Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Saturday, December 3, 2016

Patutler ramai yang kata dia ni bangang!: Bila pula Pembangkang jadi pemerintah yang gagal selesaikan masalah rakyat?

Pembangkang tak mampu selesai isu kos sara hidup
ATIRAH HASLI - 2 DISEMBER 2016
Abdul Rahman Dahlan Abdul Rahman

KUALA LUMPUR - Pembangkang tidak akan mampu menyelesaikan isu kos sara hidup yang membelenggu kehidupan seharian masyarakat masa kini.

Sebaliknya kata Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Abdul Rahman Dahlan berkata, hanya kerajaan BN yang mampu berusaha mengurangkan bebanan kos sara hidup rakyat.

"Kos sara hidup banyak berkait dengan perkara atau dasar yang diluar kawalan kita. Contohnya bila harga minyak turun, itu bukan keputusan Datuk Seri Najib Tun Razak (Perdana Menteri) untuk menurunkan harga minyak. Bila kita hilang RM30 bilion pendapatan negara, kita akan terpaksa mengikat perut.

"Ini sekaligus menambah beban kenaikan kos sara hidup rakyat. Isu kos sara hidup bukan sahaja terkesan di Malaysia, malah seluruh dunia termasuk Singapura, Thailand dan banyak negara lain lagi turut merasai kesannya," katanya ketika ditemui Sinar Online, di sini, hari ini.

Menurutnya lagi, pembangkang tidak mempunyai dasar yang betul-betul mampu untuk menangani kos sara hidup.

"Selain retorik, kita tahu memang dasar yang mereka bentangkan tidak akan mampu selesaikan masalah.

"Kalau mereka katakan nak turunkan harga barang,bagaimana caranya? Di mana duit hendak di cari? Kita kena ingat kita sekarang berada dalam bajet defisit di mana kita tidak mempunyai cukup wang untuk membiayai pembangunan negara.Maka sebab itulah kita berhutang untuk membangunkan negara," jelasnya lagi.

* Tak pernah sekali pun pembangkang menjadi kerajaan di Malaysia. Jadi macam mana pula dikatakan gagal menyelesaikan masalah rakyat? Bercakap biarlah berpaksikan pada minda yang sihat supaya tidak digelak oleh yang cerdas!

Sebaliknya dari merdeka 1957 sehingga sekarang kerajaan Perikatan dan BN yang memerintah Malaysia. Yang aku nampak sedari aku kecil sehingga ke tua bangka sekarang hanya Kerajaan Perikatan di bawah Almarhum Tungku dan Allahyarham Tun Razak yang beruasaha bersugguh-sungguh membantu rakyat miskin dengan berbagai rancangan dari Felda sehinggalah UDA.

Selepas itu Kerajaan BN hanya membantu untuk menambah rakyat yang kaya menjadi bertambah kaya dan melahirlan ramai jutawan tapi rakyat marhaen tetap ketinggalan. Perit mereka bertambah bila kenaikan kos hidup semacam tidak terkawal dan beban ekonomi seolah dihenyak kebahu rakyat dengan kenaikan serba serbi keperluan asas bagi kehidupan rakyat

Ada pemerintah sekarang berusaha bersungguh-sungguh menurunkan harga keperluan asas rakyat selain dari terus menaukkan harganya? Yang ada hanya pembohongan demi pembohongan yang mengelirukan rakyat. Hari ini kata tak naik........tapi esok lusa terus mencanak! Jujurkah itu?

Walau pun minyak ada kala turun naik, namun sepadankah penurunannya dengan sebuah negara pengeluar minyak?

Selepas ini kita mungkin akan mendengar penglipur lara dari Salleh Said Keruak pula. 

No comments:

Post a Comment

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa