Pengumuman

Mulai esok (11 Julai 17) blog ini tidak akan diupdate Oleh kerana blog ini dan blog yang satu lagi mengandungi bahan yang sama, saya rasa adalah wajar untuk menghidupkan satu blog sahaja iaitu mountdweller88 untuk dilayari dengan mudah tanpa gangguan insya Allah Saudara/saudari persilakan ke - mountdweller88.blogspot.com

Monday, April 4, 2016

Panas: Netizen lepas geram di fb Annuar Musa

Komen slh sorg dlm FB Tan sri nua muso ~~

Tan Sri menatey apo kalu tokleh nk belo rakyat? Wat kejadoh apo dale Parlimen puok2 MP nih kalu xleh nk bahas usul di Parlimen? Tgk feedback rakyat la gilo.! Dale paper, dale facebook, twitter, email kpd putrajaya.. Feedback 99% tok setuju GST di implement lagi buat waktu ni. Menatey apo puok mung nih? Tan Sri/ Dato Seri/ Tun/Dato Datin tuh pangkat kah blako, hakikat puok mung nih manusio bodo jah.! UMNO sdiri pun ramai ahli miskin papo kedano.! Puok mung majoriti dale Parlimen, tapi xleh nk bahas usul nih. Tgk jurang antara pendapatan & perbelanjaan la dlu gilo.!! Gaji minima RM3.60 paling rendoh di dunio dale ranking negaro2 laksana GST. Duk kiro nga UK Australia, demo tu takpo la GST 10% sbb gaji minima dio AUD$15 per hour. Bersamaan RM45-50 sejam kijo! Bukey RM3.60 serupo hok Tan Sri bakul sapoh buat perbandingan tuh.! Otok ado otok? Ko takdok? Maah la kurey ajar nih. Puok2 mung nih tggu mapuh belako baru aman Malaysia. Nati puok mung mati,aku nk gi tabur duit atah kubur.. Tggu.!

Mohon Tan Sri baco pah komen deh. Nk komen kure ajar jgk pun takpo mugo aku hok start dulu..

Tan Sri nk kecek pasal ekonomi ko pasal gapo2 ko dipersilakan. Ambo laye belako. Nk tgk jgk otok Tan Sri ni balance ko dok antara logik dan tak logik. Ado otok bakali, cumo tak balance jah dok? Gilo taksub UMNO telajok sapa nasib rakyat Ketereh di perjudikan. Tan Sri dale parlimen mewakili rakyat Kok Lanas Ketereh Kadok, malah Kelate amnya. Tan Sri tokleh ko bangun buwi ucapan n bahas usul GST dgn fakta bahawasanya rakyat Kelate ramai miskin.! Tv suratkhabar pun oyak sokmo rakyat Kelate miskin. Pahtu? Babi apo gi sokong GSt nyo gilo?

MP negeri lain tu biarlah mugo bodo sokmo. Harap ko PR jah bangkang, puok2 UMNO pun keno bangkang jgk bendo2 zalim gini.

So lagi, jange buat comparison dgn Australia. Ambo duk australia 4tahun doh Tan Sri. Duk bayar GST 10% selamo ni ambo relo sbb apo? Sbb australia ni bukan negaro Islam, ikut dio lah nk wat cukai pun. Ambo bayar atas dasar ambo kijo dale negaro dio, keno taat kpd pemerintah walau bukan Islam. Bezo dgn negaro Islam, tokleh kenakan cukai kpd org miskin. Terkecuali cukai tanah cukai kedai/perniagaan pendek kato cukai utk org kayo2 srupo Tan Sri je la buleh.!

Australia implement GST 10%, tgk fakta berkenaan Australia deh: pahtu baru pikir la nk wat comparison tuh.

Australia negaro paling tinggi menetapkan gaji minima iaitu sebanyak $15 per hour (gaji minima paling mahal di dunio).

Australia memberikan pendidikan percuma kpd citizen n PR. Sehingga ke peringkat PhD.

Elaun PR n citizen sehingga $2000 sebulan

Elaun anok2
Elaun jobless(penganggur) pun buleh pitih.!

Highway percuma tak terhitung byk dio. Highway berbayar pun paling mahal $6 jah

Freeway menghubung antara negeri ke negeri lain FREE! Rakyat bleh pilih ado 6 highway percuma kalu nk gi KL dari KB (contoh), kito? Jale rayo ado so jah. Masuk Karak keno tol puluh2 riyal. Bodo dok?

Elaun org tuo
Pensioners xperlu risau masa tua terjamin
Kuli batok pun pakai Honda Type R, cleaner pakai skyline, postman pakai Audi
Malaysia? Cleaner jale kaki.!

Public transport no.1 di dunio! Tram percuma (LRT percuma dlm bandaraya melbourne)

Train muroh
Flight muroh
Bus muroh

Harga kereta 10kali ganda lagi muroh berbanding Malaysia, even harga keto Proton pun muroh di Australia lagi. Tan Sri nok bahas isu proton dok? Mari ah.

Tahap keselamatan dlm negaro no.1 di dunia. Malaysia? Ragut rogol rompak samun bunuh hari2 masuk tv.! Jenayah tinggi, lagi mau wat GST, org miskin makin miskin, perkadaran jenayah akan meningkat, logik la kalu pahni kes samun 100kes sehari. Sbb rakyat lapar la gilooo.!! Gaji sikit, beban banyok.! Ekonomi mcm tahik tp cukai kiri kanan keno.! Bodo la puok mung nih duk wat babi apo dale Parlimen eh? Pikir nasib rakyat ko pikir pitih poket puok mung jah?

Tan Sri, just one word from me. Honestly... 

- WhatsApp dari Jamel cheka

2 comments:

  1. sebenarnya hujah dia kena pada SEMUA MP umno/bn yg kaya raya dan keluarga mrk hidup senang lenang TAPI tak perdulikan kesusahan rakyat marhaen. PURA2 sj konon berjuang utk org melayu tp sebenarnya kantong sendiri yg dijaga. sama sj MP umno/bn yg tak cerdik(lowly qualified) atau yg bergelar DR, IR, lawyer, dsb

    ReplyDelete
  2. Pikir cam ni jer lah. Bila individu kelulusan SRP diangkat jadi MB ganti individu yg lebih educated. Ijazah atau apa saja kelulusan bukan ukuran seseoarang tu lebih hebat atau bijak drpada org lain ttp proses pembelajaran yg dilalui itu yg pentingnya. Pengalaman pun ada peranannya juga ttp ilmu byk membantu dlm kebanyakan keadaan. Duduk dlm parlimen ttp nak bahas usul pun x boleh lebih baik tak payah jadi mp. You jadi wakil rakyat jadi berperananlah sebagai wakil rakyat yg mewakili rakyat yg undi anda sbg wakil mereka bukan goyang telor makan elaun buta jer. Buat kerja mcm org tak beragama x fikir bahwa bila mati nanti anda akan dipersoalkan. Jangan ingat pkai kopiah serban dgn jubah labuh menjadikan anda sudah beragama. Nak jadi negara maju tspi cara berfikir brcakap dan brtindak kebelakang sokmo. Jiwa makin hari makin kecik. Sedih sbb lu melayu aku pun melayu. Punah negara ni sbb melayu perintah sedang nama asal negara ni Tanah Melayu.

    ReplyDelete

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa