09 Disember 2015 | BERNAMA
Mufti Kedah Datuk Syeikh Muhamad Baderudin Ahmad
Ini berikutan beberapa isu yang diketengahkan kumpulan tersebut yang katanya tidak masuk akal dan bertentangan dengan agama.
" G25 perlu segera bertaubat dan kembali ke pangkal jalan berpandukan Al-Quran dan sunnah memandangkan 'telah mengeluarkan kenyataan yang bercanggah dengan hukum Allah SWT'," ujarnya dipetik Bernama.
G25 baru-baru ini mengeluarkan kenyataan mahu hukuman terhadap perbuatan khalwat dimansuhkan jika dilakukan di rumah persendirian.
Menurutnya, perbuatan khalwat di tempat peribadi adalah dosa peribadi antara pelakunya dengan Allah kecuali jika dilakukan di kawasan awam.
Mufti itu berkata, walaupun ia adalah hak privasi individu namun kesan perbuatan tersebut bukan hanya melibatkan pelakunya, malah ahli keluarga dan masyarakat.
Mengulas mengenai cadangan G25 yang mahu akaun Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) diaudit, beliau berkata Jakim merupakan institusi agama yang penting dan dipercayai di negara ini bagi mengendalikan hal berkaitan agama.
"Apabila timbul satu isu mereka ini akan mengkaji, misalnya sesuatu produk yang bertentangan dengan Islam mereka ini akan kaji, kemampuan Jakim disebabkan ada jawatankuasa-jawatankuasa khas dalam bidang agama," katanya.
Beliau berkata seharusnya dalam menghadapi zaman yang semakin mencabar ini, masyarakat terutamanya badan-badan kerajaan dan bukan kerajaan bekerjasama lebih erat dengan Jakim dan Jabatan Agama Islam Negeri.
Hal khalwat sibuk sangat nak campur dan tangkap sana sini tapi hal pemimpin negara yang songlap wang rakyat, rasuah projek, menjual harta rakyat dan merompak wang rakyat melalui sistem kapitalis songsang, itu tak mengapa? Memanglah bangsa Melayu ini asalnya dari golongan Buddis dan Hindus dan mereka ini tak layak untuk mendabik dada mengatakan yang mereka Islam kerana sikap dan perilaku mereka masih terikut-ikut dengan agama lama (kuno) yang berlawanan sekali dengan peraturan, kefahaman dan ajaran Islam.
ReplyDeleteKesimpulannya, majoriti Melayu memang tak layak beragama islam kerana darah agama lama (kuno) yang mengalir dalam tubuh mereka akan memporak perandakan kesucian agama Islam itu sendiri (kefahaman mereka tentang Islam banyak dipengaruhi oleh adat dan budaya kuno datuk nenek mereka dahulu).
Mereka satu sama lain selalu tidak melarang tindakan mungkar yang mereka perbuat. Sesungguhnya amat buruklah apa yang selalu mereka perbuat itu.
ReplyDeletegoblok25 memang tak guna
Islam apa kalau hidup pun macam orang kapir
Bolehkah kita menangkap orang yg berbogel di dalam rumahnya sendiri ataupun isteri yg memakai seksi di dalam rumah dgn alasan keagamaan. Jika ya, lantiklah pengawas agama utk memastikan semua bangsa mulia melayu masuk syurga. Tangkap org tak berpuasa sekalipun ianya makan di dlm rumah sendiri. Rancangan hiburan yg lara, membuka aurat serta penuh pengisian maksiat, tangkap jika sesiapa yg menontonnya. Bicara dusta, fitnah serta mulut longkang tangkap dan dicabaikan mulutnya. Islam agama rahmat bukan sekadar praktikal utk hukuman. Jangan melebihi ajaran yg diajar oleh nabi saw, takut bidaah dlm tak sedar. Wallahu a'lam.
ReplyDeletePemimpin atasan buat maksiat..mufti "duit" main tutup mata saja.
ReplyDeleteMufti sekarang mufti fulus jer..
ReplyDeleteAmacam tok2 peti kita,hang kena kutuk kerana sikap hang sendiri yg tak peka dgn perkara menjerut kehidupan rakyat. Hang belum nak bangkit lagi ke?
ReplyDeleteCari mkn....kt kubur jawab la....mufti x de akidah..
ReplyDeletePakai songkok hitam..
ReplyDeleteCiri2 mufti tajaan umno