Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Thursday, April 21, 2016

Banyaknya American Pies!

WEDNESDAY, APRIL 20, 2016
Derma Arab Lawan American Pies
A Kadir Jasin

MOHON izin dan minta maaf nak tulis mudah saja kali ini. Nak tulis berkenaan banyaknya “kebetulan” dalam cerita 1MDB dan “derma” AS$681 juta kepada Perdana Menteri, (Datuk Seri Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sanrobone), Mohd Najib Abdul Razak.

1. Bulan Ramadhan tahun lepas, kita dengar cerita derma itu kononnya dari orang Arab. Mula seorang Arab. Kemudian lebih daripada seorang Arab. Lepas itu balik jadi seorang Arab. Akhir sekali jadi Raja Arab Saudi yang mangkat.

2. Pada 25 Januari lalu, Peguam Negara, (Tan Sri) Mohamed Apandi Ali, bersihkan Mohd Najib. Dia kata duit AS$681 juta itu derma Arab dan sebahagiannya dibagi balik.
Derma Arab: Apandi bersihkan Mohd Najib

3. Tapi pada 6 Februari, Menteri Luar Arab Saudi, Adel bin Ahmed Al-Jubeir, kata duit itu bukan derma tapi pelaburan.

4. Pada 15 April, Al-Jubeir tukar cerita kata dia ambil maklum kenyataan Apandi dan tambah derma itu ikhlas, tanpa syarat dan penderma tak harap apa-apa balasan.

5. Kemudian pada 19 April, Wall Street Journal (yang Mohd Najib ancam nak samam tapi tak saman) kata, 681 itu adalah “American pies” – sejenis hidangan berinti seakan-akan karipap tapi bulat.

7. WSJ kata, pengirim pie Amerika itu adalah tak lain dan tak bukan kawan akrab keluarga Mohd Najib, Jho Low.
Serigala Wall Street: Riza, Joey McFarland dan Jho Low

8. WSJ dakwa, dalam bulan Mac 2013, Jho Low hantar pesanan kepada orang suruhannya di Kuala Lumpur mengatakan 681 pie Amerika akan tiba tidak lama lagi dari seberang laut. Menurut transkrip pesanan segara BlackBerry yang dilihat of WSJ, Jho Low menekankan perlunya kerahsiaan dalam penghantaran pie Amerika.
  
9. Jho Low arah orang suruhannya supaya bagi tahu ketua pegawai eksekutif bank (AmBank) yang “PM” tidak mahu nama, alamat atau nombor kad pengenalannya muncul dalam urusan pemindahan 681 pie Amerika itu.

10. Jadi adakah 681 biji pie Amerika itu berlainan daripada AS$681 juta derma Arab yang Apandi sebut pada 25 Januari itu atau 681 biji pie Amerika itu apabila masuk ke dalam akaun Mohd Najib jadi AS$681 juta?
Pie Amerika ini intinya AS$681 juta

11. Adakah 681 biji pie Amerika itu dari Jho Low hasil putar-belit perniagaan atas angin 1MDB atau duit derma Arab yang dibagi kod atas alasan rahsia?

12. Jawapan kepada misteri pie Amerika dan derma Arab ini akan terjawab kalau Jho Low boleh dibawa balik dan dipaksa duduk atas blok ais dalam bilik hawa dingin selama beberapa jam. Pasti dia akan menyanyi macam burung kenari.

13. Atau Mohd Najib betul-betul kemukakan saman terhadap WSJ kerana memfitnah dan mengaibkan beliau.

Wallahuaklam.

Posted by A KADIR JASIN at 10:59 PM

5 comments:

 1. Bila sprm nk tamat siasatan atas lge ni

  ReplyDelete
 2. Kalau najib saman wsj maknanya kes akan dibicarakan
  Kalau bicara habis semua akan terbongkar
  Tu sebab najib tak saman
  Cakap lebih berdegar degar pm kita ni, phuiii bagi malu seluruh rakyat malaysia, bagi busuk nama malaysia dimata dunia
  Cakap bukan main bagus, tapi hampasss, herannya ada juga orang nak jilat phuiii

  ReplyDelete
 3. Kalau najib saman wsj maknanya kes akan dibicarakan
  Kalau bicara habis semua akan terbongkar
  Tu sebab najib tak saman
  Cakap lebih berdegar degar pm kita ni, phuiii bagi malu seluruh rakyat malaysia, bagi busuk nama malaysia dimata dunia
  Cakap bukan main bagus, tapi hampasss, herannya ada juga orang nak jilat phuiii

  ReplyDelete
 4. jilat bukan sebarang jilat...untung sampai 7 keturunan

  ReplyDelete

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa