ya, hukuman perlu diberi kepada mereka yang bersalah tapi kita juga perlu memastikan semua projek kerajaan dibuat mengikut prosedur dan dalam jangka masa singkat yang diperuntukkan,” katanya. – 28 Oktober, 2013.

3 comments:

  1. kalau dah rasuah rasuah jugak tak payah nak tukar istilah lagi kalau dalam proses pilih pemimpin pun tak elok apa yang nak diharapkan dari yang menang tu

    ReplyDelete
  2. Salah sendiri kerana tidak menurunkan pengalaman kepada anak yang 'tidak mengerti' itu

    ReplyDelete
  3. Bertaubat Mahathir, Allah panjangkn umur nak bagi tengok angkara yang dia sendiri mulakan dan sekarang baru sedar.You tentang Islam, itu adalah dosa besar.

    ReplyDelete

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa