Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Sunday, March 6, 2016

Cantik sungguh akhlak para Wala'un PAS ni ye?

Rafizi Minta PAS Jaga Akhlak Ahli-ahlinya...

Rafizi dakwa diserang dalam kumpulan Whatsapp PAS 

SHAH ALAM: Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli menasihati PAS menjaga 'akhlak' ahlinya setelah beliau mendakwa diserang oleh sebuah kumpulan Whatsapp. 

Rafizi yang juga Ahli Parlimen Pandan berkata kumpulan berkenaan memasukkan nama beliau tanpa persetujuannya lalu untuk memaki hamunnya. 

Menurutnya kumpulan Whatsapp itu turut disertai ahli PAS termasuklah ketua pemuda parti itu, Nik Mohamad Abduh Nik Mat. 

Beliau bertindak meninggalkan kumpulan tersebut namun namanya dimasukkan semula - juga tanpa kebenarannya. 

"Dalam Whatsapp yang maki hamun itu ada juga pimpinan PAS seperti @nikabduh (merujuk kepada Ketua Pemuda PAS, Nik Mohamad Abduh), Razman PJ Perak dan lain-lain. Tolong nasihat akhlak ahli. 

"Selepas diserang di media sosial oleh penyokong PAS, kini mereka sibuk add (masukkan) saya dalam Whatsapp untuk dimaki hamun. Bila keluar 'add' balik #getalife," tulis beliau dalam entri Twitternya. 

"Dengan YB PH (Pakatan Harapan) lain boleh diorg buli macam ini. Saya akan kongsi akhlak penyokong PAS ini sambil diperhati pimpinan mereka," jelas Rafizi lagi. 

Rafizi mengambil langkah itu ekoran nasihat rakan Twitternya yang mahu beliau mendedahkan kandungan mesej berkenaan kepada umum. 

Antaranya Mamalia/Joni @_joni_joni_joni yang mahu Ahli Parlimen Pandan itu supaya berbuat demikian. 

"Printscreen la sikit. Biar orang tengok akhlak orang parti (jaja) Islam," katanya. 

Status berkenaan menerima komen daripada netizen. 

Luqman Suharni @mlms_0711 turut menulis "Maaf YB, saya pun tak bersetuju dengan kenyataan YB, tapi tindakan daiorg (mereka) itu tidak patut sebenarnya, agree to disagree,no maki hamun," katanya. -WA 

ULASAN GB 

Demikianlah akhlak ahli-ahli PAS dan kini pemimpin PKR pula yang kena. Sebelum ini habis dimakihamunnya golongan progresif menyebabkan ribuan ahli PAS meninggalkan PAS dan menyertai parti AMKANAH. 

Sebermula dari muktamar agong pada 2014 lagi, golongan yang mendakwa mereka sebagai kumpulan "ulamak" telah menunjukkan sikap "samseng" bukan sahaja di alam maya, malah di dunia realiti juga. 

Fitnah, makihamun dan melabel sudah menjadi budaya baharu di dalam parti tersebut. Ia disemarakkan pula apabila Presidennya sendiri melakukan demikian di ucapan-capannya dengan fitnah, tuduhan, makihamun dan melabel. Fitnah pil kuda, makihamun seperti broker, barua dan melabel seperti "pengkhianat" merupakan sejarah hitam parti berkenaan yang sehingga kini belum terpadam. 

Ia diperburukkan dengan tindakan-tindakan agresif seperti mengeboo pimpinan progresif di muktamar, menconteng banner dan poster Mat Sabu, berdemo di depan pejabat PAS malah sehingga ke tahap mengugut dan mengancam keselamatan mereka yang tidak sehaluan dengan mereka seperti yang dilakukan ke atas Safwan Anang, Pengarah Eksekutif LENSA, Ustaz Miqdad Zakaria, Sdra Othman Ismail dan Dr. Dzulkefly Ahmad. 

Kesemua budaya berkenaan adalah budaya samseng dan budaya liar yang jauh dari akhlak Islamiah ... tetapi tiada sebarang tindakan diambil hanya semata-mata kerana mereka kononnya kumpulan pro-ulamak. PAS membiarkan mereka. Namun sekalipun tiada tindakan dari PAS, hukum kebenaran dan keadilan terus berjalan. Rakyat dapat melihat sendiri perangai dan akhlak buruk yang dipamerkan oleh ahli-ahli PAS berkanaan. Dan kini semakin ramai menjauhi PAS lantaran akhlak buruk tersebut. 

Sepertimana yang GB ulaskan sebelum ini, semakin hari semakin terdedah wajah PAS yang sebenar yang dikatakan menggunakan konsep kepimpinan melalui ulama. Hukum kebenaran dan keadilan berjalan... Berkali-kali sudah GB katakan.... PAS sedang menuju kehancurannya kerana tidak lagi berpegang kepada akhlak Islam... Islam sudah tinggal hanya pada nama partinya sahaja, sedangkan akliah, akhlak dan tindakan sudah jauh dari Islam...
Dicatat oleh Green Boc di 11:17 PG

2 comments:

  1. dari ahli bawah sampai ke pucuk pakat meroyan dah..
    tuan presiden dah cakap pas sudah kuat...dah kuat.buat cara kuat.jgn kacau orang lain..
    p la berkawan dengn kawan baru tu...pakatan rakyat dah tak ada..buat pe nak kacau pkr.amanah lagi.

    ReplyDelete
  2. Tak paham lg ka,,, bila brasa diri tu kuat,,,jd camni laaa,,, kira nk buli org laa,,,pastu nak ajak gaduh laa,,,dulu2 nobita,,,lani dah jd giant,,,

    ReplyDelete

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa