Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Saturday, December 3, 2016

Kerajaan PAS Kelantan jangan bohong

Kelantan jangan bohong, Orang Asli tolak tuduhan diperalat

  | December 2, 2016
Pertubuhan alam sekitar menyifatkan cubaan mengaitkan usaha mereka kepada agenda melawan kerajaan PAS sebagai tidak adil
VIDEO INSIDE
GUA MUSANG: Pertubuhan Perlindungan Khazanah Alam Malaysia (PEKA) menyifatkan cubaan mengaitkan usaha menyokong tuntutan Orang Asli Gua di Musang kepada agenda melawan kerajaan PAS sebagai tidak adil.
Pengerusi PEKA Datuk Sharifah Sabrina Syed Akil menegaskan usaha mereka tiada kaitan politik, dan mengingatkan perkara yang ditangani ketika ini menyentuh khazanah alam.
“Kami tidak ada kena-mengena dengan politik. Kami tidak menghasut, tapi kami menyokong mana-mana pihak yang menjaga khazanah alam.
“Senang mereka menuduh orang, menuduh NGO dan menuduh segala-galanya. Kita tengok sendiri Orang Asli sekarang pandai dan tahu hak mereka,” kata Sharifah ketika ditemui FMT di Gua Musang.
Baru-baru ini seramai 47 Orang Asli diberkas Jabatan Perhutanan Kelantan dalam usaha Kerajaan Negeri membuka laluan kepada pembalakan di hutan simpan yang dikatakan tanah adat mereka.
Jabatan Perhutanan Kelantan hari ini berkata Orang Asli yang mendirikan sekatan di Hutan Simpan Kekal (HSK) Balah, Perias dan Gunung Stong melakukan kesalahan di bawah Enakmen Perhutanan Negara (Pemakaian) Negeri Kelantan kerana menduduki dan memasuki kawasan hutan simpan tanpa kebenaran.
Kelantan bertegas Orang Asli melanggar undang-undang kerana menghalang pembalak berlesen daripada mengambil balak, manakala PAS mendakwa penentangan “digerakkan oleh parti politik, yang berpakat dengan penentang kelulusan undang-undang Islam.”
Sebenarnya, kata Sharifah, Kerajaan Negeri gagal menjawab memorandum yang diserahkan tahun lepas.
“Kami pernah hantar memorandum kepada menteri besar meminta mereka supaya tidak menjahanamkan hutan. Kita boleh cari jalan lain untuk jana ekonomi, bukannya dengan aktiviti pembalakkan sahaja namun sehingga kini tiada respon daripada pihak mereka,” katanya.
Sementara itu, seorang aktivis Orang Asli, Mustafa Along, yang baru dibebaskan daripada tahanan menolak dakwaan yang dilemparkan terhadap beliau dan komunitinya.
“Kami buat semua ini sebab rasa cinta kami kepada hutan, tetapi apabila ada pihak mengatakan kami dihasut itu semua tipu,” katanya.
“Memang lumrah manusia untuk pertahankan sesuatu yang kita sayang,” tegasnya.

Amar berkata, kerajaan negeri masih meneliti rasional tindakan Orang Asli menghalang pengeluaran balak dari HSK Balah yang mungkin didalangi pihak tertentu kerana aktiviti pembalakan di kawasan itu berjalan lancar sejak 30 tahun lalu.

Peguam itu didakwa berpakat dengan parti politik untuk membina persepsi buruk terhadap Kerajaan Kelantan.

Jabatan Perhutanan Kelantan turut kesal dengan tindakan pengamal undang-undang menyokong usaha Orang Asli yang melanggar undang-undang

Badan Peguam gesa kerajaan hentikan penindasan Temiar, Rohingya

No comments:

Post a Comment

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa