Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Wednesday, March 30, 2016

Inikah sosoknya yang Hadi dan Haron Din dok tongkat dan dok nasihat tu?

Bukannya nak percaya sangat tapi tuan empunya diri tanak membela diri sendiri dengan fakta dan alasan kukuh yang boleh diyakini.
Jangan dok harapkan macai keliling yang bersuara sekali gitu, sekali gini seolah setengah merapu macam baru bangun dari tidur!

Kalau memang fitnah, cubalah tangkis dengan sebab-sebab yang menyakinkan dan apa pula motif mereka?

Teka-teki dana RM4.2bilion di akaun Najib hampir siap
mk - Hari ini, 11:41 pagi
Tumpuan antarabangsa mengenai dana berbilion ringgit yang berada di akaun bank peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak membawa pendedahan baru berhubung betapa besar skandal tersebut.

Jumlah RM2.6 bilion yang digunakan untuk merujuk skandal berkenaan tidak lagi terpakai.

Angka baru wang yang berada di akaun bank Najib, berdasarkan maklumat terakhir adalah pada AS$1.051 bilion atau RM4.202 bilion berdasarkan kadar pertukaran semasa sebanyak AS$1 bersamaan RM4.

Kontroversi itu sebelum ini dirujuk sebagai skandal RM2.6 bilion, berdasarkan pendedahan pertama yang dibuat oleh The Wall Street Journal dan Sarawak Report pada Julai tahun lalu.

Mereka melaporkan bahawa AS$681 juta mengalir ke akaun bank peribadi Najib.

Berdasarkan kadar pertukaran pada masa itu, jumlah berkenaan dianggarkan sekitar RM2.6 bilion.

Bagaimanapun selepas hampir setahun berlalu sejak pendedahan pertama itu, kini terdapat petunjuk bahawa deposit AS$ 681 juta itu hanya salah satu daripada urus niaga lain.

Ratusan juta dolar Amerika juga dilaporkan mengalir ke akaun Najib di AmBank, termasuk dari Kementerian Kewangan Arab Saudi, Putera Faisal bin Turki bin Bandar Alsaud dan Blackstone Asia Real Estate Partner Ltd (BVI).

Dengan pendedahan terbaru oleh ABC News yang berpangkalan di Australia minggu ini, teka-teki yang hampir siap, dengan hampir 90 peratus atau AS$ 956 juta daripada AS$1.051 bilion yang diterima oleh Najib telah dikenal-pasti.

Ini termasuk sekurang-kurangnya wang RM32 juta milik syarikat negara, SRC International yang juga dimasukkan ke dalam akaun bank Najib melalui beberapa perantara.

Malaysiakini menyusun angka berkenaan dari pelbagai sumber untuk mendapatkan gambaran besar mengenai skandal itu.

2 comments:

  1. sebagai ahli umngokkk marilah kita membodooookan diri dengan mempercayai wang itu utk kepentingan PARTIIIII...HUHUHUUUU

    ReplyDelete
  2. Yer ker...betui ker...jgn buar fitnah tau..bedoser...heee...nanti masuk neraker....

    ReplyDelete

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa