Pengumuman

Mulai esok (11 Julai 17) blog ini tidak akan diupdate Oleh kerana blog ini dan blog yang satu lagi mengandungi bahan yang sama, saya rasa adalah wajar untuk menghidupkan satu blog sahaja iaitu mountdweller88 untuk dilayari dengan mudah tanpa gangguan insya Allah Saudara/saudari persilakan ke - mountdweller88.blogspot.com

Monday, February 27, 2017

Biar betoi: TMB Kelantan merasmikan Skim menipu?

Mangsa terpengaruh skim cepat kaya dirasmi TMB Kelantan
27 Februari 2017 | KHAULAH MUHAMMAD
Peguam Mohd Ridzuan Muhammad hadir memberi penerangan kepada mangsa penipuan skim cepat kaya

Beratus-ratus mangsa skim cepat kaya yang mendakwa mereka tertipu dan kehilangan wang mencecah jutaan ringgit berkumpul malam tadi untuk mendengar pandangan dan mendapat nasihat pihak peguam.

Peguam Mohd Ridzuan Muhammad yang hadir dan meneliti aduan mangsa-mangsa berkenaan berkata perkara utama yang perlu diberi fokus ialah usaha mendapatkan semula wang yang telah mereka laburkan itu.

"Kebanyakan mangsa yang terdiri daripada golongan berpendapatan rendah dan sedang tertekan dengan kesukaran ekonomi sekarang perlu mendapat pembelaan kerana jelas mereka tertipu dengan satu kaedah perniagaan yang begini licik," katanya selepas dialog dengan sekumpulan mangsa di Wisma Tok Guru, Salor malam tadi.

Menceritakan bagaimana mereka terpedaya dengan skim itu, seorang mangsa berkata beliau menjadi yakin kepada skim itu kerana majlis perasmian dilakukan oleh timbalan menteri besar Kelantan, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah.

"Skim ini menarik kerana apa yang diberi tahu ialah program membantu orang ramai bekerja dari rumah.

"Seorang yang mahu mengikuti program ini perlu membayar RM100 untuk melayakkan peserta menjadi pekerja am," katanya.

Menurutnya seorang pekerja am yang sudah diterima bekerja dijanjikan gaji bulanan sebanyak RM800 sebulan.

"Bagaimanapun pihak syarikat hanya membayar gaji RM200 pada bulan pertama.

"Kenaikan gaji akan berlaku setiap bulan sebanyak RM100 sehingga mencapai RM800," katanya.

Pekerjaan yang diberi katanya, adalah membuat pembungkusan barang-barang di rumah sendiri.

"Barang-barang itu akan dihantar ke rumah dan bila siap akan diambil oleh pihak syarikat.

"Apa yang mengejutkan para pekerja am ini hanya menerima satu paket kacang tidak sampai 1 kilogram untuk dibuat pembungkusan," katanya.

Menurutnya, mangsa menjadi curiga apabila selepas sebulan berlalu tidak ada barang baru dihantar untuk dibuat pembungkusan dan gaji yang dijanjikan juga tidak dibayar.

Seorang pekerja yang dilantik di bahagian pengurusan memberi tahu satu lagi produk syarikat ini ialah pinjaman kewangan.

"Pinjaman yang dijanjikan syarikat ini mencecah RM100 ribu.

"Syarat untuk mendapat pinjaman ini ialah mesti berdaftar sebagai pekerja am syarikat yang menjalankan kerja di rumah masing-masing.

"Bagi mereka yang ingin memohon, mereka perlu membayar 10 peratus dari jumlah pinjaman yang mereka pohon sebagai yuran pemprosesan.

"Sebagai contoh jika pekerja am ingin memohon pinjaman sebanyak RM10 ribu, mereka perlu membayar RM1 ribu," katanya.

Kesempitan wang

Seorang mangsa wanita yang terpedaya dengan skim ini berkata beliau dalam keadaan kesempitan untuk mendapatkan wang sejumlah RM6 ribu untuk menanggung kos pembedahan anaknya yang mengalami hernia.

"Saya terpaksa berhutang dengan beberapa orang kawan untuk mendapatkan wang RM600 kerana perlukan pinjaman berjumlah RM6000 dari syarikat ini.

"Sekarang saya bukan sahaja tidak dapat menampung kos perubatan anak saya tetapi terpaksa menanggung hutang keliling pinggang," katanya dengan nada penuh kesal.

Dalam perjumpaan itu, atas nasihat peguam satu jawatankuasa bertindak turut ditubuhkan bagi mengambil tindakan segera.

Menurut Mohd Ridzuan, jawatankuasa itu perlu segera menghubungi pihak-pihak tertentu seperti menyelaras laporan polis, mengumpul dokumen-dokumen pembayaran dan bersedia membuat tuntutan di mahkamah.

"Saya berterima kasih kepada pihak pemuda Parti Amanah Negara (Amanah) dan Parti Sosialis Malaysia (PSM) yang mengambil inisiatif untuk membantu mangsa-mangsa.

"Sungguh sedih dalam keadaan orang ramai yang menghadapi kesukaran luar biasa dengan kenaikan harga barang dan kesukaran mencari sumber pendapatan, ada pihak yang tidak berperikemanusiaan seperti ini sanggup memperdayakan golongan daif dengan cara yang begitu licik dan kotor," katanya.

No comments:

Post a Comment

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa