Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Thursday, March 28, 2013

SPR : Kalau Jadi Penjilat Pun Takkanlah Semua Perkara Nak Jilat

Apa pulak yang SPR menyibuk ni?
Jaga sajalah kerja pilihanraya
Daftar pemilih pun tak pernah bersih, menyibuk kritik pembangkang
Nak jilat pun janganlah redah apa saja!
SPR kesal tawaran 10 minit RTM untuk bentang manifesto ditolak Pakatan
OLEH NOMY NOZWIR
MARCH 28, 2013
KUALA LUMPUR, 28 Mac — Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) kesal tawaran Radio Televisyen Malaysia (RTM) untuk menyiarkan manifesto parti politik selama 10 minit sempena Pilihan Raya 2013 ditolak mentah-mentah pemimpin Pakatan Rakyat (PR), kata pengerusinya Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof.
Abdul Aziz berkata, tawaran yang diumumkan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim itu, yang membenarkan semua parti politik membentangkan manifesto menerusi siaran RTM selama 10 minit, perlu diteliti terlebih dahulu.

"Mereka (Pakatan Rakyat) tuduh kita tak beri ruang, SPR usahakan bersungguh-sungguh kepada semua parti politik supaya dasar politik mereka dapat didengar dan dilihat rakyat.

"Memang betul disebut 10 minit, tapi perincian syarat itu kami belum terima lagi, mungkin 10 minit itu berkali-kali, namun pada dasarnya kita dan dapatkan ruang untuk mereka bercakap," katanya dipetik dari portal berita Sinar Harian Online, hari ini.
Abdul Aziz berkata, beliau merayu agar PR mempertimbangkan semula tawaran yang telah diusahakan SPR itu dan jika timbul rasa tidak puas hati, mereka boleh menyatakan syor agar dapat diperhalusi sekali gus menepis dakwaan mereka bahawa SPR berat sebelah dalam memberi liputan media yang adil kepada mereka sepanjang proses berkempen pada pilihan raya umum akan datang.

"SPR bercadang sebaik saja dapat garis panduan ini daripada Kementerian Penerangan, kita nak panggil semua parti politik.

"Belum dapat butiran lagi sudah ditolak begitu saja, walhal saya banyak kali turun naik untuk dapatkan ruang siaran itu kepada mereka, mereka sepatutnya hargai, bukan tolak mentah-mentah," katanya.
Isnin lalu, DAP menolak tawaran RTM untuk menyiarkan manifesto selama 10 minit, menurut Setiausaha Agungnya Lim Guan Eng.
"Mereka melayan kita macam peminta sedekah, 10 minit waktu siaran tidak bermakna kebebasan media," kata Lim.
Ia diikuti pula dengan PAS, apabila setiausaha agungnya Datuk Mustafa Ali turut mengikut jejak DAP menolak tawaran tersebut.
"Kami tolak kerana ia adalah rakaman bukan siaran langsung," kata setiausaha agung PAS itu kepada The Malaysian Insider.
"Boleh jadi apa-apa kalau bukan siaran langsung," katanya lagi, apabila ditanya jika PAS bimbang siaran tersebut diolah oleh RTM.
Rabu lalu, ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengatakan tawaran tersebut sebagai "memperolok-olokkan kebebasan media".
Jumaat lalu, Rais mengumumkan kerajaan bersetuju untuk memberikan setiap parti masa selama 10 minit untuk mewar-warkan intipati manifesto mereka, menjelang Pilihan Raya 2013.

Rais berkata peluang itu diberikan sebagai menghormati sistem demokrasi di dalam negara ini.

No comments:

Post a Comment

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa