Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Thursday, November 9, 2017

Cuba libatkan Raja pulak......

Adun BN ke istana Selangor desak tindakan ke atas Dr Mahathir

 | November 9, 2017
Memorandum itu turut mendesak menteri besar menyatakan pendirian sebenar kerajaan negeri mengenai ucapan menyindir perdana menteri sebagai 'lanun Bugis'.
Adun BN, Datuk Mat Nadzari Ahmad Dahlan (3 dari kiri) menyerahkan memorandum sokongan kepada Datuk Mohamad Munir Bani (berbaju batik) di Istana Bukit Kayangan pagi tadi.

SHAH ALAM: Sembilan Adun Barisan Nasional (BN) Selangor hari ini tiba di Istana Bukit Kayangan di sini bagi menyatakan sokongan kepada Sultan Sharafuddin Idris Shah yang membidas bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad atas ucapan yang dikatakan menghina keturunan Bugis bulan lalu.
Timbalan Pengerusi BN Selangor, Datuk Mat Nadzari Ahmad Dahlan yang mengetuai rombongan itu menyerahkan memorandum yang mendesak Menteri Besar, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali menyatakan pendirian sebenar pentadbirannya mengenai Dr Mahathir.
“Memerondum ini adalah bagi membantah tindakan DUN Selangor menolak usul bagi membahaskan isu kenyataan Mahathir sedangkan ia perkara berkepentingan kerana Sultan Selangor sendiri selaku ketua negeri telah menzahirkan kemurkaan baginda,” kata Adun Kuang, Datuk Abdul Shukur Idrus ditemui pemberita di Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor.
Memorandum diserahkan kepada Setiausaha Sulit Sultan Selangor, Datuk Mohamad Munir Bani.
Menurut Shukur, Munir berkata Sultan Selangor “harap sangat sokongan kepada baginda”. 
Adun lain yang turut sama ke istana ialah Jakiran Jacomah, Datuk Hakimaton Saadiah Bohan, Shahrum Sharif, Budiman Mohd Zohdi, Datuk Rosni Sohar dan Datuk Aminuddin Setro.
Semalam, BN Selangor mempersoalkan keputusan Speaker, Hannah Yeoh, untuk menolak usul tergempar membahaskan isu kenyataan Dr Mahathir.
Azmin ketika ditemuia semalam berkata perkara itu boleh diselesaikan cara baik tanpa penglibatan media pro-Umno.
Dr Mahathir pada perhimpunan anjuran Pakatan Harapan di Petaling Jaya pada 14 Oktober menyindir Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sebagai “keturunan lanun bugis”.
Ia mengundang respon Sultan Selangor, yang berasal daripada keturunan Bugis, yang mahu bekas perdana menteri itu disiasat di bawah Akta Hasutan.

* BerkaitanIsu Bugis boleh selesai cara baik, kata Azmin

Tidak perlu serah memorandum hina Bugis kepada Sultan

1 comment:

  1. Tak de isu lain ke. 2.6 billion msk akaun Dr Mahathir ke. Bankrap sungguh. Mengabiskan boreh je YB mcm ni.

    ReplyDelete

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa