Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Friday, December 9, 2016

Rizal akan disaman jika......

Haniff akan saman Rizal jika...
9 Dis 2016, pagi 12:04 (Dikemaskini 9 Dis 2016, pagi 12:10)
Sebagai reaksi kepada cabaran Datuk Rizal Mansor supaya beliau disaman fitnah, peguam Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini berkata, tindakan itu akan diambil genap seminggu selepas perdana menteri mengheret The Wall Street Journal ke mahkamah.

Menurut Mohd Haniff Khathri Abdulla juga memberitahu Rizal, ada "perjuangan yang lebih besar di kala ini" berbanding pembantu Datin Seri Rosmah Mansor itu.

"Rizal Mansor perlu tahu bahawa terdapat perjuangan jauh lebih besar di kala ini, iaitu untuk menewaskan kebatilan Najib Razak (iaitu) 'boss' Rizal Mansor," katanya dalam kenyataan terbuka.
Menurut Haniff, Rizal juga bukanlah faktor relevan untuk "diambil kira" dalam misi mereka "menyelamatkan Malaysia".

Walaupun begitu, kata Haniff, beliau menyesahkan mendapat mandat untuk menyaman Rizal "pada hari Selasa" selepas perdana menteri menyaman WSJ.

Kenyataan itu merujuk kepada kenyataan Najib pada 5 Julai 2015 lalu yang membayangkan beliau akan menyaman WSJ kerana laporan yang mengaitkannya dengan 1MDB.

Pada 8 Julai pula Malaysiakini melaporkan Najib memulakan tindakan undang-undang terhadap WSJ berkaitan laporannya yang mendakwa AS$700 juta (RM2.6 bilion) dari dana 1MDB telah didepositkan ke dalam akaun peribadinya.

Bagaimanapun, ia dikatakan bukan surat tuntutan biasa sebaliknya pasukan peguam Najib menghantar emel kepada pemilik WSJ, Dow Jones, untuk meminta syarikat itu mengesahkan sama ada ia mempertahankan laporannya.

Banyak kali Selasa berlalu

Perdana menteri memberi tempoh 14 hari kepada penerbitan itu untuk menjawabnya.

Pada 1 April 2016 seorang daripada peguam Najib, Datuk Mohd Hafarizam Harun, berkata beliau belum menerima sebarang arahan untuk bertindak atau memfailkan saman terhadap WSJ.

"Saya tidak menerima apa-apa arahan lagi. Terbaru, saya diminta untuk mewakili Najib dalam kes lawan Mahathir," katanya kepada Malaysiakini melalui mesej teks.

Hafarizam yang mewakili Najib dalam enam kes lain di mahkamah sebelum itu ditanya sama ada beliau menerima sebarang arahan untuk bertindak terhadap media Australia dan WSJ berhubung pendedahan terbaru mereka.

Kata Haniff, sejak Najib menyatakan hasratnya menyaman WSJ pada 5 Julai tahun lalu, sudah 75 kali hari Selasa berlalu.

Sebelum ini Haniff berkata Rizal memfitnah Dr Mahathir atas kenyataan dibuat bekas perdana menteri di majlis DAP hujung minggu lalu.

Peguam itu juga mendakwa Rizal tidak mempunyai kebijaksanaan untuk memahami kenyataan Dr Mahathir atau sengaja bertindak memutarbelitkan perkara itu.

Rizal kemudian mencabar Haniff supaya menyamannya jika menganggap beliau membuat kenyataan fitnah.

"Saman jika saya fitnah.

"Dimana fitnahnya. Fitnah jika reka cipta cerita yang tidak ada. Membawa cerita yang Dr Mahathir tidak ucapkan sedangkan peguam Dr Mahathir sendiri mengakui dengan jelas yang apa dikatakan oleh saya tu sebiji seketul apa yang diucapkan oleh Dr Mahathir. - sumber

No comments:

Post a Comment

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa