Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Saturday, December 3, 2016

Ada juga yang tersedar dari mimpi......

Orang Melayu tidak terhutang budi kepada UMNO, tapi sebaliknya - Wakil Johor 
Hans YusoffAstro Awani |  Disember 02, 2016 17:59 MYT
Orang Melayu tidak terhutang budi kepada UMNO, tapi sebaliknya - Wakil Johor
Ayub: UMNO juga perlu berhenti daripada bersikap retorik jika mahu mengekalkan sokongan. - Gambar fail
KUALA LUMPUR: Orang  Melayu tidak terhutang budi kepada UMNO sebaliknya parti itu yang terhutang budi kepada orang Melayu.

Ahli Parlimen Kemelah, Datuk Ayub Rahmat berkata parti itu perlu memikirkan tawaran baru bagi memperkasa agenda kaum itu sendiri.

Tegasnya, beliau turut mencadangkan UMNO memimpin usaha menyemak semula pembaharuan dalam agenda Melayu maju.

Beliau berkata, UMNO juga perlu berhenti daripada bersikap retorik jika mahu mengekalkan sokongan.

"Berdasarkan apa yang saya bentangkan, kami ingin sekali lagi menegaskan penting untuk UMNO beri satu tawaran baru untuk orang Melayu agar melalui tawaran baru ini, agenda Melayu dapat kita hasilkan demi orang Melayu,” kata Ayub.

BACA: LAPOR LANGSUNG Perhimpunan Agung UMNO 2016 (Hari Kedua)

Ayub pada masa sama berkata, isu sebenar orang Melayu adalah kesiapsiagaan dan kebolehsaingan untuk berfungsi sekaligus berjaya dalam kehidupan abad ke-21.
Beliau berkata demikian ketika membahaskan ucapan dasar presiden pada hari kedua Perhimpunan Agung UMNO 2016 (PAU2016) di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini hari ini.

BERHENTI BERSUMPAH SETIA UMNO
( katanya wakil UMNO Johor)

SEORANG yang berhormat menghubungi saya baru sebentar tadi dan meminta saya memberikan pandangan tentang kenyataan wakil UMNO Johor yang namanya Datuk Ayub Rahmat.

Ayub menyatakan sudah sampai waktunya orang UMNO berhenti meminta orang melayu memberi sumpah setia kepada UMNO, malah katanya sudah sampai waktunya orang UMNO berhenti mengenang apa yang telah UMNO berikan kepada orang Melayu.

Soalnya sekarang untuk apa dikenang dan untuk apa bersumpah setia terhadap UMNO?

Perlu saya jelaskan UMNO asal yang memang berjuang untuk kemerdekaan Malaya sudah berkubur alias sudah lama mati dan yang harus dikenang jasa2 mereka yang sudah tiada dan itu lojik dan layak dingat kala kita ini dilahirkan sebagai manusia yang mengenang budi.

Jasa-jasa orang UMNO yang terdahulu memang jelas berjuang untuk negara bangsa dan sesuai dengan perjuangan Nabi yang maksudnya berSIASAH.

UMNO yang berjasa itu sudah lama mati dan UMNO yang sekarang ialah UMNO jelmaan yang bangkit dari kubur dan sikap yang diperlihatkan hampir sama dengan perangai hantu dan kalau ini dimaksudkan maka kenyataannya Datuk Ayub Rahmat saya setuju dan orang UMNO harus melupakan dan tidak perlu bersumpah kelak termakan sumpah menjadi gila asyik syok sendiri ditambah dengan termakan dedak yang melimpah.

UMNO yang ada sekarang jelas cukup memudaratkan kesan banyak sangat tanah/rezab Melayu digadai dan segala khazanah yang dibina bertahun-tahun terbang melayang menjadi milik orang lain dan tidak lama lagi Melayu yang diagung2kan selama ini bakal merempat di tanah airnya sendiri.

Apakah bangsa Melayu masih tidak sedar dan masih terus mengatakan berjuang dalam UMNO demi negara bangsa sedang menang sorak kampung tergadai dan tidak hairan bangsa Melayu menjadi bangsa pelarian di tanah air sendiri dan bangsa asing bakal berkuasa semacam belada minta tanah.

Untuk apa lagi dikenang jasa UMNO baru yang bangkit dari kubur dan menjelma sebagai malaikat sedang kalangan mereka itu perampok dan pencuri khazanah negara dan yang ada sekarang tidak boleh ditegur dan kala ditegur siap mereka dipecat gantung dan siap dipanggil polis untuk ditakut2kan dan ini sudah jelas kelihatannya semacam bukan manusia lagi.

Baik peguam negara, Polis negara dan yang lain terkait dengan namanya Perdana Menteri semuanya main angguk dan main akur membontotoi belakang seorang perdana menteri dan kesannya yang benar jadi salah masuk penjara dan yang salah terus ketawa dan bebas dengan kekayaan yang melimpah.

Bagaimana pula orang Sabah?

Orang Sabah ini memang tidak ada kaitan dengan UMNO dan seharusnya UMNO sirna dari Sabah sebab sudah jelas UMNO itu parti Melayu kesan dalam perlembagaan sudah jelas definasinya/rujuk perkara 160 yang mengatakan Melayu itu islam agama dan mengamalkan adat istiadat melayu dan pertanyaan apakah yang bukan Islam agama itu Melayu dan layak sertai UMNO? Tanya Robin, Ambrose dan Kiandee!

Soalnya berapa orang saja yang namanya Melayu di Sabah ini dan kedua sejarah UMNO( nama asal UMO) memang tidak ada kaitan di Sabah dan ia ditubuhkan di istana Johor kalangan orang semang, asli, jakun, bugis dan segala macam tanpa disebut bangsa Melayu kecuali persatuan guru2 Melayu dari negeri selangor ketika itu.

Orang Sabah hanya harus berterima kasih kepada parti USNO lama pimpinan Tun Mustapha, UNKO, United Party. Demokratik Party dan United Momogon Organisation yang telah berunding dengan IGC membawa 20 perkara. Itu kenyataan dan itu harus kita kenang dan berterima kasih.

Lalu untuk apa berterima kasih kepada UMNO yang jelas parti perampok hingga Sabah menjadi TERMISKIN, pendidikan asas paling tersorot di Malaysia dan mengikut E Kasih Sabah paling banyak menerima dan memohon bantuan termiskin tegar.

Lihatlah di kampung2 sejak merdeka hingga sekarang masih banyak yang tidak punya paip air dan masih punya jalan yang babi sendiri enggan jalan sedang manusia terpaksa lewat untuk sampai ke kota penuh bertanah merah, lewat lumpur yang hebat.

Memang hebat ini UMNO memiskinkan Sabah sedang Sabah negeri terkaya balak, minyak, sawit, gas, pelancongan dan sebagai dan tanah2 beribu ekar milik syarikat luar negeri sedang Sabahan ada terhalau dari tanah adat dan mohon tanah kubur susah dapat.

Nah, untuk apa lagi berterima kasih kepada UMNO dan kalian dipaksa mengenang jasa-jasa mereka. Apa saja jasa2 mereka terhadap Sabah dan Sabahan selain memiskinkan dan kemudian berjanji setinggi gunung sedang janji jambatan, jalan raya hampa semuanya kita.

Orang Semananjung sendiri sebenarnya sudah menolak UMNO di PRU13 dan buktinya PR menangi 52% undi sedang BN hanya 47% undi dan ini hakikatnya.

Kenapa BN bisa menang dan berkuasa dan mari saya perkatakan hal sebenarnya secara rengkas. PRU13 itu jelas PR ketinggalan 33 kerusi sahaja dan BN berkuasa kesan Sabah dan Sarawak sumbang 44 kerusi MP yang menyebabkan BN berkuasa mendapat 133 kerusi di PRU13 itu. Apakah tidak nampak hakikatnya?

Kita selalu salahkan Malaya dan burukkan Malaya dan hakikat sebenar tidak semua yang di Malaya itu tidak baik dan majoriti kalangan mereka baik dan itu terbukti mereka menolak UMNO/BN dan yang tidak baiknya kesan kebaculan dan kebodohan diri kita sendiri di Sabah Sarawak yang  menyediakan dan menyumbang 44 kerusi yang membolehkan seorang Najib duduki kerusi PM hingga sekarang.

Apakah kita ini buta dan pekak dan masih ada yang mahu jadi agen BN di PRU14 akan datang? Jika inipun tidak difahami bermakna ada kalangan kita pengkhianat negara bangsa dan bukan seorang pejuang tetapi yang dikejar hanyalah untuk isi kantung anak bini kroni dan suku sakat. Memang bacul dan laknat!

Datuk Ayub UMNO Johor sudah menjelaskan sudah sampai masanya tidak perlu dikenang dan tidak perlu bersumpah sedia dan DSSA, Jaujan, Darell Leiking, Terrence Siambun, Junz Wong sudah mengorbankan segalanya dan kenapa pula kita masih berpeluk tubuh dan kita tidak punya jalan lain bukan saja melupakan UMNO dan lagi UMNO yang bangkit tidak punya jasa malah terkenal sebagai PENGASAK dan perampok nombor satu dalam dunia dan tidak boleh tidak semua mesti bersatu dalam WARISAN dan kemudian dibantu oleh parti2 lain yang benar-benar setia kepada perjuangan rakyat yang mahukan ketelusan pemimpin berjuang kerana Allah semata.

Salam perjuangan meski penjara atau mati tidak usah undur, kita bangun dan melawan kuasa ada di tangan kita dan gunakan kuasa itu untuk undi WARISAN.

Insyallah Sabah akan berlarian di laluan makmur untuk mencapai puncak gunung kinabalu atas nama kejujuran, ketelusan dan kita mesti ubah.

SabahUbah
SabahUbah
SabahUbah
SabahUbah

ISMAILY BUNGSU
pk-dssa
2 Disember, 2016
7:30pm

2 comments:

 1. Bagus. Yang benar tetap benar. Sayang jika sabah dan sarawak nak berpisah dari malaysia dan kemungkinanya memang tak diizin dapat berpisah. Dari itu baiknya jadi pembangkang tidak pendamping kerajaan umnopun tidak. Elok sabah jadi macam negeri diperintah oleh Pakatan Rakyat. Saya iungat pesan orang alim pada saya, mudahkan urusan orang lain maka Allah pulalah yang memudahkan urusan kita. Ini dapat dirasai bilamana kita dalam situasi terpikir nak selesai masaalah tetiba ada saja orang/ilham yang Allah hantar badi membantu kita. Saya sokong Sabah sendirian, bererti memberi check and balance kepada umno dan pembangkang. Buatlah kebaikan bukan kezaliman.

  ReplyDelete
 2. hentam dan hentam lagi..PAU Bukan untuk melayu bodoh untuk mengangguk aje..tp ekor kena pegang oleh pemimpin melayu yg penipu.
  dalam seribu perwakilan cukup sukar mencari melayu yg sedar..999 orang lagi hanyalah pengampu pemakan dedak gred A.
  melayu yg pilih melayu jadi pemimpin ...sepatut pemimpin yg berterimakasih...ini tidak..rakyat pulak kena berterimakasih kepada pemimpin yg mereja pilih...
  takjan bodoh bangan dan hilang akai namanya.

  ReplyDelete

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa