Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Tuesday, March 14, 2017

Siapakah bakal perintah Kelantan selepas PRU14?

PRU 14 : Kekal Lagikah PAS Memerintah Kelantan?
Posted on Monday, March 13 @ 16:09:50 MYT by paktam
Oleh Mohammad Agus Yusoff

1. Politik Kelantan sering berubah. JIkapun setiap parti ada penyokong tegar masing-masing, sikap pengundi Kelantan tidak statik. Mereka akan mengundi menukar kerajaan apabila kerajaan sedia ada tidak lagi dapat menunjukkan imej perpaduan yang baik.

2. Pada tahun 1978, rakyat Kelantan menolak kerajaan PAS apabila PAS berkonflik dan Berjasa ditubuhkan. Pada tahun 1990, rakyat Kelantan menolak kerajaan UMNO apabila UMNO berkonflik dan Semangat 46 ditubuhkan.

3. Senario tersebut berulang lagi sekarang. Parti PAS yang memerintah Kelantan berkonflik berat sehuingga tertubuhnya Amanah.

4. Dengan pendekatan politik PAS sekarang, saya tengok politik PAS seperti hilang arah. Ceramahnya semakin hilang tarikan, cuma semakin sarat dengan cercaan.

5. Ini berbeza dengan gerak kerja UMNO, Amanah dan Bersatu yang lebih lembut, memujuk, kemas dan kerap.

6. PAS perlu mengubah pendekatan politiknya jika mahu terus memerintah Kelantan. Perhatikan keinginan anak muda dan perantau di luar Kelantan yang akan balik mengundi nanti. Mereka antara penentu besar kerajaan yang akan memerintah selepas PRU 14 nanti.

7. Jika PAS tidak beubah dan masih dengan sikap politiknya sekarang, PRU 14 nanti akan menyaksikan perubahan kerajaan di Kelantan.

8. Persoalannya, apakah yang menggantikan itu kerajaan UMNO-BN atau Amanah-PH?

No comments:

Post a Comment

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa