Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Wednesday, March 27, 2013

ESSCOM: Perkara Yang Serba Salah Untuk Diulas...

Memang tidak boleh nak komen apa-apa kerana memang melibatkan keselamatan rakyat
Cuma timing saja yang kebetulan dekat PRU jadi apa-apa andaiannya ada
Kalau pun mereka tidak ikhlas dan senganja diistiharkan kerana kepentingan survival politk, Allah Yang Maha Tahu
Kebijaksanaan tipu helah manusia, bijak lagi tipu helah Allah - taqdir dah ditentukan!
Seterusnya kita tunggu dan lihat.......
Dan di bawah ini adalah andaian dan pandangan penulis blog pencacai semalaysia
Muslihat Najib Altantuya Terbongkar Lagi!

Semalam Najib Altantuya mengistyharkan 10 daerah di Timur Sabah menjadi kawasan Selamat di Sabah. 

Sepuluh daerah yang dimaksudkan ialah Kudat, Kota Marudu, Pitas, Baluran, Sandakan, Kinabatangan, Lahad Datu, Kunak, Semporna dan Tawau.

Pemilihan kawasan itu sebagai kawasan keselamatan khas membawa kepada penubuhan satu jawatankuasa menurut Peraturan-Peraturan Pemeliharaan Keselamatan Awam 2013 yang digubal oleh Menteri Dalam Negeri.

Jawatankuasa berkenaan akan dipengerusikan oleh Ketua Menteri manakala Najib Altantuya selaku perdana menteri akan menjadi pemantau. Ahli jawatankuasa lain akan diumum perlatikannya nanti.


Menurut Najib Altantuya, beliau sendiri telah memohon perkenan Yang di-Pertuan Agong supaya Ordinan Pemeliharaan Keselamatan Awam 1962 dikuatkuasakan bagi memastikan keselamatan rakyat di Sabah terus terjamin.


Sememangnya tidak siapa dapat menyangkal hasrat kerajaan untuk mewujudkan keadaan selamat dan damai di Timur Sabah itu waktu ini. Sewajarnya kalau kerajaan mengambil langkah-langkah perlu seperti mengistyharkan atau meletakkan 10 kawasan itu dalam zon yang diberi kawalan keselamatan khas.


Tindakan itu diambil semuanya gara-gara meletusnya tragedi pencerobohan yang menelan lebih 50 korban termasuk sembilan orang anggota keselamatan kita manakala ratusan yang ditangkap. Namun betapa suci usaha kerajaann itu ia tetap akan disuluh dengan berbagai maksud kerana ianya dibuat dalam edah pilihan raya umum akan menjelang tiba bila-bila masa saja.


Mungkin ramai yang tidak sedar didalam 10 daerah itu ia merangkumi tujuh kerusi Parlimen dan 15 kerusi DUN Sabah.


Kerusi-kerusi Parlimen yang termasuk dalam zon keselamatan khas ini ialah, P167 Kudat, P168 Kota Marudu, P183 Baluran, P187 Kinabatangan, P 189 Semporna dan P190 Tawau.

Manakala di dalam kawasan Parlimen itu pula merangkumi sebanyak 15 kerusi DUN iaitu, N1 Baggi, N3 Pitas, N4, Manttagong, N5 Tandek, N39 Sugut, N40 Labuk, N42 Sungai Sibuga, N45 Elopora, N46 Tanjung Rapat, N47 Kuamut, N52 Sulabayan, N54 Bogaya, N53 Senaling, N55 Balung, N 56 Apas.


Jumlah kerusi Parlimen yang terlibat itu kira-kira 40 peratus daripada 25 kerusi keseluruhan di Sabah dan kira-kira 25 peratus daripada kerusi negeri yang berjumlah 60.


Kalau diandaikan kesemua kerusi Parlimen yang berada di dalam kawasan keselamatan khas itu akan ditawan semula oleh Barisan Nasional (BN), ini bermakna BN hanya memerlukan kira-kira lima kerusi saja lagi untuk mendapat lebih separuh daripada 25 kerusi Parlimen.

Manakala kerusi Dewan Undangan Negeri pula, kalau kesemua 15 kerusi di dalam tujuh kawasan Parlimen itu dimenangi BN ini bererti BN memerlukan 15 atau 20 kerusi sahaja lagi untuk menguasai semula kerajaan Sabah.


Dengan kedudukan dan perangkaan itu menyebabkan ada tanggapan mengatakan pengistyharan 10 kawasan keselamatan khas itu dibuat bermotifkan politik untuk menjamin kekuasaan BN di Sabah.


Hari ini BN terdesak dan menggeletar apabila pihak Pakatan Rakyat dengan kerjasama Angkatan Perubahan Sabah (APS) mendakwa mereka bakal menguasai 10 hingga 12 kerusi Parlimen.

Sekiranya Pakatan Rakyat berjaya menguasai 10 hingga 12 kerusi Parlimen Sabah seperti diuar-uarkan besar kemungkinan kerajaan Sabah pimpinan BN juga akan tumbang.


Persoalnya kini apakah motif disebalik pengistyharkan 10 kawasan yang diletakan dalam kawasan keselamatan khas itu bermotif politik atau sebaliknya? 


Sukar untuk kita menjawab di sini kerana tragedi yang berlaku di Lahad Datu itu telah memakan banyak korban yang menyebabkan tidak tergamak untuk dikatakan ianya sebagai sandiwara.

Asasnya kejadian itu benar, mati itu benar, bom itu benar walaupun tak mengena sasaran, bagai mana pun mana rententan perkembangan-perkembangan seterusnya dan dapatan dari lapangan boleh dipertikaikan dan inilah menyebabkan ada mengatakan apa yang berlaku di Sabah itu tidak begitu tulen atau pun lebih tepat tragedi yang tidak tersangka itu telah digunapakai untuk kepentingan politik.


BN terutamanya Najib Altantuya bernasib baik dengan kejadian itu kerana ia membantu baginya menyelamatkan Sabah.


Apapun sama ada pengistyharan 10 zon keselamatan khas itu memberi laba politik besar atau tidak ianya akan terjawab selepas pilihanraya kelak.


Ukuran mudah yang boleh dibuat kalau kedudukan BN di Sabah tidak berubah, maka jelas ianya adalah plan politik yang sungguh drmatik dan penuh taktikal tetapi kalau Pakatan Rakyat menang pula menunjukkan kehendak rakyat Sabah mengatasi pelan politik Umno?

1 comment:

  1. Nasib baik DSAI x suruh Suluk buat kacau seluruh sabah, kalu x semua sabah ada zon keselamatan..lagi untung BN..hahahaha

    ReplyDelete

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa