Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Saturday, September 19, 2015

Kompleks Perkayuan Kelantan (KPK) berkubur: Kenyataan Media Husam

Kenyataan Media:

Dengan Nama Allah Maha Pemurah Maha Pengasih

KOMPLEKS PERKAYUAN KELANTAN (KPK) BERKUBUR?

Saya telah mengirim surat memohon penjelasan mengenai beberapa isu yang saya kira penting dan perlu disegerakan berkait Kompleks Perkayuan Kelantan (KPK) kepada YAB MB Kelantan pada 7 September 2015.

Sehingga  hari ini (19hb September), saya tidak menerima apa-apa jawapan dari kerajaan atau mana-mana pihak berkaitan.

Kedudukan KPK  sangat merosot bagi tahun tahun kebelakangan berbanding zaman kegemilangannya dahulu.

Satu cara untuk melihat kedudukan KPK ialah penyata untung rugi nya. Mengikut penyata kewangan yang diperolehi dari Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) keuntungan KPK telah merosot dengan teruknya. Sebagai contoh, bagi tahun 2012 hingga tahun 2014 kedudukannya adalah seperti di bawah;

• 2012:

Pendapatan - RM24,673,571
Keuntungan Lepas Cukai - RM1,018,126

• 2013:

Pendapatan - RM14,745,426
Keuntungan Lepas Cukai - RM1,430,376

• 2014:

Pendapatan - RM12,923,615
Keuntungan Selepas Cukai - RM700,569

Dalam surat saya, saya telah memohon penjelasan mendesak iaitu kenapa KPK menyerahkan semua konsensi tebangan tahunannya seluas 2,000 ekar dengan harga yang sangat murah iaitu hanya RM 1,700 se ekar kepada syarikat lain.

Tindakan ini diikuti dengan pemberhentian  hampir kesemua pekerjanya. Syarikat menjadi seolah dormant dan tidak mempunyai apa-apa aktiviti lagi kecuali memungut bayaran atas konsensinya yang tidak seberapa.

Dalam kata lain, KPK telah berkubur!

Tetapi ada pihak lain yang akan terus mengaut kekayaan dari kawasan konsensinya setiap tahun!

Tidak kurang pentingnya adalah mengapa rancangan untuk mengutip  sejumlah RM 50 juta untuk Dana Rumah Mampu Milik Rakyat Kelantan gagal dan apa yg telah berlaku kepada kawasan hutan KPK seluas 20,000 ekar yang dikhaskan untuk tujuan itu.

Saya mengesyaki ada niat tersembunyi dari semua perkembangan ini dan ada kebocoran serius.

Sekalipun YAB MB tiada dalam negeri, saya yakin Pengerusi KPK sekarang dan bekas Pengerusi sebelum ini perlu mengambil tanggung jawab dan memberikan penjelasan penuh bagi pihak KPK.

Saya menuntut YB Zulkifli Mamat (bekas pengerusi dan ahli lembaga pengarah sekarang) dan YB Azami Mohd Nor ( Pengerusi kini) memberikan penjelasan terbuka yang diperlukan.

Ketua Eksekutif Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan (PKINK) juga dituntut untuk bertindak balas terhadap persoalan-persoalan yang saya bangkitkan dalam surat saya terdahulu.

Sekiranya tiada penjelasan memuaskan, saya akan mengambil tindakan lain seterusnya selepas satu tempoh dari kenyataan ini.

Sekian

Husam Musa
ADUN Salor
5 Zulhijjah 1436/19hb September 2015

4 comments:

 1. Dato Husam adalah org yg prihatin dgn pkmbngn Ng Ktan dbwh zaman TGNA hgga sbhgian besar msalah dlm mkluman beliau. Atas dasar, sbgai anak jati Ktan, beliau bhak utk btanya situasi tkini yg makin teruk dbwh pmerintahan org br khususnya YAB DAY dn TMB Nik Amar yg ckp pndai tp hasil kerja blum nmpk.
  Sila bg jwpn ptanyaan ini.

  ReplyDelete
 2. Dato Husam adalah org yg prihatin dgn pkmbngn Ng Ktan dbwh zaman TGNA hgga sbhgian besar msalah dlm mkluman beliau. Atas dasar, sbgai anak jati Ktan, beliau bhak utk btanya situasi tkini yg makin teruk dbwh pmerintahan org br khususnya YAB DAY dn TMB Nik Amar yg ckp pndai tp hasil kerja blum nmpk.
  Sila bg jwpn ptanyaan ini.

  ReplyDelete
 3. Kita kena sejarah PKINK .. SELEPAS KELANTAN DIBAWAH KERAJAAN PAS .. bolih dikatakan semua aset aset telah dijual dengan sebebas bebasnya .. yang terbaru .. KPK DAN PERDANA RESORT .. BILA SIFAT AMANAH DAN JUJUR TIDAK TERSEMAT DIDALAM JIWA ORANG YANG DI BERI TANGGUNG JAWAB .. KELKON DAN KIJANG KUARI .. HIDUP SEGAN .. MATI TIDAK MAHU .. TOLONG SIASAT .. PERKARA INI .. ada kakitangan anak syarikat PKINK .. memiliki stesen minyak Petronas dikawasan RTC Tunjung ..hu .. hu .. hu..

  ReplyDelete
 4. Abe
  Parok doh kelate lorni.
  Dulu zaman arwah TGNA slogannya Bersama Kepimpinan Ulamak tapi lorni zaman Mat Rileks dgn Nik Rover MEMBALAK BERSAMA ULAMAK.
  Punoh ranah kuca lanar selerak tak!

  ReplyDelete

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa