Pengumuman

Mulai esok (11 Julai 17) blog ini tidak akan diupdate Oleh kerana blog ini dan blog yang satu lagi mengandungi bahan yang sama, saya rasa adalah wajar untuk menghidupkan satu blog sahaja iaitu mountdweller88 untuk dilayari dengan mudah tanpa gangguan insya Allah Saudara/saudari persilakan ke - mountdweller88.blogspot.com

Saturday, June 4, 2016

Alfatihah: Muhammad Ali Meninggal Dunia

June 4, 2016 - 1:11 PM Lagenda Tinju Muhammad Ali Meninggal Dunia Di Usia 74 Tahun
The greatest boxer of all time, Muhammad Ali meninggal dunia kerana masalah komplikasi pernafasan, kata wakil dari keluarga Muhammad Ali mengesahkan berita kematian Muhammad Ali ini di NBC News.

“Selepas 32 tahun berlawan dengan penyakit Parkinson, Muhammad Ali telah meninggal dunia pada usia 74 tahun,” kata Bob Gunnell, wakil dari keluarga Ali.

Penyakit Parkinson yang dihidapi juara World Heavyweight 3 kali itu sangat serius yang memperlahankan pergerakan beliau dan membuatkan beliau sentiasa dalam keadaan menggigil. Penyakit ini sama seperti penyakit yang dihidapi aktor Back To The Future, Michael J. Fox. Beliau akan dikebumikan di kampung halamannya di Louisville, Kentucky.

Walaupun dalam keadaaan kesihatan yang kurang memuaskan, beliau lantang melawan proposal dari Donald Trump Disember lalu berkenaan isu menghalang orang Islam dari memasuki Amerika. “Kami dan Muslim seluruh dunia berdiri bersama-sama melawan propaganda yang menjatuhkan Islam untuk personal agenda mereka,” kata Ali.

Sedikit berkenaan sejarah Muhammad Ali. Pada awal 1060an, ketika beliau sedang memegang gelaran Boxing Heavyweight Champion, beliau menerima Islam dan menolak untuk berjuang di Vietnam War dan menjadi ikon kekuatan dan keberanian dunia. Float like a butterfly, sting like a bee. Al- Fatihah buat Muhammad Ali.

No comments:

Post a Comment

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa