Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Friday, September 18, 2015

PKR keliru tentang pakatan pembangkang!

PKR tidak tahu apa-apa dan keliru tentang pakatan pembangkang!
09:30PM Sept 17 2015
oleh Ahmad Mustapha Hassan

SEKILAS PANDANG:  PKR sedang bermain permainan yang sangat bahaya, yang mungkin akan memusnahkan pakatan sepenuhnya ketika berdepan dengan Umno Baru untuk pilihanraya umum 2018. Ia cuba untuk memuaskan hati semua pihak dalam kem pembangkang. Dengan berbuat begini ia tidak akan memuaskan hati sesiapa, dan akan dibiarkan bersendirian untuk berjuang dalam pilihanraya nanti.
PAS tidak akan bekerjasama dengan PKR. Ini terbukti apabila PKR menerima dua ahli penting parti Islam itu masuk ke dalam partinya. Ia mahu bekerjasama dengan PAS, tetapi masih bersedia menerima mereka yang keluar daripada PAS. Perkara yang sukar diterima akal.
PKR mengatakan menerusi timbalan presiden Azmin Ali yang PKR mahu PAS berada dalam gabungan pakatan baru walaupun DAP dan Amanah menentang tindakan ini.
Azmin berkata, “ Kita sudah lama membincangkan perkara ini dan mengambil kira pandangan dan maklumbalas yang kita terima dari ketua ulung, yang berkata PKR sentiasa memasukan semua orang.” Dalam kata lain Anwar mahukan PAS berada dalam pakatan baru ini.
PKR berada dalam kedudukan yang sukar. Salah seorang pemimpin berpengaruh PAS telah menyatakan yang mereka tidak akan bekerjasama dengan PKR sekiranya PKR berkerjasama dengan DAP dan Amanah.
PAS hanya mementingkan diri sendiri dan tidak pernah menerima konsep tentang apakah masa hadapan yang dikongsi bersama. Ia hanya bergantung kepada harapan mahu melaksanakan hukum hudud di negara ini. Ini pastinya bertentangan dengan semangat dan asas pakatan pembangkang, sekularisme.
PKR perlu menyedari yang PAS dalam kekeliruan dan sedang cemas. Ia berusaha merapatkan diri dengan Umno Baru tetapi masih belum mendapat maklum balas yang baik dari partin itu. Umno Baru pula ketika ini sedang bergelut dengan pelbagai jenis skandal. Pemimpin-pemimpinnya sedang berdiri di atas tanah yang sedang retak menanti belah.
PKR sengaja enggan berdepan dengan realiti yang PAS adalah risiko kepada mana-mana gabungan pembangkang di masa hadapan.
PAS adalah Hadi dan Hadi ialah PAS. Itulah hakikatnya.
Ketika ini, kerajaan negeri Pakatan di Selangor diketuai oleh PKR dengan wakil rakyat Pakatan seramai 43 orang, daripada jumlah 56 orang wakil rakyat. Terdapat seorang wakil rakyat bebas dan Umno Baru mempunyai 12 buah kerusi.
Pecahan baru dewan undangan negeri Selangor pula seperti berikut; DAP 15, PAS 13, PKR 13, PPM (Amanah) dua dan seorang calon bebas. Sekiranya PAS meninggalkan kerajaan negeri, maka gabungan baru pakatan akan mempunyai 30 kerusi, menentang 13 kerusi wakil rakyat PAS dan 12 wakil rakyat Umno Baru yang berjumlah 25 orang dengan tambahan seorang wakil rakyat bebas.
Pakatan pembangkang baru masih mampu mentadbir Selangor. Mungkin PKR tidak pasti kesetiaan wakil rakyat sedia ada kini, tertanya-tanya sekiranya mana-mana mereka akan meninggalkan parti. Itulah satu-satunya sebab mengapa PKR bersungguh-sungguh benar mahu PAS terlibat sama dalam pakatan pembangkang yang baru.
Juga, Azmin berhutang budi kepada Hadi apabila dia meminta wakil rakyat PAS itu untuk menyokongnya dalam dewan undangan negeri tahun lepas, berikutan kekecohan langkah Kajang yang berlaku.
Pengalaman di Perak boleh dijadikan teladan yang baik.
Ketakutan kehilangan kuasa dan kewajipan untuk menghormati sokongan yang Hadi berikan kepada PKR dengan meminta semua wakil rakyat PAS menyokong Azmin, menyebabkan PKR berasa terhutang budi memasukan PAS sebagai salah satu rakan dalam pakatan pembangkang yang baru dibentuk.
Umno Baru dan PAS tidak akan beroleh kemenangan sekiranya pilihanraya negeri diadakan hari ini. Kedua-dua parti bergolak dengan masalah.
Umno Baru terus kekal kerana wang. Tanpanya ia tidak akan mampu meraih sokongan. Wang sentiasa menjadi talian hayat Umno Baru.
Pakatan baru perlu meninggalkan PAS sendiri, untuk memutuskan apa yang perlu parti itu lakukan.
Malang sekali tetapi PKR perlu berdepan realiti dan bertindak menurut harapan majoriti, DAP dan Amanah.
DAP dan Amanah boleh menjadi kuasa yang digeruni, dan malang sekali sekiranya PKR tidak mampu memutuskan siapa yang mahu dituruti.
Sudah sampai masanya semua parti dengan matlamat yang sama bekerjasama, membentuk strategi ampuh untuk menewaskan Umno Baru dalam pilihanraya akan datang.

7 comments:

 1. PKR lihat dan fokus pada Gambaran Besar

  PAS dengan Hadi akan bungkus oleh ahli ahli nya bila masa tiada lagi ahli dalam PAS. PAS bila tidak relevan akan bangun dan tukar ke pimpinan

  Bila ada PRU rakyat pasti tidak pilih PAS kerana sejarah nya

  PRU lebih baik satu lawan satu dari tiga lawan satu

  PAS akan rasional mengalah bila ahli nya tinggal sedikit seperti IPF atau MUIP....

  Bukan semua ahli PAS sokong Hadi bagai Tuhan pon. Yang tinggal dalam PAS pon sudah tua tahap nak pencen duit pon tak ada

  Bila PAS sedar sudah benggap tahap tak guna akan malu sendiri undur diri dari PRU besar besaran

  Bagi masa saja...

  Hujung tahun senyap lah PAS dan Hadi aendiri pencen bila Kerajaan Kelantan jatuh pada Amanah.

  ReplyDelete
 2. Nampak sangat azmin ni terhutang budi pada hadi. Hati kecik aku dah tawar pada PKR dan aku lebih rela bersama DAP.

  ReplyDelete
 3. PKR ke PAS ke, pada hari ni aku dah tak rasa diriku melayu lagi kerana kemuncaknya umno himpunan baju merah melondehkan identiti melayu yang memalukan melayu, zahid hamidi keturunan jawa, najib keturunan bugis, .....Istilah murtad bertepatan pada orang yg terkeluar dari ugama Islam dan pada hari ini istilah murtad boleh diaplikasikan pada bangsa. Umno bukannya lagi Islam 100% kerana keahlian juga diterima dari org sabah n sarawak bukan islam sebagai ahli umno kerana umno membuka pintunya, aku tak ada halangan atau rasis kerana umno nak terima, aku x kisah dengan kerelaan umno itu dan aku x letak pada perkauman.Umno dah murtad. Bila Islam datang , keseluruhan melayu menerima Islam maka wujudlah melayu itu Islam dan Islam itu melayu. Dizaman dulu perhubungan antarabangsa amat terhad umpama bangsa bangsa kecil ni hidup dibwah tempurung, itulah dunia dia, bila dah terbuka tempurung dia lihat yang asing ada nak kahwin dia surh masuk melayu dulu baru kahwin. itulah hebatnya stigma melayu/Islam n Islam/melayu. hari pakaina melayuku dah dilondehkan oleh umno maka mulai hari ini akustigma hanya Islam dulu, kini dan selamanya kerana rahmat Allah.

  ReplyDelete
 4. Admin, kalau dah pkr keliru dengan pakatan buat apa lagi roket dan cangkul nak berpakat dengan pkr, cukuplah cangkul dengan roket yang berpakat biar pkr berpakat dengan pas. Pkr tidak keliru yang keliru adalah admin, pkr tahu tanpa pas sukar untuk menewaskan umno, kerana pas mempunyai kekuatan yang mengelirukan rocket dan cangkul. Admin jangan keliru macam mereka pulak.

  ReplyDelete
 5. kalau nk tahu bila allah akan bg pakata perintah malaysi

  rahsianya adalah bila ekonomi melayu jahanam.. saat itu lah berlaku perahlihan kerajaan

  ReplyDelete
 6. Saya rasa bijak atau tidak terpulang kepada ketinggian akal budi pemimpin parti masing-masing. Hadi lambat sedar kesan buruk tindakn beliau sehingga saya jangkakan PAS akhirnya hanya berpeluang berkembang di pantai Timur sahaja. Amanah di sebelah pantai Barat dan mungkin Sabah dan Sarawak. Tidak ada asas bagi PAS bergabung dengan UMNO jika parti itu perjuangkan Islam. Oleh sebab itu, mereka akan terus tersempit dan menjadi umpama seekor Lembu terkeluar dari kawangannya. Saya puji langkah PKR kerana kita tahu w/pun Anwar terkunci tetapi PKR akan terus memandu arah pembangkang. Tiada guna bermusuhan dengan rakan. Bimbing mereka untuk berdamai.

  ReplyDelete
 7. yen uchop ........... jgn kau keluar islam dah la ..............kita akan tengok lebih ramai macai dan balaci akan bertindak luar batasan ........ mgkn ada yg terjun bangunan .......... segalanya krn kuciwa .......... ramainya melayu berjiwa spt GHB dan Amanah Putu Mayam ........ always loser !

  ReplyDelete

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa