Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Wednesday, March 1, 2017

Adakah Pas Selangor sedar akan keadaan ini?

Pas Selangor mungkin hilang 10 Dun
ONG BOON TECK - 1 MAC 2017
KEDUDUKAN Pas Selangor kini goyah setelah parti itu bertegas tidak mahu bekerjasama dengan DAP dan Amanah pada PRU akan datang.

Pada PRU lalu, daripada 56 kerusi Dun di Selangor, DAP menang 15 kerusi; Pas (15) dan PKR (14) sehingga berjaya membentuk kerajaan yang pada masa itu dikenali sebagai Pakatan Rakyat. Manakala BN pula memperoleh 12 kerusi.

Setelah berlaku pergolakan politik sepanjang empat tahun lalu, pembahagian kerusi antara parti-parti pembangkang turut berubah dengan DAP kekal 14 kerusi; Pas (13), PKR (13), Amanah (2) dan Bebas (2). BN kekal 12 kerusi.

Analisis yang dibuat oleh Oriental Daily mendapati, pada PRU lalu, daripada 21 Dun yang dipertandingkan Pas, parti itu menang 15 kerusi dengan lapan kerusi daripadanya menang atas sokongan daripada pengundi bukan Melayu.

Kelapan-lapan kerusi Dun yang dimaksudkan itu ialah Taman Templer, Lembah Jaya, Paya Jaras, Seri Serdang, Chempaka, Meru, Dusun Tua dan Tanjong Sepat.

"Semua lapan kerusi itu berada dalam kawasan bandar dengan jumlah pengundi Cina menghampiri atau lebih daripada 30 peratus. Dijangkakan, pada PRU kali ini, tanpa sokongan daripada pengundi Cina, adalah sukar bagi Pas untuk mempertahankan kelapan-lapan kerusi yang dimenangi mereka dulu," kata seorang pemimpin pembangkang kepada akhbar ini.

Selain itu katanya, dua kawasan luar bandar seperti Dun Morib dan Tanjung Sepat dimenangi Pas dengan kelebihan majoriti kurang daripada 1,000 undi turut berada dalam keadaan tidak menentu.

"Oleh itu, atas faktor kehilangan sokongan pengundi Cina, Pas kemungkinan akan kalah sekurang-kurangnya 10 Dun di Selangor pada PRU14," kata beliau lagi.

Empat juta rakyat perlu daftar sebagai pengundi

Senario politik negara pastinya akan berubah sekiranya empat juta rakyat yang layak mengundi mendaftar sebagai pengundi pada PRU14.

Pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang berkata, sekiranya PRU14 jatuh pada Julai ataupun September ini, maka 31 Mac ini adalah tempoh terakhir untuk yang masih belum mendaftar sebagai pengundi berbuat demikian.

"Empat juta pengundi baharu ini mampu mengubah nasib negara," katanya seperti disiarkan dalam Sin Chew Jit Poh.

Sementara itu, Kit Siang berpendapat, terdapat tiga cabaran besar yang perlu dihadapi oleh rakyat pada PRU14.

Katanya, cabaran pertama ialah bagaimana mengekalkan sokongan yang diberikan kepada DAP dan PKR seperti dalam PRU lalu.

"Kedua, bagaimana memenangi sokongan daripada 3.5 juta ahli dan pengundi Umno melalui Kempen Selamatkan Malaysia dan ketiga, bagaimana memenangi sokongan ahli dan pengundi Pas melalui Kempen Selamatkan Malaysia bagi memastikan semangat bekas Menteri Besar Kelantan, Allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat kekal sepanjang masa," kata Kit Siang.

Bulan lalu, Ketua Penerangan PAS, Nasrudin Hasan berkata parti itu akan mengkaji semula kedudukannya dalam kerajaan negeri Selangor semasa muktamar April ini.

70,000 penjawat awam minta bantuan Cuepacs

Sekurang-kurangnya 70,000 penjawat awam menghadapi masalah hutang sehingga terpaksa mendapat bantuan daripada Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) dalam tempoh dua tahun kebelakangan ini.

Difahamkan, akibat gagal menjelaskan hutang mereka kepada bank ataupun ah long, penjawat awam terbabit akhirnya memilih untuk ponteng kerja selama beberapa bulan.

Menurut bekas Setiausaha Agung Cuepacs, Datuk Loke Yim Pheng, kebanyakan penjawat awam yang dihimpit masalah hutang terdiri daripada kumpulan gred rendah akibat tidak mampu mengurus kedudukan kewangan dengan baik dan bersikap boros.

"Golongan ini kerap terpengaruh untuk membeli barang-barang baharu seperti telefon bimbit dan perabot menggunakan kad kredit.  

"Malah, tidak kurang pula yang terpaksa meminjam wang untuk kahwin, beli rumah dan kereta," kata Yim Pheng seperti dilaporkan dalam China Press.

Beliau berpendapat, gaji kecil bukan alasan kumpulan gred rendah ini terpaksa berhutang, sebaliknya yang lebih penting ialah mereka perlu bersikap bijak dan tidak terlalu boros, bersesuaian dengan kedudukan kewangan mereka.

1 comment:

  1. Lebih baik pas dihapuskan sj di bandar2 terutama di selangor. Pas bukan tolong pun rakyat miskin dan miskin bandar yg hidup tertekan krn peningkatan kos hidup yg mendadak(kesan gst, ringgit merudum dsb) dan masalah sosial(traffic jam,gejala sosial,jenayah dsb). Pas dok tumpu kpd ruu dll aspek krn nak jaga base penyokong dia di kampung2. Lebai2 dah tak relevan di bandar2 krn tak pandai main peranan.

    ReplyDelete

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa