Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Wednesday, January 4, 2017

Kenapa nafi kenyataan Bahri dan MP cadang tutup lampu

Kenapa nafi kenyataan Bahri, peguam soal SPRM
mk - Hari ini, 11:52 tengahari
Seorang peguam hari ini mempersoalkan mengapa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menafikan kenyataan dibuat bekas pengarah bahagian Operasi khasnya, Datuk Basri Mohd Zin yang bersara awal.

Adalah pelik dan janggal apabila SPRM menghubungi Bakri untuk menafikan kenyataan terhadap agensi itu, kata Mohd Haniff Khatri Abdulla yang pernah mewakili bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dalam beberapa kes.

"Persoalannya, jika benar-benar Bahri menafikan kandungan laporan itu, mengapa SPRM cuba menafikan bagi pihaknya? Apa kata SPRM minta Bahri mengeluarkan penafian itu sendiri?

"Hakikatnya sehingga Bahri mengeluarkan kenyataan peribadi menafikan laporan itu, laporan sedia ada (Mengenai sebab bersara awal) adalah sah, betul dan tepat dari segi undang-undang," kata Haniff di Facebook.

Haniff berkata, sekiranya SPRM dan kerajaan tidak berpuas hati dengan Bahri, mereka tidak boleh memutarbelitkan fakta.

Justeru itu, peguam itu mengulangi gesaannya supaya Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali dan Ketua Pesuruhjaya SPRM yang baru Datuk Dzulkifli Ahmad menjelaskan secara telus siasatan SRC International - atau meletakkan jawatan serta-merta.

Haniff semalam mencabar Apandi dan Dzulkifli menjelaskan mengapa kes SRC International tidak pernah dibawa ke mahkamah.

Bahri turut mengesahkan beliau memilih bersara daripada jawatannya dua tahun lebih awal kerana kecewa dengan cara siasatan SPRM terhadap SRC International.

Bagaimanapun, pada sebelah petang, SPRM mengeluarkan kenyataan menafikan bahawa Bahri 'kecewa' dengan kes SRC International.

Dalam perkembangan berkaitan, anggota parlimen Pokok Sena dari PAS Datuk Mahfuz Omar berkata, jika persaraan Bahri disebabkan siasatan SRC International maka ia tidak boleh dipandang ringan oleh rakyat, terutama kakitangan awam.

"Kenyataan Bahri mengambarkan bagaimana cengkaman kuasa politik pemerintah ke atas SPRM dan institusi perundangan (AG) sedang bermaharaja lela.

"Seluruh warga SPRM sewajarnya mengadakan pertemuan sokongan dan solat hajat solidariti untuk Bahri di kediaman beliau," katanya.

Mahfuz turut mencadangkan satu kempen di mana lampu kereta dimatikan pada waktu malam selama beberapa minit sebagai tanda protes terhadap rasuah.

Dan.....
MP cadang tutup lampu, berhimpun di rumah Bahri
mk - Hari ini, 12:15 tengahari
Parti-parti politik dan NGO dicadang menggerakkan kempen kesedaran rakyat susulan persaraan awal pegawai kanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Datuk Bahri Mohamad Zain.

Anggota parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar mencadangkan, paling tidak haruslah diadakan kempen mematikan lampu di malam hari untuk beberapa minit pada tarikh ditetapkan.

Ini, kata wakil rakyat PAS itu lagi, “sebagai tanda keluhan dan keresahan masa depan rakyat dan negara yang gelap akibat rasuah yang menjijikkan”.

Bahri, yang memainkan peranan utama dalam siasatan SRC International, bekas anak syarikat 1MDB, memilih bersara awal walaupun boleh terus bertugas tiga tahun lagi.

Bahri semalam berkata beliau meninggalkan badan itu kerana 'kecewa' dengan pengendalian kes berprofil tinggi SRC International.

Bagaimanapun, versi SPRM berkata mereka telah menghubungi Bahri yang didakwa menafikan mengeluarkan kenyataan sedemikian.

Dalam kenyataan malam tadi, Mahfuz juga berkata perjuangan Bahri dalam perang menentang rasuah berprofil tinggi tidak harus berakhir dengan persaraan awalnya.

“Diharap dapat bersama memimpin rakyat untuk memerangi rasuah berprofil tinggi melalui proses demokrasi untuk menghapuskan undang-undang sarang labah-labah demi agama, bangsa dan negara.

“Ayuh Bahri! Rakyat sedang menantimu dan rakan-rakan untuk bebaskan Malaysia tanah air kita dari rasuah dan perasuah yang menjijikkan,” katanya.

Sementara itu, Mahfuz juga berkata seluruh warga SPRM sewajarnya mengadakan pertemuan sokongan dan solat hajat solidariti untuk Bahri di kediaman beliau.

Sedih bercampur kagum dengan tindakan Bahri, Mahfuz berkata bekas pengarah bahagian operasi khas (BOK) itu menggambarkan betapa kes berprofil tinggi tidak lagi menjadi keutamaan dalam institusi perundangan negara ini.

Bahri memainkan peranan penting menyiasat SRC dan menjadi perhatian apabila RM42 juta dananya ditemui pada akaun persendirian Datuk Seri Najib Razak.

Najib berkata tidak tahu menahu wang berkenaan berasal dari SRC walaupun syarikat itu milik kementerian kewangan. Perdana menteri juga menjawat tugas sebagai menteri kewangan pertama.

Kaitan: Azalina: Tindakan tegas terhadap kakitangan, pesara yang fitnah k'jaan


Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Azalina Othman Said, mahu tindakan tegas diambil terhadap penjawat awam atau bekas kakitangan awam yang mengeluarkan fitnah dan menyebabkan persepsi buruk kepada kerajaan.
Azalina yang juga ahli parlimen Penggerang, berkata ini bagi mengelakkan salah faham atau salah tafsir dari sumber yang tidak disahkan.

No comments:

Post a Comment

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa