Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Sunday, March 31, 2013

Lahad Datu: Tindakan Luar Biasa Yang Orang Awam Tak Sedar

Kita orang awam mana tahu ini semua
'Hanya Jauhari yang mengenal Maknikam'
Ada penglibatan politik ‘luar biasa’ di Lahad Datu- bekas Jeneral ATM

Oleh: Aedi Asri
KUALA LUMPUR 31 Mac: Bekas Ketua Turus Angkatan Tentera Darat, Jeneral (B) Tan Sri Md Hashim Hussein membayangkan wujud penglibatan politik luar biasa dalam operasi pasukan keselamatan dalam menangani pencerobahan pengganas Sulu di Lahad Datu.

Bekas jeneralBercakap dalam sidang media di ibu pejabat KEADILAN tengah hari tadi, beliau berkata, ada sesuatu yang tidak kena dalam cara kerajaan menangani konflik itu.
“Sebagai seorang yang berlatarbelakangkan profesion tentera, saya lihat peristiwa di Lahad Datu membayangkan ada penglibatan politik yang luar biasa dalam operasi yang sedang dijalankan,”
“Pertama, kita ada panglima (ATM) di Sabah, ada dua markas tentera di sana. Jadi kalau kita lihat dari segi ‘Command and Control’, tugasan (di Lahad Datu) patut diserah kepada mereka.
“Ini kerana mereka lebih arif dengan keadaan tanah, jalan dan kawasan yang mungkin terdedah kepada ancaman,” katanya.
Namun, Md Hashim berkata, pasukan yang dikerah pada peringkat awal di sana kebanyakannya dari semenanjung Malaysia.
“Pada awalnya di Kampung Tanduo, unit khas Polis Diraja Malaysia (PDRM) dari Semenanjung yang ditugaskan,” katanya lagi.
Tambahan pula, bilangan penceroboh yang masuk ke Lahad Datu tidaklah terlalu ramai dan pasukan keselamatan yang sudah ada di sana sepatutnya dapat menghadapinya.
“Kenapa kita tugaskan pemerintahan tertinggi dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan PDRM untuk pergi ke sana?
“(Jadi) inilah yang saya lihat tidak kena (dalam cara kerajaan tangani insiden Lahad Datu),” katanya lagi.
Menurut Bernama, sehingga kini, jumlah pengganas Sulu yang ditembak mati adalah 67, manakala jumlah tahanan mengikut Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA) berjumlah 111 orang.

3 comments:

 1. “Kenapa kita tugaskan pemerintahan tertinggi dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan PDRM untuk pergi ke sana?
  “(Jadi) inilah yang saya lihat tidak kena (dalam cara kerajaan tangani insiden Lahad Datu),” katanya lagi.

  Siapa yg jaga itu tidak penting. Bagi kami rakyat biasa kawasan itu telah dikawal olih tentera dn polis pun sudah cukup baik.

  ReplyDelete
 2. Jeneral Pencen...nie menunjukan isu ini isu kedaulatan negara diambil berat oleh kerajaan..!!! U dah pencen dan mungkin xdak pengalaman pun dalam mengurus situasi perang..harap teori je mana boleh..hahahaha

  Cuba u siasat juga kaedah ilmu tentera (B) camno DSAI terlibat ngn China Doll dan jantan jambu..

  Dan lagi satu..jgn dok nyebok le pasukan keselamatan nak buat kerja..hg pencen dok diam2 dan dapat pi ceramah pun dah ok..

  ReplyDelete
 3. Undi pos lah!!!!!!!

  ReplyDelete

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa