Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Friday, February 10, 2017

Kerja pelik SPR ni, aku dan bini aku pengundi lama pun terkena gak

Rumah sama, peliknya undi di DUN berbeza
Posted on Thursday, February 09 @ 21:34:27 MYT by paktam
Bersih 2.0 telah menemui kepincangan baru dalam daftar pemilih, di mana pengundi-pengundi dari kediaman yang sama telah didaftarkan di lokaliti, Dewan Undangan Negeri (DUN) dan kawasan parlimen yang berbeza sama sekali.

Kami amat kesal kerana masih wujudnya keraguan dalam status pengundi di dalam daftar pemilih. 
Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berulang-kali mendakwa bahawa mereka telah membetulkan daftar pemilih, namun menjelang setiap suku tahun, pasukan analisa Bersih akan menemui kesilapan dan kepincangan baru berserta dengan kesalahan lama.

Ketidakcekapan SPR cuma mengundang lebih kesangsian terhadap kesahihan dan keadilan cadangan persempadanan semula.

Fuziah Salleh, ahli parlimen Kuantan, mengadu kepada Bersih 2.0 dan telah menghasilkan bukti-bukti yang menunjukkan kesilapan daftar pemilih di kawasan parlimen beliau.

Contohnya, pengundi-pengundi yang menghuni satu kediaman yang sama di Jalan Beserah telah didaftarkan di DUN Beserah dan DUN Teruntum walaupun kedua-duanya DUN yang berbeza.

Apabila dipersoalkan, SPR memberitahu YB Fuziah bahawa maklumat pengundi dimasukkan ke dalam sistem daftar pemilih secara manual tanpa sebarang pautan pintar atau GPS untuk memadankan pengundi kepada sempadan atau DUN yang betul. Perkara ini secara langsung melemahkan daftar pemilih.

Dengan sistem yang kuno dan penuh dengan kesilapan, SPR tidak dapat memenuhi tanggungjawab asas untuk memastikan setiap warganegara Malaysia boleh mengundi dan mengundi dengan betul.

Percanggahan ini boleh ditangani dengan menggunkan pendaftaran pengundi automatik, iaitu salah satu pengesyoran Bersih 2.0 sejak tahun 2007 yang tidak diendahkan oleh SPR.

Lagipun, proses persempadanan semula yang sedang berlangsung tidak ada ertinya bererti jika SPR tidak berupaya memasukkan pengundi berdasarkan sempadan yang betul.

Percanggahan yang dijumpai di Kuantan bukanlah kejadian yang terpencil. Ekoran pendedahan Fuziah, Lee Wee Tak, pakar rujuk Bersih 2.0 telah membuat penyisasatan lanjutan dan berjaya menemui kes-kes yang serupa di Johor, Sabah dan Perak.

Walaupun sesetengah ketidaktepatan yang dijumpai di sistem yang serba kekurangan ini boleh disifatkan sebagai kesilapan manusia, Bersih 2.0 tidak menolak kemungkinan berlakunya gangguan secara sengaja untuk memanfaatkan satu pihak tertentu semasa pilihan raya kerana kejadian seperti ini sentiasa berlaku berlaku.

SPR patut membaikpulih dan memperelokkan sistem mereka dan bukan menyalahkan imej buruk mereka atas sebab persepsi negatif.

* Kenyataan ini dikeluarkan ahli-ahli jawatankuasa pemandu Bersih 2.0

- See more at: http://www.themalaymailonline.com/projekmmo/pendapat/article/rumah-sama-peliknya-undi-di-dun-berbeza-bersih-2.0#sthash.y5hEA9Ia.dpuf 

* Yang berlaku pada aku dan isteri pula tidaklah sehingga terbabas Parlimen dan DUN tapi tempat mengundi yang berpindah randah. Macam nomad pulak. 

Pada mulanya aku berpindah ke Bunut Payong. Jadi kami pindahkan nama kami ke DUN bunut Payong. Pada masa tu kami suami isteri mengundi di Maktab Sultan Ismail untuk dua kali PRU. 

Lepas itu di hantar pula kami ke Sek. Keb. Sultan Ismail tiga. Kamudian dipindahkan pula ke Sek. Menengah Zainab dan isteri masi di Sek. Keb. Ismail tiga. Di PRU kamudian pula aku mengundi di Sek.Keb. Bunut Payong dan nama isteri berada di pusat mengundi Sek. Rendah Zainab 1. 

Jadi takkah kepoh bagi pengundi yang kejar masa? Nak semak nama di mana dan nak kejar masa lagi. Inilah yang dikatakan kerja ngok dari SPR!

No comments:

Post a Comment

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa