Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Friday, November 3, 2017

Bekas pemimpin Catalan dipenjara, penduduk adakan tunjuk perasaan

Astro AwaniAgensi | Diterjemahkan olehRosmanizam Dali  November 03, 2017 08:37 MYT
Bekas pemimpin Catalan dipenjara, penduduk adakan tunjuk perasaan
Antara bekas anggota kerajaan yang dijatuhkan hukuman penjara tanpa jaminan itu termasuk Timbalan Ketua Pemimpin paksi Catalonia, Oriol Junguera dan pemimpin Pemisah Catalan, Carles Puigdemont (gambar). -Foto fail/Reuters
MADRID: Beribu rakyat Sepanyol adakan tunjuk perasaan di ibu kota Barcelona bagi membantah penahanan sembilan anggota kerajaan Catalan yang disingkirkan.

Penahanan itu diarah oleh seorang hakim Sepanyol sementara menunggu siasatan lanjut berhubung peranan mereka dalam usaha mendapatkan kemerdekaan di wilayah itu.

Antara bekas anggota kerajaan yang dijatuhkan hukuman penjara tanpa jaminan itu termasuk Timbalan Ketua Pemimpin paksi Catalonia, Oriol Junguera dan pemimpin Pemisah Catalan, Carles Puigdemont.

Puigdemont kini berada di Belgian dan waran tangkap ke atasnya dilaporkan telah dikeluarkan menyebabkan dia enggan kembali ke Madrid.

Pendakwa juga cuba mendapatkan waran tangkap Eropah terhadap empat lagi bekas anggota kerajaan Catalan yang gagal hadir ke mahkamah.

Dua puluh bekas anggota kerajaan diarah hadir ke dua mahkamah Madrid berasingan namun hanya 15 yang tampil.

Salah seorang daripada mereka yang ditahan akan dibebaskan selepas membayar bon sebanyak 50,000 euro (RM250,000).

No comments:

Post a Comment

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa