Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Saturday, December 3, 2016

Umno berpesta di PWTC: Ada lagi pemikiran bantut, tidak melihat kenyataan, kesian Mamat tua ni!

Umno berpesta di PWTC kerana tiada lagi ancaman PAS, kata penganalisis

  | December 2, 2016
Dan strategi Umno 'meneutralisasikan' musuh tegarnya itu setakat ini berjaya.
KUALA LUMPUR: Walaupun menerima ancaman paling besar dalam sejarah politiknya, namun pimpinan dan perwakilan Umno masih mampu berpestaria di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) kerana parti itu berjaya meneutralisasikan musuh tradisi yang mengancam mereka selama ini, PAS.
Menurut penganalisis politik, tanpa ancaman PAS, Umno yakin akan boleh terus mengekalkan kerusi Melayu yang bakal ditandingi mereka pada pilihan raya umum (PRU) akan datang supaya terus kekal di Putrajaya.
“Dengan isu kenaikan harga barang, 1MDB, perpecahan dalam Umno ekoran tindakan Tun Mahathir menubuhkan Bersatu dan lain-lain lagi, ia akan membebankan Umno. Jika isu ini turut digunakan oleh PAS untuk menyerang mereka, Umno akan teruk,” kata Hisomuddin Bakar, pengerusi eksekutif Ilham Centre, sebuah badan penyelidik politik dan pilihan raya bebas.
Sebaliknya, Hisomuddin berkata apa yang berlaku ialah pemimpin dan perwakilan Umno terus berpestaria di PWTC.
“Menuju PRU 14, Umno akan terus rasa selamat di kawasan Melayu tanpa ada tentangan daripada PAS,” katanya kepada FMT.
Bagi Hisomuddin, strategi paling ampuh Umno menjelang PRU ke 14 ini adalah “meneutralisasikan” musuh tegarnya PAS, dan usaha itu, menurutnya, berjaya setakat ini.
Namun beliau mempersoalkan apa sebenarnya sokongan atau bantuan yang diberikan kepada PAS sebagai balasannya, selain membenarkan rang undang-undang Pindaan Akta 355 dibacakan di Dewan Rakyat.
“Ini bantuan politik paling besar dan untungkan politik PAS,” kata Hisomuddin.
Sebagai balasan, PAS berkecuali dalam bajet, tidak turun Bersih 5 dan tidak bersama pembangkang yang lain dalam banyak hal, tambahnya.
“Saya yakin ahli PAS juga keliru ke mana hala tuju PAS dalam pilihan raya umum akan datang, sebab perhitungan utama sebuah parti politik adalah kemenangan dalam pilihan raya dan sebelum itu melalui pembahagian kerusi atau kerusi yang akan mereka tandingi.
“Sebab itu, ketika presiden PAS nampak bekerjasama dengan perdana menteri, timbalannya Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man pula secara konsisten menyerang dan berkata akan lawan Umno dalam dalam pilihan raya nanti,” katanya.
Hisomuddin berkata berdasarkan ucapan Datuk Seri Najib Razak dan timbalannya pada perhimpunan Umno yang berlangsung sekarang, Umno akan bekerjasama dengan PAS.
“Pada bacaan kami, sikap PAS kini dan ucapan Najib semalam sudah menunjukkan mereka sudah masuk fasa kerjasama. Namun bentuk kerjasama masih dalam perkiraan pemimpin mereka bagi menentukan implikasinya terhadap ahli.
“Sebab itu pimpinan kanannya masih dalam mood nafi, PAS tetap akan lawan Umno, tuduhan mahu bersama dengan Umno adalah fitnah dan sebagainya,” kata Hisom.
Sementara itu, tidak ada seorang pun pemimpin kanan PAS yang memberikan reaksi terhadap kata-kata pujian yang dibuat oleh pimpinan Umno khasnya Najib terhadap PAS.
Bagaimanapun, Pesuruhjaya PAS Kedah, Dr Ahmad Fakhruddin Syeikh Fakhrurazi menyifatkan kenyataan presiden Umno yang mengalu-alukan hubungan mesra Umno-PAS sebagai muslihat politik untuk cuba memerangkap PAS supaya mengikut rentak parti itu.
“Ia sebagai satu percubaan membina persepsi di kalangan rakyat bahawa PAS sudah lunak terhadap Umno dalam semua perkara,” katanya dalam satu kenyataan.
Sebelum ini, bekas naib presiden PAS, Datuk Husam Musa berkata, PAS menyifatkan Amanah musuhnya yang paling dibenci kerana ia menjadi batu penghalang kerjasama Umno-PAS.
“Pemimpin utama PAS tahu jika mereka membuat kerjasama dengan Umno, ahli bawahan mereka akan lari. Jika Amanah tiada, ke mana ahli mahu lari melainkan kekal dalam PAS atau berdiam diri sahaja?
“Sebab itu mereka sangat benci kepada Amanah,” kata Husam yang kini penasihat Amanah Kelantan
Umno berpesta di PWTC kerana PAN Dah jadi ”BALACI UMNO"

Walaupun menerima ancaman paling besar dalam sejarah politiknya, namun pimpinan dan perwakilan Umno masih mampu berpestaria di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) kerana parti itu berjayamewujudkan ketegangan dikalangan pembangkang khususnya parti PAN dengan PAS.

Musuh tradisi UMNO ialah PAS, jika UMNO boleh meneutralisasikan musuh tradisi yang mengancam mereka selama ini dengan mengalih pandangan PAS kepada salah satu parti-parti pembangkang selain DAP seprti PAN maka UMNO boleh lega dan bergoyang kaki.


PAN harus kekal menyerang PAS sehingga PAS banyak menghabiskan masa menjawab serang PAN, UMNO mempunyai banyak masa menyerang pembangkang lain seperti DAP, PKR atau BERSATU.


Hisomuddin Bakar, pengerusi eksekutif Ilham Centre, sebuah badan penyelidik politik dan pilihan raya bebas (sebenarnya bukan bebas pun pasal dia ni IKRAM pro PAN) berkata strategi paling ampuh Umno menjelang PRU ke-14 ini adalah “meneutralisasikan” musuh tegarnya PAS.


Bagaimana nak neutralkan PAS?

Antaranya ialah menjadikan UG seolah-olah benar dan ini membuatkan puak-puak PAN akan menyerang PAS dengan isu UG antara UMNO-PAS. 

Jika strategi ini berjaya  Jalan menuju PRU 14, bagi Umno akan terus selamat terutamanya di kawasan-kawasan Melayu kerana wujudnya pertandingan tiga penjuru PAS, UMNO dan PAN (Pakatan Harapan).


Dengan isu kenaikan harga barang, 1MDB, perpecahan dalam Umno ekoran tindakan Tun Mahathir menubuhkan Bersatu dan lain-lain lagi, yang sepatutnya jadi bebanan kepada Umno sudah tidak begitu membahayakan  kerana PAS tak sempat untuk menyerang UMNO disebabkan terpaksa melayan kerenah dan serangan PAN.


PAN tidak lain tidak bukan BELACI UMNO secara tidak sedar.


Sokongan atau bantuan yang diberikan kepada PAS dalam pindaan Akta RUU 355 adalah senjata untuk menjadikan pembangkang makin ghairah menyerang PAS.


Nak tahu UMNO berjaya atau tidak dalam “meneutralisasikan” PAS ialah melihat batang tubuh si Hisomuddin Bakar, pengerusi eksekutif Ilham Centre. 


Bayangkan seorang kononnya pengalisis data politik boleh percaya dengan UMNO. Kalau dia ini percaya setakat ahli PAN lain bodoh dalam analisis tentulah lagi percaya.


Hisomuddin berkata berdasarkan ucapan Datuk Seri Najib Razak dan timbalannya pada perhimpunan Umno yang berlangsung sekarang, Umno akan bekerjasama dengan PAS.


“Pada bacaan kami, sikap PAS kini dan ucapan Najib semalam sudah menunjukkan mereka sudah masuk fasa kerjasama. Namun bentuk kerjasama masih dalam perkiraan pemimpin mereka bagi menentukan implikasinya terhadap ahli." Katanya lagi.


Kan dah kata si Hisomuddin ini pun boleh terperangkap dengan strategi UMNO. 

Bila mereka percaya PAN akan menjadi BALACI UMNO terus menyerang PAS.

Hisomuddin berkata "Sementara itu, tidak ada seorang pun pemimpin kanan PAS yang memberikan reaksi terhadap kata-kata pujian yang dibuat oleh pimpinan Umno khasnya Najib terhadap PAS. "


Saya tak tahu macam mana kononnya pengerusi sebuah badan penyelidik politik dan pilihan raya bebas boleh percaya dengan kata-kata Najib.

Kalau UMNO boleh tipu orang cerdik IKRAM, jangan hairan ramai ahli IKRAM menjadi bodoh bersama PAN menyerang PAS kononya PAS-UMNO nak bergabung.


Makin gelak NAJIB dan seisi keluarga UMNO melihat PAN sudah JADI BALACInya menyerang PAS Kelantan.


Haji Hassan Omar

* Ohh........kuat sugguh serangan Amanah sehinggakan tak sempat PAS nak melawan UMNO sehingga bisu, buntu dan kaku di Parlimen!

Tak buta dan tuli pula yang PAS serang DAP serta Amanah dan dilabelkan macam-macam. Bila diajak dengan fomula 'satu lawan satu' banyak pula syarat dan senongeh yang diada-adakan. 

Kontot sungguh minda dia ni. Aku tak kenal dia ni, namun aku rasa aku boleh memahaminya melalui tulisannya.

Cer korang baca berkaitan: Menukar Najib atau Umno
Dan tajuk gambar di bawah ni sape yang cakap?
 
 
 

1 comment:

  1. Aku selalu baca tajuk je artikal hassan omar ni.. memang aku baca tajuk..isi... kirim salam nak baca.. sebagai contoh..PAN jadi balaci umno.. selalu tajuk artikal mirip2 begini.. aku rasa hassan omar ini sewel kot.. nama haji.. tp menulis ambik isu kat mana entah.. dr perlis sampai ke sabah...semua org dah tahu.. sape balaci umno...si hassan omar ni masih ckp AMANAH balaci umno.

    ReplyDelete

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa