Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Sunday, February 5, 2017

Pas cadangkan PKR dan Bersatu tinggalkan PH: Amanah Kelantan sindir Nik Amar

PKR, Bersatu bukan parti kerdil mahu sertai blok ketiga
SITI FATIHAH AWANG - 5 FEBRUARI 2017
PKR, Bersatu

KOTA BHARU – Cadangan Pas supaya PKR dan Bersatu meninggalkan Pakatan Harapan dan bersama mereka dalam blok ketiga bersamanya seumpama usaha seekor ular lidi mengajak ular sawa mencari makan bersamanya.

Naib Pengerusi Amanah Kelantan, Che Ibrahim Mohamed berkata, PKR dan Bersatu bukanlah sebuah parti kerdil seperti Berjasa dan Ikatan, malah pemimpin mereka jauh lebih matang dan mempunyai pandangan politik yang tajam.

“Mereka mempunyai banyak kelebihan,antaranya lagi ialah bijak memahami senario politik Malaysia. Mustahil perkara tersebut berlaku. Lagi pun PKR sudah lama bersama DAP dalam Pakatan Rakyat dan kini sekali lagi bersama DAP dan Amanah, sebelum Bersatu turut mengambil sikap untuk bersama-sama dalam Pakatan Harapan,”katanya kepada Sinar Harian, di sini.

[ARTIKEL BERKAITAN: 'Baik sertai blok ketiga']

Beliau diminta mengulas kenyataan Naib Presiden Pas, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah yang mendakwa kekuatan pembangkang akan meningkat sekali ganda sekiranya PKR dan Bersatu meninggalkan Pakatan Harapan dan menyertai blok ketiga.

Menurutnya, adalah mustahil dari segi politik, PKR dan Bersatu meninggalkan pakatan politik yang kuat dan kukuh, untuk bersama dengan satu pakatan politik baru atas nama blok ketiga yang masih tidak jelas tuju politiknya.

Malah beliau juga berkata, Pas bagaikan bersandiwara apabila bertindak mengajak parti pembangkang lain bersama mereka menentang BN, sedangkan mereka dalam masa yang sama sedang bermesra dan menjalinkan hubungan politik dengan BN.

“Pas hanya boleh bekerjasama dengan mana-mana politik yang bersedia untuk duduk dan patuh kepada arahan dan kehendak mereka. Dalam erti kata lain, mereka boleh mengajak parti-parti kecil seperti Berjasa dan Ikatan untuk berada di bawah telunjuk politik mereka, namun mustahil PKR dan Bersatu untuk berbuat sedemikian,”katanya.

No comments:

Post a Comment

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa