Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Saturday, June 10, 2017

Turki tetap membela Qatar dengan menghantar tenteranya

Turki hantar tentera ke Qatar
mk  -   Hari ini, 9 Jun 17 - 6:17 petang
Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan pada hari Khamis mengesahkan Parlimen negara itu bersetuju menghantar tenteranya ke Qatar serta meluluskan perjanjian antara kedua-dua negara mengenai kerjasama latihan ketenteraan, lapor agensi berita China Xinhua.

Perjanjian itu diluluskan Parlimen Turki melalui prosedur 'fast-track' pada hari Rabu.

Menerusi perjanjian pertama ditandatangani di Doha pada April 2016, Turki bakal meningkatkan kerjasama ketenteraan dengan Qatar manakala perjanjian kedua yang ditandatangani pada Disember 2015 pula membenarkan tentera Turki melatih pasukan tentera Qatar.

Erdogan sebelum ini membuat kenyataan bahawa Turki tidak bersetuju dengan sekatan yang dikenakan beberapa negara Arab ke atas Qatar.

Beberapa negara Arab - Arab Saudi, Bahrain, Emiriah Arab Bersatu, Yaman, Mesir, Libya, Mauritania dan Maldives - memutuskan hubungan mereka dengan Qatar Isnin lalu setelah menuduh Doha menyokong keganasan dan kumpulan pelampau.

Qatar bagaimanapun menolak tuduhan berkenaan dan menyifatkan langkah diambil negara-negara tersebut 'tidak berasas'.

1 comment:

  1. Harap jemaah haji turki tidak ditindas oleh kerajaan saudi. Itulah sj senjata yg mrk ada

    ReplyDelete

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa