Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Saturday, March 25, 2017

Biawak hidup pulak!

Sertai Pakatan atau BN ibarat memikul biawak hidup
MOHD AZLIM ZAINURY - 25 MAC 2017
Abdul Hadi Awang

MARANG - "Pas tidak bersama Pakatan Harapan kerana bercanggah dengan dasar dan konsepnya manakala di dalamnya ada parti dan pemimpin yang terus menerus menentang Islam secara terbuka, bersembunyi atau oportunis," demikian tegas Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Abdul Hadi dalam satu kenyataannya hari ini, sekaligus mengulangi pendirian parti itu untuk tidak menyertai PH malah BN dalam menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-14.

Menurutnya, Pas juga tidak boleh menyertai BN kerana pernah menyertai parti itu dan BN kini memerintah negara dengan bebanan masalah dan penyakit serta masih ada halangan terhadap dasar dan matlamat Pas.

Ahli Parlimen Marang itu turut menyifatkan menyertai BN laksana memikul biawak hidup walaupun sebahagian kalangan mereka yang mencipta masalah dalam BN telahpun keluar dan menyertai PH.

"Bahkan menyertai PH biawaknya lebih besar dan penyakitnya lebih parah," katanya.

Beliau berkata, Pas memperkenalkan konsep Politik Matang dan Sejahtera berteraskan wajib berkepimpinan Islam yang adil terhadap semua anggota masyarakat majmuk.

Beliau sebelum itu, berkata, banyak kalangan yang bertanya sikap Pas di antara memilih bersama PH atau BN dan hanya pihak lain sahaja berdilema berkenaan Pas, menandakan Pas diminati semua. Adapun Pas, sedikitpun tidak keliru bagi menentukan sikapnya.

"Pas sejak penubuhannya mewarisi para pemimpin yang berpengalaman dengan semua keadaan, sejak zaman penjajah sehinggalah selepas negara mencapai kemerdekaan," katanya.

Beliau berkata, di zaman penjajah dahulu, sama ada British atau Jepun mereka yang menjadi pemimpin Pas sebelum penubuhannya berada dalam PKMM pernah bertahaluf dengan kumpulan Nasionalis, Sosialis, sehinggalah Komunis, akhirnya dirungkaikan.

Menurutnya, mereka yang tidak memahami konsep tahaluf, masuk hutan bersama komunis. Adapun yang beristiqamah menubuhkan Hizbu Al Muslimin yang akhirnya diharamkan oleh penjajah, yang bakinya bersama Umno.

"Ketika Pas ditubuhkan 1951, memuncaknya perjuangan menuntut pilihan raya segera melalui pendekatan politik damai, Pas bertahaluf bersama IMP dan Perikatan (Umno, MCA dan MIC), sehingga Dr Burhanuddin Al Hilmi bersama Prof Zulkifli Mohamad, Pak Sako, Ahmad Boestamam dan Datuk Onn Jaafar menyertai Persidangan Afro Asia dan turut mendukung perjuangan kemerdekaan.

"Apabila PRU pra kemerdekaan1955, Pas bersendirian di mana semua komponen Pakatan Harapan belum lagi menjadi janin untuk dilahirkan," katanya.

Katanya, selepas kemerdekaan Pas bersendirian dan mencapai sedikit kejayaan dalam PRU 1959, apabila berjaya memerintah Terengganu dan Kelantan dan menjadi pembangkang di Parlimen bertahaluf dengan Parti Negara dipimpin Al Marhum Datuk Onn Jaafar, Bekas Presiden Umno.

Menurutnya, ketika penubuhan Malaysia berlakon konfrontasi dengan Indonesia, Pas bertahaluf dengan kumpulan pembangkang menolak penubuhan Malaysia dan mahukan Melayu Raya. Mereka yang tidak memahami konsep Tahaluf terus menyokong Sukarno bersama kumpulan pembangkang lain dan yang beristiqamah terus bersama Pas.

* Tanak pikul biawak hidup tak apa, mungkin tak mau luka belakang. Tapi janganlah sehingga jadi 'anjing buruk kepala'. di kanan tanak hidu, di kiri tak mau dekat!

Tak apa kan? Umpamakan 'anjing buruk kepala', sebab anjing dan babi adalah perkataan mainan mulut Tuang Presideng PAS!

1 comment:

  1. PAS ni adalah bangkai biawak berserban. Inilah perumpamaan yang paling sesuai untuk geng geng lebai maha tolol ni

    ReplyDelete

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa