Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Friday, March 17, 2017

Betulkah mereka lantikah Agong?

Sekiranya benar lantikan dua pakar ini dengan  perkenan Agong maka apakah yang menjadi masalah untuk dedahkan siapa mereka?

Siapa lantikan Agong nasihati persempadanan semula SPR?
mk     16 Mac 2017, 7:12 malam
Ketua Pembangkang, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail mahu kerajaan mendedahkan nama dua penasihat yang dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong untuk menasihati Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berhubung persempadanan semula.

Wan Azizah berkata, pelantikan kedua-dua penasihat itu untuk persempadanan semula adalah tuntutan perlembagaan di bawah Perkara 115 (2) Perlembagaan Persekutuan.

“Ini penting kerana nasihat dua pakar tersebut merupakan asas kepada keperluan proses persempadanan semula.,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Perkara 115 (2) Perlembagaan Persekutuan menyatakan bahawa suruhanjaya hendaklah meminta nasihat daripada dua orang pegawai kerajaan persekutuan yang mempunyai pengetahuan khas mengenai topografi dan taburan penduduk dalam unit kajian semula bagi pilihan raya persekutuan.

Ia juga menyatakan pegawai berkenaan hendaklah dipilih bagi maksud itu oleh Yang di-Pertuan Agong.

Justeru, Wan Azizah mahu Putrajaya dan SPR untuk telus dalam perkara itu.

“Memandangkan ini adalah tuntutan Perlembagaan, ia perlu dijelaskan dengan tuntas.
“Saya gesa proses persempadanan semula ini dihentikan sehingga perkara ini dijelaskan kepada rakyat,” katanya.

Menurut Wan Azizah, jika SPR gagal untuk menjelaskannya, beliau tidak akan teragak-agak untuk membawa perkara ini ke perhatian Yang di-Pertuan Agong.

No comments:

Post a Comment

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa