Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Thursday, February 16, 2017

Pembunuhan Kim Jong Nam: Hanya satu pihak sepatutnya keluarkan kenyataan

Pembunuhan Kim Jong Nam: Hanya satu pihak sepatutnya keluarkan kenyataan - Penganalisis 
Harits Asyraf HasnanAstro Awani |  Februari 15, 2017 21:18 MYT
Pembunuhan Kim Jong Nam: Hanya satu pihak sepatutnya keluarkan kenyataan - Penganalisis
Prof Dr Shaharuddin melontarkan pandangan tersebut kerana berlaku percanggahan dan kekeliruan dalam kenyataan yang dikeluarkan pasca pembunuhan Kim Jong Nam. - Foto REUTERS
KUALA LUMPUR: Kerajaan sepatutnya menyelaraskan sebarang kenyataan kepada media apabila berlaku krisis melibatkan hubungan dua hala atau perhatian dunia.

Mengulas pengurusan krisis pasca pembunuhan Kim Jong Nam, penganalisis politik, Prof Dr Shahruddin Badaruddin berkata sepatutnya hanya satu kementerian sahaja yang menyelaras sebarang kenyataan media.

BACA: Abang tiri pemimpin Korea Utara Kim Jong-un dibunuh di Malaysia

BACA: Menelusuri riwayat Kim Jong Nam: Siapa dan mengapa?

"Selalunya dalam mana-mana hubungan dua hala atau antara dengan negara yang lain, jika berlaku sesuatu perkara yang besar, sudah pasti ia diuruskan oleh satu pihak.

"Contoh dalam mana-mana sidang akhbar yang dikeluarkan di Amerika Syarikat, ia datang dari jurucakap Rumah Putih dan begitu juga dengan negara lain.

"Dalam konteks di Malaysia dan kes ini (pembunuhan Kim Jong Nam), ia mesti diputuskan oleh Kementerian Luar atau Jabatan Perdana Menteri," katanya ketika dihubungi Astro AWANI di sini hari ini.

BACA: Mayat lelaki dipercayai Kim Jong Nam dibawa ke HKL untuk dibedah siasat

BACA: Pembunuhan Kim Jong Nam: Polis tahan suspek pertama warga Vietnam - KPN

Tambahnya lagi, setiap kenyataan yang dikeluarkan mestilah tepat serta mendapat persetujuan pihak yang terlibat seperti Polis DiRaja Malaysia (PDRM) atau Kementerian Dalam Negeri (KDN).
Jelasnya, jika pelbagai pihak mengeluarkan kenyataan yang bercanggah, ia akan memberi imej yang buruk kepada negara dalam menangani krisis.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas beberapa kenyataan media yang mengelirukan pembaca susulan pembunuhan Kim Jong Nam.

Kaitan: Seorang lagi suspek wanita ditahan terkait kematian Kim Chol - KPN Khalid

No comments:

Post a Comment

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa