Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Monday, April 10, 2017

Deris bercakap di dalam mimpi ke apa?

PAS kata sepatutnya Mahathir sasarkan serangan terhadap UMNO/BN bukannya PAS
Sekarang ni adakah PAS sendiri serang UMNO/BN?
Yang aku nampak sasaran PAS sekarang adalah sesama pembangkang bila dah bercumbu dengan UMNO

DAP dan Amanah yang lumat ditenyeh PAS dengan macam-macam label dan seranah!

Dr M yang pecah belahkan pembangkang, kata PAS
  | April 9, 2017
Idris Ahmad menasihatkan Dr Mahathir belajar cara menjadi pembangkang terlebih dahulu, sebelum memberi nasihat kepada PAS yang sudah lama menjadi pembangkang.
KUALA LUMPUR: PAS hari ini menyangkal dakwaan Tun Dr Mahathir Mohamad yang parti itu memecahbelahkan umat Islam melalui rang undang-undang persendirian untuk meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau RUU 355 yang dibentangkan presidennya Khamis lalu.
Sebaliknya, Idris Ahmad berkata, bekas perdana menteri itu yang memecahbelahkan pembangkang.
“Macam mana RUU 355 memecahbelahkan orang Islam, kalau orang tak ikut dia (Dr Mahathir) anggap PAS memecahbelahkan (Islam)? Dulu pun sama, anggap PAS macam itu selama 22 tahun.
“Sekarang dah jadi pembangkang nak kata (PAS) memecahbelahkan juga. Sejarah membuktikan Dr Mahathir yang memecahbelahkan (pembangkang). Contohnya wujud PKR,” katanya kepada FMT hari ini.
Semalam, pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) itu dilaporkan berkata, RUU 355 yang dibentangkan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang bertujuan memecahbelahkan umat Islam kerana ia sebenarnya tiada kaitan dengan agama Islam.
“Agama Islam tidak menyusahkan kita membuat sesuatu untuk memecahbelahkan orang Islam, ia digunakan untuk politik sebuah parti.
“Dalam negara kita ada masyarakat berbilang kaum dan berbilang agama, kita mesti sensitif terhadap agama lain kerana dalam Islam kita kena menghormati agama lain dan kita tidak boleh memaksa orang berasa takut kepada Islam,” kata Dr Mahathir.
Sementara itu, Idris menasihatkan Dr Mahathir belajar cara menjadi pembangkang terlebih dahulu, sebelum memberi nasihat kepada PAS yang sudah lama menjadi pembangkang.
Naib presiden PAS itu berkata, sebagai pembangkang, Dr Mahathir sepatutnya menyasarkan BN dan Umno, bukannya sesama parti pembangkang.
“Lawan kerajaan Barisan Nasional (BN), Umno sudahlah. Kita nasihat dia lawan Umno sebab mana ada parti di Malaysia, pembangkang lawan pembangkang,” katanya.
Dalam perkembangan berasingan, Idris berkata, PAS menyerahkan urusan menyaman Editor Sarawak Report kepada peguam mereka di United Kingdom.
“Itu urusan peguam kita di sana. Saya tidak tahu dan tidak ada dimaklumkan.”
Semalam, Editor Sarawak Report, Clare Rewcastle Brown berkata, beliau belum menerima sebarang notis saman, meskipun sudah lebih 3 bulan tarikh akhir bagi pihaknya memenuhi tuntutan PAS berhubung laporan mendakwa pucuk pimpinan parti itu menerima RM90 juta daripada Datuk Seri Najib Razak, berakhir.
Ia selepas kenyataan Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyuddin Hassan yang peguam PAS di United Kingdom sudah menghantar surat tuntutan kepada Sarawak Report pada 13 Disember lepas.
Surat itu mengandungi 3 tuntutan – menggesa Sarawak Report menarik balik artikel bertarikh 6 Ogos 2016, mengeluarkan permohonan maaf mengikut terma dipersetujui PAS dan Sarawak Report memberikan jaminan tidak akan menyiarkan tuduhan palsu pada masa depan.
Tempoh 7 hari itu berakhir 20 Disember lepas.
Sarawak Report pada Ogos 2015 mendakwa RM90 juta dimasukkan ke akaun pemimpin atasan PAS dan transaksi itu salah satu usaha Najib untuk “menarik” kepimpinan PAS menyokong BN dan Umno.

No comments:

Post a Comment

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa