Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Thursday, November 10, 2016

Jangan risaulah BN, PAS tidak akan bersama barisan pembangkang!

*Mereka hanya minat jadi pengampu saja......

Kalau dikatakan PAS serik untuk kerjasama dengan DAP, bagaimana pula bila DAP dibelit dengan sikap dan kata-kata pemimpin PAS Dan bagaimana pula rasa PKR dikhianat semasa PRU dengan pertindihan calon serta fitnah pil kuda dan bagai?

Sehingga sekarang belit dan konarnya tak habis-habis. Antara pemimpin pun bercanggah kata!

BN hadapi masalah jika semua pembangkang bersatu
NURUL KHALEEDA RASHIKIN - 10 NOVEMBER 2016
BN

RAKYAT  kini menyaksikan para pembangkang sedang mencari kata sepakat untuk bersatu menentang BN pada Pilihan Raya ke-14 (PRU14) kelak.

Menurut penganalisis politik, Md Shukri Shuib yang mendakwa BN bakal punyai masalah besar jika parti dan tokoh pembangkang utama di negara ini bertindak untuk bersatu.

“Jika kesemua mereka bersatu dan memastikan berlakunya pertandingan satu lawan satu antara kelompok calon parti-parti pembangkang, maka ia akan beri kesan yang besar kepada BN.

“Saya merasakan usaha penyatuan semua parti utama pembangkang dalam satu gagasan mestilah merangkumi peranan kelompok pemimpin yang dipayungi oleh Tun Dr Mahathir bersama dengan Pas, PKR dan DAP.

“Bagaimanapun, salah satu daripada kelompok ini tidak bersama pakatan pembangkang maka ia tidak membawa impak kukuh dalam perlawanan dengan BN,” katanya ketika dihubungi Sinar Online.

Tambah beliau lagi, dengan isu yang wujud kini membuatkan rakyat mudah untuk mencari parti alternatif selain BN.

“Dengan isu politik membabitkan kepimpinan utama BN yang wujud kini, ditambah pula dengan isu ekonomi sosial masyarakat serta isu kos sara hidup.

“Ia menjadi faktor pelengkap kepada peningkatan simpati dan sokongan pada tokoh dan parti lain selain BN,” katanya lagi.

Beliau juga mencadangkan agar BN berwaspada kerana faktor kemenangan parti itu pada PRU 14 nanti bergantung sejauh mana kelompok parti tersebut mampu bergabung atau tidak.

“Kemenangan BN bukan hanya atas faktor persempadanan semula kawasan pilihan raya mengikut garis populasi kaum tetapi ia juga bergantung pada sejauh mana parti-parti ini mampu untuk bergabung sesama mereka.

“Jika berlaku pertandingan satu lawan satu, BN perlu mengutamakan siapa calon yang sesuai dan kekuatan calon ini bakal mengatasi lambakan isu yang menghentam BN ketika ini,” tambahnya.

Bagaimanapun, beliau turut merasakan bahawa Pas sudah serik untuk berkomplot dengan DAP kerana sikap parti itu yang keras dalam perjuangan liberal dan anti agenda Islamisasi gaya Pas.

“Tanpa Pas mahupun DAP, maka pembangkang tidak mampu menjadi alternatif buat BN.

“Namun, BN akan kalah teruk jika Pas mengambil pendirian untuk bersama pembangkang,” turutnya lagi.

Selain itu, beliau turut mengatakan bahawa cabaran utama yang dihadapi pembangkang untuk bersatu mengalah BN adalah soal perbezaan perjuangan mereka.

“Contoh terbaik ialah Pas yang mahukan agenda Islamisasi dan proses perundangan Islam dilaksanakan di negara ini manakala DAP pula menentang agenda yang dibawa Pas.

“Ia satu penentangan perjuangan sesama pembangkang dan inilah yang mereka perlu selesaikan dahulu jika ingin bersatu,” katanya mengakhiri bicara.

* Cer baca kaitan ini: PAS mungkin bincang dengan BN, satu lawan satu menentang pembangkang

PAS tidak mustahil akan membuat perbincangan dengan Barisan Nasional bagi menentukan satu lawan satu menentang Pakatan Harapan pada Pilihan Raya Umum ke-14 akan datang. 

Menurut Naib Pengerusi DAP Selangor Datuk Teng Chang Khim, beliau tidak menolak kemungkinan tersebut berikutan kenyataan-kenyataan yang tidak konsisten di kalangan pemimpin-pemimpin PAS berkenaan kerjasama politik dengan parti lain.

1 comment:

  1. Dia tak sebut Amanah dlm pembangkang.......tujuan utama nya ialah nak masukan Pas dlm Pembangkang dan pinggirkan Amanah.Kalau menang nanti tentu Pas akan UG lagi demi kuasa. Mereka ni memang takut dgn Amanah sebab org melayu bandar dan kaum lain menyokong amanah.

    ReplyDelete

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa