Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Sunday, May 7, 2017

Bukan nak bela sapa-sapa kerana fakta tetap fakta, cuma manusia berkepentingan yang menipu!

Peniaga Cina paling ramai diambil tindakan oleh MBPP di Pulau Pinang

MAJLIS Bandaran Pulau Pinang (MBPP) telah mengeluarkan statistik tindakan penguatkuasaan yang telah diambil oleh pihak berkuasa itu terhadap peniaga dan penjaja atas pelbagai kesalahan di Pulau Pinang dari bulan Januari 2017 hingga April 2017 berdasarkan pecahan kaum.

Jumlah peniaga dan penjaja berbangsa cina yang diambil tindakan sepanjang tempoh itu ialah sebanyak 158, sekaligus merupakan bangsa paling ramai diambil tindakan, diikuti 103 bangsa Melayu, 31 India dan lain-lain bangsa sebanyak 13.
Data ini secara tidak langsung menyangkal dakwaan sesetengah pihak yang mendakwa kononnya MBPP hanya mengambil tindakan terhadap penjaja Melayu namun membiarkan sahaja penjaja berbangsa Cina melakukan kesalahan di Pulau Pinang.

Antara kesalahan-kesalahan berkaitan yang disenaraikan dalam penguatkuasaan itu ialah, 

1. Penjaja tanpa lesen
2. Kebersihan Premis Makanan
3. Perobohan binaan tambahan
4. Halangan
5. Hotel tanpa lesen
6. Pusat hiburan tanpa lesen

Data ini tentu sekali tidak akan dikeluarkan oleh media-media pengampu BN (sebut Barang Naik) seperti TV3, dan Utusan Malaysia.

Ini kerana media-media pengampu ini akan terus memainkan sentimen bangsa berulang-ulang kali supaya orang-orang Melayu menjadi marah kepada pentadbiran Pulau Pinang yang dipimpin oleh parti komponen Pakatan Harapan iaitu Parti Tindakan Demokratik (DAP).


"Jika kamu sebarkan penipuan berulang-ulang kali, akhirnya orang akan fikir bahawa penipuan itu sesuatu yang benar," — Joseph Goebbels, Menteri Propaganda Nazi German — 1933 hingga 1945

- sumber

No comments:

Post a Comment

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa