Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Sunday, April 3, 2016

Misteri MH370: Kali ini di Di Pulau Rodrigues pula......

Serpihan Kabin Dipercayai Milik MH370 Ditemui Di Pulau Rodrigues
Diterbitkan: Ahad, 3 April 2016 9:02 AM
mStar
Serpihan dari dalam kabin dipercayai milik MH370 ditemui oleh sepasang suami isteri pada Khamis

PULAU RODRIGUES: Serpihan dari bahagian dalam kabin dipercayai milik pesawat Malaysia Airlines MH370 yang hilang, dijumpai di sebuah pulau di Mauritius, di timur Afrika.

Pakar Bebas MH370 (IG), Don Thompson sudah melihat gambar bahagian serpihan itu dan berkata ia kelihatan padan dengan dinding sekat kabin kelas perniagaan, pesawat MAS Boeing 777.

Kemasan hiasan pada bahagian itu bagaimanapun, tidak terhad kepada seksyen milik B777 dan mungkin juga dari kelas ekonomi, kata Thompson kepada news.com.au.

Maklumat itu disampaikan kumpulan tersebut kepada Biro Keselamatan Pengangkutan Australia (ATSB) pagi Ahad.

Jika terbukti objek itu datang dari pesawat MH370, ia penemuan yang sangat penting kerana menjadi serpihan dalaman pertama yang mungkin pernah ditemui.

Serpihan itu juga akan memberi lebih banyak gambaran tentang bagaimana pesawat itu terhempas ke dalam air.

Bangkai pesawat itu ditemui pasangan yang sedang bercuti di Pulau Rodrigues ketika bersiar di pantai dekat War-Brûlé antara Mourouk and Gravel, pada Khamis.

Jean Dominique dan Suzy Vitry, yang tinggal di La Reunion berdekatan lokasi penemuan flaperon yang disahkan dari pesawat itu Julai lalu, terus mengesyaki mereka menemui satu lagi serpihan MH370, lapor laman web Reunion, Clicanoo.

Pesawat Malaysia Airlines MH370 hilang pada 8 Mac 2014 dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Beijing bersama 239 orang penumpang. 

Meskipun operasi pencarian dilakukan di Lautan Hindi tiada penemuan konkrit yang membawa kepada penemuan bangkai pesawat yang hilang itu.

MH370: Penemuan Serpihan Kabin, Malaysia Kerjasama Dengan Mauritius
Diterbitkan: Ahad, 3 April 2016 11:21 AM
- mStar
Serpihan kabin dipercayai milik MH370 ditemui di sebuah pulau di Mauritius.

SYDNEY: Australia menegaskan serpihan baharu yang dijumpai di sebuah pulau di Mauritius, di timur Afrika akan diperiksa untuk meneliti jika ia sah milik pesawat MH370.

Serpihan itu ditemui pasangan yang sedang bercuti di Pulau Rodrigues ketika bersiar di pantai dekat War-Brûlé antara Mourouk and Gravel, pada Khamis.

Kerajaan Malaysia sedang bekerjasama dengan pegawai dari Mauritius untuk mengawasi serpihan itu dan mengatur proses penelitian," kata Menteri Pengangkutan Australia, Darren Chester pada Ahad.

"Serpihan itu barang yang menarik, namun sehingga ianya dinilai oleh pakar, adalah mustahil untuk menentukan asal usulnya.

Namun, masih belum jelas negara yang akan terlibat dalam memeriksa serpihan tersebut.

Sebelum itu, pakar penerbangan Don Thompson memberitahu laman web agensi berita Australia bahawa serpihan itu kelihatan padan dengan dinding sekat kabin kelas perniagaan, pesawat MAS Boeing 777.

Kemasan hiasan pada bahagian itu bagaimanapun, tidak terhad kepada seksyen milik B777 dan mungkin juga dari kelas ekonomi, kata Thompson kepada news.com.au.

Penemuan terbaharu itu didedahkan kurang dua minggu selepas pihak berkuasa Australia dan Malaysia berkata dua keping serpihan yang ditemui di Mozambique hampir pasti dari MH370.

Sekeping serpihan, kemungkinan daripada bahagian 'inlet cowling' enjin pesawat ditemukan di persisiran pantai di selatan Afrika Selatan, berhampiran bandar Mossel Bay, bulan lalu.

Pesawat yang membawa 239 penumpang dan anak kapal itu hilang daripada radar semasa dalam penerbangan dari Kuala Lumpur ke Beijing pada 8 Mac, 2014.

No comments:

Post a Comment

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa