Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Tuesday, June 6, 2017

Pendedahan Modric: Pelan utama Zidane menewaskan Juventus

MODRIC DEDAHKAN PELAN TAKTIKAL UTAMA ZIDANE UNTUK MENEWASKAN JUVENTUS.
Monday, 5 Jun 2017
Luka Modric berkongsi pelan taktikal utama Real Madrid yang membantu mereka menewaskan Juventus dalam perlawanan akhir UCL 2016/17.

Dalam perlawanan tersebut, Modric turut beroperasi sebagai pemain sayap dalam sistem Zidane. Modric menyumbang 1 bantuan gol dalam perlawanan ini.

Modric memberitahu, Zinedine Zidane sudah mengesan kelemahan pertahanan Juventus dalam analisis beliau sebelum perlawanan akhir ini. Luka Modric berkata kepada HTV:

“Zinedine Zidane berjaya mengesan kelemahan pertahanan Juventus. Dan kami berlatih banyak untuk memanipulasi kelemahan itu.”

“Pertahanan Juventus sangat hebat untuk berhadapan dengan hantaran tinggi. Tetapi mereka sangat lemah dalam menangani hantaran 1-2 dan hantaran silang rendah.”

“Sepanjang minggu kami berlatih untuk melakukan hantaran 1-2 serta hantaran silang yang rendah. Dan 3 gol kami adalah dibina menerusi cara tersebut.”
“Kami sangat berterima kasih kepada jurulatih (Zidane) yang berjaya mengesan kelemahan itu dan memberikan maklumat terperinci tentang hal tersebut.”

“Itulah yang telah menjadi kunci utama dalam taktikal kami di perlawanan akhir.”

Real Madrid akan cuba mengelak untuk melakukan hantaran tinggi ketika berada di kawasan sayap. Ini kerana ia seperti sia-sia.

Dalam analisis taktikal kami tempoh hari, kami juga mendedahkan formasi 4-2-2-2 yang banyak beroperasi di half-space untuk 2 pemain sayap mereka beroperasi.

Rupanya ia untuk memudahkan lagi hantaran lintang rendah ke dalam kawasan gol.

Menarik Baca: Analisis Taktikal: Pertukaran Ke Pivot Kembar Punca Kemenangan Real Madrid

Gol pertama Ronaldo adalah hasil pertukaran hantaran dengan Carvajal. Carvajal menghantar bola rendah untuk disempurnakan Ronaldo.

Gol ke-3 Cristiano Ronaldo hasil daripada hantaran silang paras lutut oleh Modric yang hampir kehilangan imbangan badan.

Gol ke-4 Real Madrid juga menerusi hantaran lintang yang rendah daripada Marcelo kepada Asensio.

Kaitan: JUVENTUS TERIMA €109 JUTA DARIPADA CHAMPIONS LEAGUE, €28 JUTA LEBIH DARIPADA REAL MADRID

1 comment:

  1. Bolasepak pun perlu minda analitikal yg tajam. Bukan setakat kecerdasan fizikal dan kemahiran skil. Kita ada?

    ReplyDelete

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa