Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Thursday, May 11, 2017

Pembalakan tak terkawal: Yang ni patutnya Nik Amar yang jawab kot?

Pembalakan antara sebab Gua Musang kerap banjir lumpur, kata Adun

  | May 10, 2017
Orang Asli di beberapa kawasan tidak lagi selamat jika hutan melebihi 5 jam, kata Ab Aziz Yusof
GUA MUSANG: Aktiviti pembalakan untuk tujuan perladangan yang tidak terkawal di Gua Musang dikenal pasti sebagai antara penyebab utama banjir lumpur semakin kerap berlaku di jajahan ini.
Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Galas Ab Aziz Yusof berkata aktiviti pembalakan berkenaan menyebabkan kawasan bukit mudah terhakis.
“Dahulu, jalan Gua Musang-Lojing ini tak pernah dilanda banjir lumpur tapi semalam bencana itu berlaku sehingga menyebabkan jalan terpaksa ditutup selama beberapa jam.
“Kita bimbang perkara tidak diingini akan berlaku pada masa depan jika kerajaan negeri tidak mengambil serius mengenai banjir lumpur ini,” katanya kepada pemberita selepas meninjau kesan banjir di kawasan berkenaan, hari ini.
Ab Aziz berkata keadaan Orang Asli di beberapa kawasan terutama di Kampung Jedip di Pos Brooke di sini, juga tidak lagi selamat terutama jika hujan melebihi 5 jam.
“Hujan berterusan akan menyebabkan paras air sungai meningkat dengan cepat kerana tiada lagi zon penampan selepas bukit-bukau digondolkan untuk tujuan pertanian.
“Saya telah beberapa kali bangkitkan perkara ini terutama ketika persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) namun sehingga kini masih tiada jalan penyelesaian kukuh yang dilaksanakan oleh kerajaan negeri,” katanya.

Kat bawah ni berita yang aku ps dari sinar harian:

No comments:

Post a Comment

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa